Reacția PRIMER după ce prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că vrea ca România să producă un ser anti-COVID-19

Reacția PRIMER după ce prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că vrea ca România să producă un ser anti-COVID-19

Premierul Florin Cîţu anunţa la începutul anului că România va încerca să producă vaccin împotriva COVID-19 la Institutul Cantacuzino. În acest sens, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) atrage atenţia că România nu are capacitatea tehnologică şi nici personal necesar pentru a putea începe producţia de vaccinuri anti-COVID-19 în ţară.

În completare, PRIMER a declara că, potrivit estimărilor, nu se vor putea fabrica vaccinuri sau medicamente noi în România, mai devreme de trei ani, cu condiţia ca autorităţile să investească în acest domeniu.

„Nu se pot fabrica vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie în ţară, România are de recuperat un decalaj tehnologic de cel puţin 10 ani faţă de Europa Centrală. Spre deosebire de ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovenia care au dat importanţă industriei farmaceutice şi au investit în acest sector economic, România a regresat şi a devenit un simplu importator de vaccinuri şi medicamente, ajungând să producă mai puţin de 4% din consumul de medicamente al populaţiei”, a spus Dragoş Damian, director executiv al PRIMER şi CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj.

Citește și: Ministerul Sănătății lansează o broșură pentru medici cu întrebări și răspunsuri despre vaccin

Institutul Cantacuzino, singurul care a produs vaccin în România

Institutul Cantacuzino este singurul centru din România în care s-a produs vreodată vaccin. Acesta se află în prezent în subordinea Ministerului Apărării, cu toate acestea, nu este adus la standardele tehnologice pentru a primi autorizaţie de producţie, în contextul în care din 2015 nu mai produce nicio doză de vaccin.

„De mai bine de cinci ani, PRIMER propune o serie de măsuri pe termen lung de sprijinire a producţiei de medicamente pe teritoriul ţării. Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanţă strategică pentru a beneficia de facilităţi fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiţii de capital precum şi înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, care să fie responsabilă de investiţiile în fabrici noi de medicamente şi vaccinuri”, a precizat Dragoş Damian.

PRIMER reuneşte 19 fabrici importante de medicamente din ţară, printre care Antibiotice, Biofarm, Fiterman Pharma, Ropharma, Terapia, Zentiva.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment