Mihaela Drilea este o persoana inzestrata cu un optimism contagios si cu o energie care pare infinita. Mama la randul sau, in urma cu aproape 10 ani, era privita drept o impostoare in sistemul medical, insa si-a indreptat toate eforturile pentru a construi multe, inclusiv un centru specializat in alaptare si lactatie, contribuind la scaderea consumului de lapte praf din maternitate. Marturiseste in gluma ca fura energie de la mame, care au continuat sa ii trimita feedback pozitiv, si, pentru ca iubeste din suflet ceea ce face, nu isi poate imagina o meserie mai potrivita pentru ea.
Cea mai mare realizare pentru Mihaela este cand o mama alapteaza cat mai mult si stie cui sa se adreseze, cand este fericita, iar bebelusul sanatos, continuand sa recomande ajutorul specializat oferit de consultantul in lactatie si alaptare. Invata in permanenta si, desi a ajuns sa ajute peste 25 000 de mame, isi doreste ca in viitor Centrul AloMama sa devina o clinica specializata pe binomul mama – copil cu mai multi colaboratori din diferite domenii.
In final, ea subliniaza ca cel mai important lucru pe care l-a invatat despre mame si bebelusi este rabdarea, alaturi de multa iubire si intelegere, pe care le imparte din belsug. Pentru ca este esential sa evitam judecarea si acuzarea mamelor pentru deciziile pe care le iau si mai degraba sa le ajutam cum putem noi mai bine.
Stim ca maternitatea este cea care te-a indemnat sa te indrepti in aceasta directie pe plan profesional. Povesteste-ne mai multe, te rog, despre acest subiect.
Asa este, practic lipsa de informatii corecte si actualizate m-au determinat sa tot caut resurse si asa a pornit totul. Impreuna cu o prietena, psiholog de formare si educator prenatal Lamaze, am deschis primul centru de educatie prenatala din Brasov si al doilea din tara. Acolo a inceput formarea mea ca si consultant in lactatie si alaptare, urmand cursurile de specializare cu dna dr Marta Muresan si avand-o ca mentor pe colega din Cluj, Dorina Coroi.
Care au fost principalele provocari cu care te-ai confruntat, dat fiind faptul ca ai fost primul consultant in lactatie dintr-o maternitate in Romania?
Aici treaba devine serioasa. 😊 Dupa aproximativ 1 an de existenta mi-am dorit sa ajut mai multe mame si am inceput colaborarea cu maternitatea. Va puteti da seama ca in 2012 nici macar nu se auzise de specializarea de consultant in lactatie si alaptare, drept urmare eram privita ca un „impostor” care nu are nici o legatura cu sistemul medical. Pe de alta parte, mamele cu care interactionam ma incurajau si trimiteau feedback pozitiv, plus ca statistic vorbind a scazut consumul de lapte praf din maternitate. Dupa cativa ani, da, am scris corect, cativa ani, au inceput sa accepte aceasta profesie si practic atunci am reusit sa colaboram in adevaratul sens al cuvantului si sa actionam ca o echipa ce priveste mama si nou-nascutul ca pe un „tot”. In acel moment a existat comunicare cu neonatologul, ginecologul, pediatrul si am facut multe lucrari stiintifice privind atasarea la san imediat dupa nastere si rata alaptarii exclusive in primele 6 luni de viata, implementare ora magica, alimentatia naturala a nou-nascutului si rata alaptarii exclusive influentata de modul in care femeile nasteau. Au fost niste ani foarte frumosi.
Ai infiintat si un centru de profil. Acum, dupa aproape 10 ani, cum privesti imaginea de ansamblu la nivel de tara? Sunt suficienti consultati in alaptare?
In 2015 am infintat asociatia AloMama unde am vrut sa strang toti consultantii IBCLC din Brasov…un vis frumos. Evident ca nu a functionat asa cum imi doream, dar am avut multe de invatat si am prins mai mult curaj, am accesat o finanatare si am deschis primul cabinet de consultanta in alaptare si lactatie din Brasov in anul 2017 si ONG-ul a devenit SRL- AloMama, ajutor in alaptare. In Brasov avem deja la momentul actual 7 consultanti IBCLC si inca cativa in curs de formare. In Romania suntem undeva in jur de 100 IBCLC, dar nu sunt acoperite decat orasele mari, acolo apare deficitul, de exemplu in Bucuresti sunt peste 20 de IBCLC, dar in Giurgiu nu este nimeni…
Care sunt cele mai importante satisfactii pe care ti le aduce meseria ta? Cam cate mame ai ajutat pana acum, aproximativ?
Cea mai mare realizare este cand mama alapteaza cat mai mult si este fericita si evident bebelusul sanatos, plus faptul ca recomanda mai departe ajutor specializat oferit de un consultant in lactatie si alaptare. Momentul in care mamele stiu unde si cui sa se adreseze este cel mai important. Practic efortul cel mai mare este in educarea mamelor in lactatie si alaptare. La a doua intrebare pot aproxima, undeva peste 25.000 de mame as spune, avand in vedere fluxul mare de mamici din maternitate.
Cu siguranta este nevoie sa colaborezi cu medicul ginecolog, neonatolog si pediatru. Cum decurge in general la tine aceasta colaborare? Pe ce criterii se bazeaza?
Acum decurge bine, dupa mai bine de 15 ani. Colaboram cu medicul ginecolog inca din maternitate si ulterior daca apare patologie a sanului – in ceea ce priveste protocolul pentru obstructie canal/limfagita/mastita/abces – aici fiind implicata si partea de imagistica si chirurgie. Cu echipa de la neonatologie sustinem cat mai mult mamele in alaptare, dar aici trebuie sa recunosc faptul ca nu mereu avem pareri comune, de multe ori se suplimenteaza cu lapte praf mult mai mult decat ar fi necesar si inca se practica despartirea mamelor de copil pe timpul noptii, ceea ce produce efecte dezastruoase a doua zi, mai ales cand apare lactogeneza 2. Ceea ce ma bucura foarte mult este ca tot mai multi pediatrii si medici de familie ne recomanda serviciile.
Cand vine vorba despre intrebari la care nu cunosti raspunsul, la cine sau la ce apelezi?
Desi sunt la a treia recertificare, evident ca sunt mereu aspecte care ma surprind, procesul de invatare fiind unul continuu, de aceea cel putin o data pe an participam la conferinte internationale, dar punctual ma sfatuiesc cu colegele de la cabinet sau din tara si evident ca verificam si literatura de specialitate.
Cum ti-a influentat pandemia activitatea? Ce schimbari au intervenit in rutina ta de lucru?
Din fericire, nu am avut activitatea influentata de pandemie, am lucrat ca si inainte, bineinteles cu toate masurile de siguranta impuse de restrictiile nationale, singura modificare in program a fost spatierea timpului dintre consultatii. Aici ma declar fericita, am mers zilnic in maternitate, la cabinet, nu am pierdut continuitatea.
Ai primit vreodata un feedback negativ? Daca da, cum ai reactionat la el?
DA, am primit! Eu sunt o fire pozitiva si consider ca mereu pot invata din asta. I-am recomandat mamei o alta consultanta cu care s-a inteles mai bine si mi-am revizuit si eu atitudinea. De multe ori este vorba si de „chimia” dintre indivizi.
Esti o persoana extrem de optimista si energica. Cum reusesti sa iti pastrezi tonusul?
Fur energie de la mame. 😊)))))
Iubesc ceea ce fac si chiar nu mi-as putea imagina o alta meserie mai potrivita pentru mine. Pe langa asta am mare grija la alimentatie si fac sport regulat.
Ce ti-ai dori sa realizezi in urmatorii 5 ani pe plan profesional?
Mi-as dori ca Centrul AloMama sa devina o clinica specializata pe binomul mama – copil cu mai multi colaboratori din diferite domenii. Cu ajutorul lui Dumnezeu probabil vom reusi sa crestem in urmatorii 5 ani.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat pana acum despre mame si bebelusi?
RABDAREA!!!! Este cel mai important! Sa ai rabdare. Pe langa multa iubire si intelegere. Sa evitam sa judecam si sa acuzam mamele pentru diferitele decizii pe care le-au luat si sa le ajutam cum putem noi mai bine.
Ce sfat ai putea oferi unui consultant in alaptare aflat la inceput de drum?
Multe din fetele din Brasov si-au facut formarea cu mine si ma bucur ca avem o relatie de prietenie, desi nu mai lucram impreuna la AloMama; consider ca inainte de fiecare intalnire cu o proaspata mama ar fi bine sa-si aduca aminte de motivatia care le mana pe acest drum si sa nu se lase prinse in „fuga” dupa faima.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.