Dacă ești un asistent medical la început de drum sau unul cu experiență în companie și consideri că salariul primit nu este suficient, poți să negociezi pentru a obține ceea ce meriți.
Negocierea salariului este discuția pe care o ai cu un reprezentat al companiei pentru care lucrezi deja sau pentru care ai aplicat, cu perspectiva modificării ofertei financiare primite.
Negocierea salariului poate fi un subiect dificil, însă nu te descuraja
Ideea de a negocia o ofertă de muncă și de a discuta despre salariul tău poate fi intimidantă și inconfortabilă, chiar și atunci când ești un asistent medical sau un medic cu experiență.
Cu toate acestea, este bine să știi că mulți manageri se așteaptă ca angajații sau candidații pentru joburi noi să își negocieze salariul. Acesta este un pas normal din procesul de angajare, iar obținerea salariului pe care îl meriți face parte din progresul tău profesional și nu trebuie să fii descurajat.
Mai puţin de jumătate dintre candidaţii care se prezintă la un interviu negociază salariul, deşi suma oferită de companie poate fi mărită de regulă cu până la 25%, afirmă peste şase din zece angajatori, conform unui sondaj BestJobs, iar procentul celor care îşi negociază beneficiile extra-salariale este şi mai mic.
Astfel, aproape un sfert dintre angajatori spun că sub 10% dintre candidaţii care se prezintă la interviu negociază salariul oferit, în timp ce aproape 40% afirmă că între 10 şi 50% dintre cei intervievaţi fac acest lucru. Doar unul din zece recrutori susţine că procentul candidaţilor care îşi negociază salariul este între 75 şi 100%.
Citește și: Cum evaluezi o ofertă de muncă
În general, cei mai mulţi candidaţi care îşi doresc negocierea salariului sunt bărbaţii (46%), în timp ce sub o treime dintre femei abordează acest subiect, conform răspunsurilor oferite de angajatori.
Cum să negociezi un salariu mai bun
Cifrele arată, așadar, că angajatorii se așteaptă să negociezi salariul. Însă de ce nu îndrăznesc angajații să ceară mai multe? Pentru că negocierea de salariu poate fi un proces incomod.
Iată câteva sfaturi despre cum să negociezi salariul, cerând cu tact și încredere ceea ce îți dorești.
- Fii informat
O parte importantă a procesului de negociere este pregătirea și documentarea. O solicitare rezonabilă a unui salariu mai mare, care să fie în acord cu piața îi arată angajatorului că ți-ai făcut temele și că știi cât valorezi.
Am selectat câteva link-uri utile prin care poți afla ce salarii sunt oferite acum pe piața muncii, astfel să te raportezi corect la realitatea din piață. De asemenea, poți accesa aceste linkuri și dacă vrei să afli dacă salariu tău se încadrează în limitele curente.
- https://www.ejobs.ro/salario/
- https://salariulmeu.org/romania/salariu/verificare-salariu#/
- https://www.paylab.ro/
- https://www.undelucram.ro/salariometru
- https://compara-salariul.ro/
Te-ar putea interesa și: Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional
- Argumentează
Într-o discuție cu angajatorul va trebui să demonstrezi că meriți această investiție, cu exemple specifice prin care să poți argumenta valoarea pe care ai adus-o și continui să o aduci. Evidențiază punctele forte, experiența în clinică, creditele EMC acumulate și dă exemple concrete despre modul în care abilitățile și experiența ta au adus sau vor aduce beneficii pentru unitatea spitalicească. Menționează certificările sau unele competențe tehnice, alături de punctele forte, argumente pentru care meriți un salariu mai mare decât oferta inițială. Dacă ești deja angajat al companiei, pregătește din timp un raport de activitate – dacă nu îți înregistrezi reușitele la timp, este posibil să îți scape detalii importante care te vor ajuta în momentul negocierii.
- Fii sincer
Onestitatea este primordială atunci când negociezi salariul. Dacă managerul care face angajarea află că nu ai fost sincer cu privire la o ofertă concurentă sau că ai mințit în legătură cu salariul de la locurile de muncă anterioare, riscul este să pierzi oferta de muncă. De asemenea, dacă lucrezi deja pentru companie și ceri o mărire salarială, nu invoca nevoia financiară. Fii sincer, prezintă argumente și valoarea ta adăugată pentru companie.
Citește și: Așteptările salariale – cum răspunzi la cea mai dificilă întrebare din timpul interviului?
