Site icon MEDIjobs

Legislație actualizată în 2024 – tot ce trebuie să știi ca angajator

legislație

New year, new me… 

Probabil știi expresia – pe alocuri clișeică, dar suficient de aplicabilă într-o industrie atât de supusă schimbării cum este medicina. 

Începutul de an vine cu noi promisiuni în ceea ce privește eficiența practicilor aplicate în domeniul sănătății. Inițiativele propuse de guvern și regăsite în mai toate listele de priorități ale angajatorilor sunt cât se poate de interesante. Rămâne de văzut câte pot fi puse în aplicare, dar și care sunt cele mai bune modalități de a transforma obiectivele în realitate. Înainte de a ajunge la succes, trebuie să înfrunți obstacolele, iar la nivel de conducere lucrurile se pot complica dacă nu adopți viziunea potrivită.

Strategia națională de sănătate 2023-2030 se numără printre cele mai ample documente care vizează atât nevoile cetățenilor, cât și ale profesioniștilor medicali. Este un indicator pentru angajatorii medicali, un suport pentru cei care își doresc să-și actualizeze abordările, dar și să-și eficientizeze fluxul de lucru. Mai multe despre noile reglementări ale sistemului medical în 2024, dar și câteva sfaturi utile pentru evoluția companiei tale afli în rândurile de mai jos. 

Dezvoltarea echipamentelor medicale, dar și implicarea în cercetări transnaționale

Strategia națională de sănătate 2023-2030 face parte dintr-un plan extins la nivel european, care își propune să modernizeze serviciile medicale. „Pentru sănătate, împreună” este noua deviză, iar scopul final este de a crea un sistem prietenos, transparent și flexibil. 

În ciuda istoricului comunist al României, de-a lungul timpului au fost implementate diverse soluții pentru optimizarea activităților de lucru, dar și pentru îmbunătățirea experiențelor resimțite de pacienți. Eforturile întreprinse au ajutat deopotrivă la minimizarea exodului de medici, dar și la facilitarea relației pacient – specialist. 

Totuși, rapoartele nu sunt deloc bune în comparație cu cele înregistrate în cazul altor țări europene. Noile obiective vizează integrarea echipamentelor de ultimă generație în tratarea pacienților, lucru care poate fi subvenționat de stat și facilitat de angajatori. O abordare în pas cu noile tendințe ale pieței este exact ce ai nevoie pentru a contribui la dezvoltarea sistemului de sănătate și implicit a productivității. Printre inițiativele pe care le poți implementa se numără: 

Iată aici mai multe Strategii de recrutare medicală pentru 2024

Mai mult accent pe sănătatea mintală a angajaților 

Despre burnout și epuizare mintală s-a tot vorbit în domeniul medical. Însă, în 2024 e timpul și pentru lucruri concrete pentru a preveni înmulțirea cazurilor. La nivel internațional, aproximativ 77% dintre angajatori și-au exprimat interesul cu privire la subiect. Totul este mult mai ușor în teorie, dar e nevoie și de practică, mai ales când vine vorba de sănătatea mintală a angajaților. 

Printre oportunitățile pe care le poți lua în considerare și care, în mod sigur, vor schimba procesul de efectuare a activităților se numără:

Află Cum să fii un lider care promovează fericirea

Inovația e cheia unui domeniu în continuă extindere 

Tot mai mulți sunt cei care vorbesc despre importanța îngrijirii virtuale. Chiar dacă sună a scenariu de film SF, este una dintre garanțiile creării unui domeniu orientat spre inovație. 

Ca angajator, există mai multe aspecte pe care le poți avea în vedere dacă îți dorești un mediu de lucru eficient:

Bani mai puțini pentru concedii medicale 

Conform noilor prevederi specificate Guvern, de la 1 ianuarie 2024, salariații vor primi indemnizații mai mici pentru concediile medicale. Micșorarea este cu 10% – procent pe care angajatorii vor trebui să-l includă la Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). Rămân scutiți de reglementări cei care beneficiază de concedii pentru boli profesionale sau accidente în muncă. 

De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2024, numărul de zile pentru concediul medical legal pentru un angajat va crește de la 3 la 5. Toate schimbările ar trebui comunicate angajaților din timp. 

Poți organiza o ședință în care să se dezbată cele mai noi subiecte de la nivel național. Oferă-le profesioniștilor șansa de a înțelege mai bine contextul economic, dar și a adresa întrebări în cazul unor eventuale nelămuriri sau neînțelegeri. 

Descoperă Tot ce trebuie să știi, ca angajator, despre tipurile de concedii

10 miliarde de lei pentru dezvoltarea infrastructurii 

Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești este propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Bugetul alocat este de 10 miliarde de lei, dintre care: 

a) 1.000.000 mii lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgență, spitale monospecialitate;

b) 350.500 mii lei pentru spitale municipale/municipale de urgență;

c) 250.000 mii lei pentru spitale orășenești.

Este o inițiativă demnă de lăudat în contextul în care starea deplorabilă a unităților medicale este o cauză a investițiilor insuficiente. Implicarea autorităților a fost destul de redusă de-a lungul anilor, dar noile propuneri creează un cadru ideal dezvoltării. Lucrările au în vedere reabilitarea clădirilor existente și extinderea corpurilor spitalicești. 

Dacă te încadrezi în categoriile de mai sus, iar ordonanța de urgență se arpobă, nu-ți mai rămâne decât să te înscrii în program. Se estimează că cererile pot fi depuse în aprilie 2024. 

Concluzii 

Te afli la conducerea unei unități medicale și vrei să actualizezi gama de servicii conform noilor tendințe din 2024? Domeniul medical are nevoie de multe schimbări, atât în ceea ce privește îngrijirea pacienților, cât și a practicilor de tratare. Pe plan internațional se întreprind deja numeroase inițiative. Strategia națională de sănătate 2023-2030 își propune să le urmeze și să aducă sistemului românesc perspective îndrăznețe de viitor. Implementarea soluțiilor bazate pe inovație, modernizarea dotărilor medicale sau comunicarea deschisă cu echipa se numără printre principalele priorități. Însă, niciun obiectiv nu se poate materializa în lipsa unei conduite adecvate adoptate la nivel de conducere.

Ca angajator, e esențial să fii la curent cu reglementările propuse de guvern și să te implici în procesul de evoluție. Schimbarea începe de la cel mai înalt punct ierarhic și se propagă în întreaga organigramă. Așadar, nu ezita să parcurgi actualizările legislative și să scapi de activitățile repetitive – este primul pas care te va conduce la rezultate durabile. 

New year, new me sună mai bine acum, nu?

Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Exit mobile version