Ministerul Sănătății renunță la Ordinul care prevedea obligativitatea testării din fonduri proprii

Ministerul Sănătății renunță la Ordinul care prevedea obligativitatea testării din fonduri proprii

Ministerul Sănătății renunță la adoptarea Ordinului de ministru care ar fi prevăzut obligativitatea testării COVID-19 din fonduri proprii pentru personalul medical nevaccinat. Această măsură a fost puternic susținută de către asociațiile de pacienți. În schimb, conform Hotnews, ministerul pregătește un proiect de lege în acest sens. 

Citește și Pacienții din România au încredere în farmaciști și consideră sfaturile la fel de sigure ca în cabinetul medicilor

Proiectul de lege la care lucrează Ministerul Sănătății în acest sens va fi depus în Parlament, însă nu este clar cât va dura această procedură. Ministrul Sănătății a transmis recent pentru HotNews care sunt motivele care au dus la abandonarea adoptării Ordinului de ministru și a oferit detalii despre proiectul de lege menționat anterior: “Testarea personalului medical reprezintă un subiect intens dezbătut în spațiul public. Forma prin care ar urma să se reglementeze această măsură a fost supusă mai multor discuții în cadrul Ministerului Sănătății, respectiv în coaliție, concluzionându-se că, în acest caz, este oportună discutarea și reglementarea prin adoptare în Parlamentul României. În acest sens, Ministerul Sănătății elaborează, în prezent, propunerea de proiect de lege.”

Potrivit aceleiași surse, reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) anticipau că această decizie va fi amânată de reacția negativă a sindicatelor din sănătate.

Ministrul Sănătății, Ioana MIhăilă, anunța în iunie că personalul medical care nu se vaccinează împotriva COVID-19 va fi nevoit se se testeze din bani proprii și susținea în acel moment că este dreptul pacientului “de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”.

Te-ar putea interesa și Aproape 70% dintre medicii din România sunt vaccinați împotriva Covid-19

În prezent mai mult de jumătate dintre angajații din sistemul sanitar din România au anticorpi împotriva virusului SARS-CoV2 în urma imunizării sau a trecerii prin boală, conform Federației Sanitas, care a realizat un sondaj în rândul salariaților din sistem. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment