Site icon MEDIjobs

De la zilele lungi la nopțile nedormite: cum afectează lipsa de odihnă performanța medicilor

lipsa-de-odihna-afecteaza-performanta-medicilor

Misiunea medicilor și a profesioniștilor medicali este să salveze vieți, însă nu înseamnă că sunt complet imuni la factorii de stres. Mulți îi consideră forțe supranaturale, care au capacitatea să lucreze zi și noapte și să se dedice în totalitate celor aflați în suferință. Nu e deloc așa. Medicii sunt și ei oameni. Au nevoie de odihnă, de înțelegere și mai ales de empatie. 

De cele mai multe ori, chiar și ei uită că resursele lor nu sunt nelimitate și aleg să se suprasolicite. Totuși, oboseala acumulată din cauza turelor de noapte, dar și a cazurilor urgente, își spune cuvântul. 

Citește și: Personalul medical, tot mai afectat de burnout. Cum se manifestă și cum reducem epuizarea

Efectele se resimt atât la nivel fizic, dar mai ales psihic. Un studiu efectuat de BMJ a concluzionat că 28 ore de privare de somn afectează starea unei persoane în aceeași măsură în care o face alcoolul. 

Probabil nu ai mers la muncă în stare de ebrietate, dar de câte ori te-ai dus obosit/ă sau lipsit/ă de energie? Răspunsul e cât se poate de previzibil, mai ales dacă lucrezi într-o unitate de primiri urgențe. Totuși, ar fi bine să știi la ce te expui. Impactul lipsei de somn are repercusiuni directe atât asupra carierei tale, cât și asupra vieții personale. 

Cum îți afectează în mod direct performanța profesională, dar și cum poți îmbunătăți rutina de somn, afli în rândurile de mai jos. 

Principalele cauze ale lipsei de somn 

Te-ai simțit vreodată atât de obosit/ă încât nu ai mai putut dormi? E o situație destul de întâlnită în rândul celor care își epuizează toate resursele în timpul zilei. 

Pentru specialiștii medicali este destul de greu să aibă parte de un somn neîntrerupt. Problema apare încă din timpul studenției și continuă în perioada rezidențiatului. 

Medicii care se află în etapa de formare și care au implicit mai puțină experiență de muncă sunt mai solicitați în timpul gărzilor de noapte. De ce? Cazurile care nu au un nivel foarte ridicat de complexitate sunt mai des întâlnite pe tura nocturnă, iar acestea nu au nevoie de intervenția unui medic cu experiență. Explicația vine chiar din partea unui medic cu experiență – dr. ginecolog Parinita Bansal.

În mod evident, pe lista cauzelor care duc la deprivarea de somn se numără și altele: 

Conform unui studiu american, s-a dovedit că 1 din 7 medici a consumat alcool sau diverse substanțe în timpul serviciului în ultimele 3 luni. Mulți doctori americani se confruntă inclusiv cu dependența de somnifere, ceea ce nu face decât să acutizeze stările de iritare și insomnie.

Vezi și: 7 semne că eşti epuizat în această perioadă critică

Cum îți afectează lipsa de somn cariera?

Poate una dintre cele mai mari probleme pe care le cauzează lipsa de somn este incapacitatea de a da performanța așteptată. Conform unui studiu, s-a constatat că turele mai lungi pot duce la apariția erorilor medicale. De asemenea, munca de 24 de ore a fost asociată cu un risc mai mare de a fi supus unui accident de mașină. 

În mod evident, volumul ridicat de muncă, în lipsa unui somn adecvat, duce la: 

Te-ar putea interesa și: Cum sa mentineti echilibrul dintre viata profesionala si cea personala ca medic?

Sfaturi esențiale pentru un somn odihnitor 

Dacă te confrunți de ceva timp cu tulburări de somn, ar trebui să iei măsuri chiar acum. Rolul tău este de a-i salva pe cei aflați în suferință, dar nu îți poți pune în pericol propria viață. Pe termen lung, efectele sunt devastatoare, așa cum o demonstrează și studiile. 

Află mai multe despre: Turele solicitante si stresul asociat in randul cadrelor medicale din prima linie

Măsuri pe care le pot lua managerii 

Dacă ești într-o funcție de conducere, poți aduce îmbunătățiri la nivel de instituție. Iată doar câteva măsuri pe care le-ai putea lua: 

Concluzii 

Lipsa de somn are repercusiuni grave atât pe plan fizic, cât și emoțional. Ca profesionist medical, te confrunți zilnic cu multe situații urgente și cazuri complicate. 

Oboseala este inevitabilă, dar, în momentul în care rutina de odihnă este afectată, problemele se acutizează. Te expui riscurilor de apariție a bolilor cardiace, dar și a celor de metabolism. De asemenea, îți vei schimba rapid starea de spirit și vei deveni mai supus/ă greșelii. Chiar vrei să-ți riști sănătatea pentru a putea ține pasul cu toate responsabilitățile?

Citește despre: Importanta familiei in mentinerea sanatatii mintale a cadrelor medicale

Cel mai bine ar fi să acționezi chiar acum. Sfaturile de mai sus te vor ajuta mai mult ca sigur să faci o schimbare, iar avantajele nu vor întârzia să apară. Somnul te ajută să dai randament și să te ridici la nivelul așteptărilor pacienților. 

Fii consecvent/ă în munca pe care o faci, dar nu-ți neglija nevoile esențiale!

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version