Medicii vor putea să acceseze dosarele pacienților din evidența oricărui stat membru UE

Medicii vor putea să acceseze dosarele pacienților din evidența oricărui stat membru UE

Specialiștii din sănătate vor putea accesa informațiile medicale ale unui pacient aflate în evidența oricărui stat membru al blocului european. Acest lucru va fi posibil după ce Parlamentul European a ajuns, în data de 18 martie, la un acord politic cu Consiliul Uniunii Europene în legătură cu spațiul datelor privind sănătatea.

Acordul, descris de Comisia Europeană într-un comunicat de presă drept „una dintre pietrele de temelie ale unei uniuni europene a sănătății puternice”, stabilește norme clare pentru utilizarea datelor privind sănătatea pentru o mai bună furnizare a asistenței medicale, cercetare, inovare și elaborarea de politici. 

„Noile norme vor valorifica potențialul oferit de schimbul, utilizarea și reutilizarea în condiții de siguranță și securitate a datelor privind sănătatea, asigurând, în același timp, respectarea deplină a standardelor înalte ale UE în materie de protecție a datelor”, se arată într-o informare a Reprezentanței Comisiei Europene în România. 

Concret, specialiștii din domeniul sănătății vor putea avea acces la dosarele medicale ale unui pacient atunci când acestea sunt necesare pentru tratament într-un alt stat membrupermițând luarea de decizii bazate pe dovezi, în deplină conformitate cu normele UE privind protecția datelor. În paralel, cetățenii blocului comunitar își vor putea accesa instantaneu și ușor datele digitale privind sănătatea, în oricare stat din Uniunea Europeană s-ar afla. 

Citește și: Ministerul Sănătății anunță digitalizarea sistemului medical: Dosarul cu șină devine istorie

De asemenea, acest spațiu privind sănătatea va putea crea un cadru juridic foarte solid pentru a fi reutilizate datele în scopuri de cercetare, inovare și sănătate publică. 

„Datele vor contribui la dezvoltarea unor tratamente vitale și a unor medicamente personalizate, dar și la îmbunătățirea pregătirii pentru situații de criză, în condiții stricte de securitate a datelor și de acces la date și cu respectarea drepturilor fundamentale”, mai subliniază Reprezentanța CE în informarea de presă. 

Ce urmează? Parlamentul European și Consiliul vor adopta acum, în mod oficial, noul regulament. Ulterior, acesta va putea fi aplicat în diferite etape, în funcție de caz și de tipul de date.

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment