Site icon MEDIjobs

Spitalele publice și private riscă amenzi dacă nu respectă normele privind infecțiile nosocomiale

infecții nosocomiale

Unitățile sanitare publice, private și paliative care încalcă legea privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale (nosocomiale) riscă amenzi usturătoare. Legea care stabilește amenzi pentru fiecare abatere a fost adoptată pe 14 mai de Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că urmează să ajungă la promulgare. 

Este vorba despre modificări la Legea nr. 3/2021, depusă în Parlament din luna decembrie a anului 2023. 

„Un domeniu al sănătății publice cu un impact foarte important asupra calității serviciilor de sănătate, dar și asupra eficientizării serviciilor de sănătate prin scăderea cheltuielilor evitabile (mai ales la nivelul serviciilor spitalicești) îl reprezintă domeniul infecțiilor asociate asistenței medicale și a siguranței pacientului”, se arată în expunerea de motive

Potrivit proiectului de lege, respectarea legii pentru a preveni și controla infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) reprezintă o obligație a administrației publice, a rețelelor de spitale private, a personalului medical, a pacienților și a tuturor persoanelor care accesează serviciile unităților sanitare (articol 3, alineat 1). 

Amenzile pentru cei care nu respectă aceste prevederi sunt între 10.000 și 20.000 lei pentru persoane juridice și între 5.000 și 10.000 lei pentru persoane fizice. 

De asemenea, spitalele vor trebui să aplice noi măsuri, fiind modificate câteva puncte din articolul 7 al Legii, precum: 

c) colaborarea fiecărei instituții medico-sociale și de îngrijiri paliative cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă, sănătate public și management și boli infecțioase;

Citește și: Epidemiologia, de la Hipocrate la COVID-19: ce face un medic epidemiolog, care este fișa postului și ce rol are în sănătatea publică?

f) asigurarea condițiilor pentru izolarea/gruparea pacienților cu infecții/colonizări cu același microorganism cu risc epidemiologic major în zona de izolare a unității sanitare sau a instituției medico-sociale și de îngrijiri paliative;

h) asigurarea condițiilor necesare pentru limitarea riscurilor privind infecțiile prin expunere profesională la sânge potențial infectat și pentru managementul corect al expunerilor profesionale la sânge potențial infectat ș pentru managementul creat al expunerilor profesionale; 

i) asigurarea accesului la programe de vaccinare și organizarea triajului epidemiologic al acestuia;

j) testarea de la internare și pe parcursul spitalizării a colonizării cu microorganisme MDR pentru categoriile de pacienți și microorganismele indicate în ordine ale Ministerului Sănătății. 

Nerespectarea acestor măsuri se sancționează cu amendă cuprinsă între 5000 și 10.000 lei.

Află mai multe despre Igiena în unitățile medicale. Care sunt cele mai bune practici de urmat pentru un risc scăzut al infectării cu agenți patogeni

„Personalul medical din instituțiile sanitare și din instituțiile medico-sociale și de îngrijiri paliative este responsabil de depistarea unor manifestări evocatoare de IAAM”, se arată în articolul 8 modificat în noul proiect. 

Abaterile de la această regulă sunt sancționate, conform documentului, cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei. 

De asemenea, se mai arată că unitățile sanitare care nu asigură condițiile pentru diagnosticarea infecțiilor și tratamentul adecvat pot fi sancționate cu amendă între 10.000 și 15.000 lei.

Același document mai arată că fiecare spital va primi o finanțare de cel puțin 1% din bugetul de venituri și cheltuieli contractate cu CNAS pentru depistarea, prevenirea și tratamentul IAAM, precum și pentru lucrările de modernizare a infrastructurii. 

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.


Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version