- Nu uita de beneficii
Dacă nu poți negocia suma primită la finalul lunii, poți să începi o discuție pe tema pachetului oferit. În ultimii ani, facilitățile pentru angajați au cunoscut o diversificare masivă, atât datorită schimbărilor de mediu din marile clinici și spitale, cât și datorită noilor nevoi ale angajaților.
Te poți referi la zile de vacanță suplimentare, program mai flexibil de lucru, bonusuri de performanță, asigurare medicală mai bună sau pensie privată etc.
Topul beneficiilor oferite de companiile din România, potrivit datelor companiei de consultanţă în resurse umane Academia de HR include:
- tichete de masă;
- abonament de servicii medicale;
- programe de training și acoperire costuri certificări profesionale;
- program de lucru flexibil sau lucru de acasă;
- acces la săli de sport;
- bonusuri și prime în funcție de performanță;
- mașină de serviciu, decontare transport sau asigurare transport (cu autobuzul firmei) pentru angajații care fac naveta sau vin de departe;
- prime/vouchere de vacanță;
- telefoane mobile și abonamente preferențiale, laptopuri performante;
- healthy bar (fructe proaspete etc).
Așadar, nu uita să iei în considerare și aceste beneficii care uneori pot fi chiar mai valoroase decât salariul în sine.
Te-ar putea interesa și: Aproape trei sferturi din personalul medical din România sunt nemulțumiți de salarii
- Exersează
Dacă știi că subiectul este unul delicat și te simți temător, poate fi o idee bună să rogi un prieten sau pe cineva cunoscut să exerseze conversația pe care probabil o vei avea cu managerul. Partenerul ideal este cineva care lucrează deja în departamentul de HR sau care te poate ajuta să fii mai încrezător sau chiar să vină cu răspunsul la întrebări neașteptate. Dacă preferi să exersezi singur, repetă de mai multe ori discursul și gândește-te în avans la răspunsuri, astfel încât să fii încrezător în discuție.
- Nu insista prea mult
Odată ce ai cerut mărirea de salariu, nu insista foarte mult. De regulă, astfel de discuții nu ar trebui să dureze foarte mult și nici să se întindă pe o perioadă lungă de timp. Prelungirea negocierii salariului îl poate frustra pe managerul care face angajarea și acest lucru poate afecta relația profesională. Dacă firma nu poate îndeplini cerințele după câteva discuții, este momentul să te retragi respectuos din discuție și să analizezi dacă ești dispus să mai aștepți sau dacă vrei să te concentrezi asupra unor oportunități care corespund mai bine așteptărilor tale de remunerare.
Citește și: De ce este bine să mergi la mai multe interviuri de angajare?
- Verifică documentația
Odată ce ai discutat cu managerul și ați stabilit, de comun acord, un pachet de compensații, solicită și verifică documente scrise. Pe lângă suma salarială agreată, acestea ar trebui să includă orice alte beneficii, cum ar fi un bonus la semnarea contractului sau o indemnizație pentru cheltuielile de mutare, spre exemplu. Entuziasmul firesc pe care-l simt mulți candidați când primesc o ofertă salarială sau au garanția jobului pentru care au aplicat poate să „fure” atenția de la ceea ce scrie în contractul individual de muncă sau în anexe. Asigură-te că ai citit documentul cu atenție și că este semnat atât de tine, cât și de angajator.
Citește și: Tu citești contractul de muncă? Iată ce clauze contractuale să urmărești cu atenție
- Nu te grăbi
Dacă la interviu recrutorul sau managerul ți-a spus că după un anumit interval de timp se discută și o majorare salarială, așteaptă să se împlinească acel termen.
- Alege momentul potrivit să îți abordezi superiorul
Dacă știi că este o perioadă dificilă pentru companie și managerul este suprasolicitat, sfatul nostru este amâni momentul discuției.
- Fii încrezător și optimist
E bine să știi că nici managerilor nu le plac negocierile și că angajatorul sau viitorul angajator nu este un adversar. Păstrează un ton încrezător și pozitiv în timp ce discuți despre mărirea salarială și vei vedea că atitudinea potrivită te va ajuta în acest proces.
În concluzie, atunci când ai în vedere o negociere salarială, trebuie să pornești pregătit în acest proces. Consolidează-ți încrederea în tine, exersează-ți abilitățile de negociere și pornește încrezător discuția. Dacă știi ceea ce îți dorești de la un loc de muncă și ce contează pentru tine, vei putea analiza corect oferta primită și cere un salariu corect. Nu uita că angajatorul sau viitorul angajator nu este un adversar. Cu onestitate și încredere, vei putea avea o discuție de la egal la egal, iar în final amândoi să fiți mulțumiți de investiția în colaborare.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.