Site icon MEDIjobs

S-au modificat instrucțiunile pentru evaluarea unităților sanitare cu paturi

evaluare

Unitățile sanitare cu paturi vor fi evaluate de acum conform unor instrucțiuni modificate. Modificarea prevăzută de Ordinul președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) nr. 147/2020 a fost publicată luni în Monitorul Oficial și se aplică tuturor unităților sanitare (US) care au în structură paturi de spitalizare continuă și/sau de spitalizare de zi.

Etapa de evaluare se va desfășura astfel:

  1. Evaluarea va fi inițiată de comisiile de evaluare
  2. Etapa de evaluare va cuprinde 3 subetape distincte: previzita, vizita și postvizita
  3. Evaluarea este realizată de comisiile de evaluare. Acestea sunt formate din evaluatori externi de servicii de sănătate, în colaborare cu unitățile sanitare. Evaluatorii vor putea fi asistați de:
    1. Coordonatorul comisiei de evaluare care va asigura respectarea instrucțiunilor și clauzelor din contractul încheiat de ANMCS cu unitățile sanitare și evaluatorii.
    2. Comisia de recepție care va asigura respectarea pașilor necesari pentru ca dosarul de evaluare să fie corect și complet.
    3. Comisia de analiză a obiecțiunilor care va soluționa lipsa de consens între comisia de evaluare și unitățile sanitare.
  4. Etapa de evaluare se va desfășura în baza:
    1. Documentelor considerate de unitatea sanitară necesare pentru implementarea managementului calității și dovedirea conformității cu cerințele standardelor, încărcate în aplicația CaPeSaRo în secțiunea ”Documentele calității” până la data stabilită. Ulterior acestei date, aplicația nu va mai permite încărcarea de documente suplimentare;
    2. Datelor și informațiilor completate în Fişa de autoevaluare 2, denumită în continuare FAE 2, în CaPeSaRo, aceasta reprezentând documentul prin care unitatea sanitară face dovada monitorizării și evaluării implementării standardelor de acreditare;
    3. Datelor și informațiilor care sunt transmise către ANMCS în cadrul procesului de monitorizare, inclusiv a celor referitoare la remedierea neconformităților constatate în ciclul anterior de acreditare, unde este cazul;
    4. Metodelor, tehnicilor și instrumentelor de colectare a datelor definite prin Ordinul MS nr. 446/2017 privind aprobarea Standardelor, Procedurii și metodologiei de evaluare şi acreditare a spitalelor;
  5. Etapa de evaluare se finalizează prin recepția de către Comisia de recepție a serviciilor prestate de evaluatori, respectiv a tuturor materialelor care constituie dosarul de evaluare.

Citește și Unitățile de dializă vor funcționa după un nou regulament

De asemenea, ANMCS poate să reprogrameze vizita de evaluare a unităților sanitare în cadrul celui de-al doilea ciclu de acreditare, în funcție de resursele disponibile, numai în caz de epidemii, pandemii, cataclisme, catastrofe sau dezastre naturale.

Membrii comisiei de evaluare și a unității sanitare sunt obligați să respecte atribuțiile și termenele stabilite pentru desfășurarea procesului în condiții optime, mai prevede actul normativ. Aceste termene reprezintă durata maximă stabilită pentru îndeplinirea responsabilităților sau atribuțiilor ce revin evaluatorilor desemnați în comisiile de evaluare a unităților sanitare şi a celor ce revin unităților sanitare.

Actul normativ definește și activitățile desfășurate în fiecare subetapă a evaluării:

Previzita durează de la data emiterii ordinului președintelui ANMCS de constituire a CE şi ziua anterioară datei de începere a vizitei CE la unitatea sanitară. În timpul previzitei, comisia de evaluare:

În cadrul vizitei, evaluarea se desfășoară în cadrul unității sanitare, unde comisia de evaluare, prin aplicarea metodelor, tehnicilor şi instrumentelor de colectare a datelor, aprobate prin ordin al preşedintelui ANMCS, analizează modul în care se derulează procesele din respectiva unitate, în corelaţie cu activităţile descrise în documentele asumate şi atribuite de către aceasta în perioada de previzită, în CaPeSaRo”, se precizează în actul normativ. Perioada vizitei este stabilită prin ordin al președintelui ANMCS și se poate modifica doar în cazuri temeinic justificate. 

Te-ar putea interesa și Peste 97% din rezidenți nu primesc tichete de vacanță din partea angajatorului. Care sunt motivele invocate de spitale

În cadrul postvizitei se centralizează toate datele şi informațiile colectate de comisia de evaluare în vederea elaborării raportului de evaluare. Postvizita începe în prima zi lucrătoare după încheierea vizitei și durează până în data predării dosarului de evaluare. 

Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Exit mobile version