Interviul la distanță | Cum te asiguri că alegi candidatul potrivit

Interviul la distanță | Cum te asiguri că alegi candidatul potrivit

Interviul la distanță a devenit mult mai comun în ultimii ani datorită faptului că tehnologia le permite atât candidaților, cât și specialiștilor HR să poată interacționa, indiferent de locul în care se află.

Ele permit recrutarea celor mai bun specialiști din domeniu, fără să fie nevoie de prezența fizică a acestora. Aceasta este o practică tot mai întâlnită, dar în domeniul medical nu este foarte folosită în România deoarece majoritatea angajatorilor încă cer personalului medical prezența fizică sediul companiei pentru procesul de recrutare. 

Cu toate acestea, având în vedere că piața muncii este atât de dinamică și profesioniștii se pot reloca cu ușurință în alte orașe, interviul la distanță poate să devină o unealtă utilă mai ales în atragerea tinerelor talente, a persoanelor la început de carieră care locuiesc în anumite părți ale țării, dar care sunt dispuse să se mute pentru jobul visurilor și pentru o carieră de succes.

Dacă lucrezi în domeniul HR și recrutezi specialiști din domeniul medical, fie că vorbim de medici, asistenți, moașe, farmaciști sau alte tipuri de personal, poți să iei în considerare acest tip de interviu.

Citește și Empatia candidatilor – trasatura importanta in cadrul interviului de angajare

Tipuri de interviuri la distanță
One way interview 

Considerat drept un premergător al interviului în timp real, acesta îi permite candidatului să se pregătească pentru o discuție aplicată cu angajatorul și să își evalueze competențele, aptitudinile, dar și motivația. El este construit sub forma unui set de întrebări ale căror răspunsuri sunt înregistrate video și apoi trimise angajatorului pentru verificare. 

Deși se poate dovedi util în anumite situații, deciziile finale privind angajarea nu se pot lua pe baza lui, deoarece îi lipsesc testul de spontaneitate, dar și de adaptabilitate de la situație la situație.

Interviul în timp real

Acesta este foarte asemănător cu interviul față în față. În mare măsură, el poate suplini distanța dintre angajator și candidat, dar vine, totodată, cu lipsa autenticității, a limbajului non-verbal și cu o tentație sporită de angajare în alte activități decât cele legate de interviu.

Motive pentru care interviul la distanță este util
O bază mai mare de specialiști

Faptul că  instituția medicală pentru care lucrezi nu se limitează la persoane din proximitatea geografică arată o implicare reală pentru cooptarea celor mai bun specialiști. În România există multe clinici, spitale și centre medicale, însă centre universitare sunt doar în câteva dintre orașele mari, de aceea cooptarea specialiștilor trebuie făcută din alte locuri în afară de cele apropiate. 

Reducerea semnificativă a costurilor și timpului

Echipa managerială sau de resurse umane care are în atribuții recrutarea trebuie să aloce, pe lângă sarcinile zilnice, și timp pentru acest lucru. Pentru că nu este o sarcină recurentă, ea necesită un efort de organizare mai mare, ceea ce poate scurta din timpul alocat celorlalte. Tocmai de aceea, timpul de lucru crește și productivitatea poate avea de suferit pentru o perioadă determinată.

Interviul la distanță poate să constituie metoda prin care timpul dedicat recrutării să fie scurtat și astfel eficientizată munca.

Citește și Resurse Umane: cum să îți gestionezi timpul și interviurile cu candidații

Avantaje și dezavantaje ale interviului la distanță

Fiecare proces de recrutare vine cu provocările sale, dar și cu anumite avantaje ori dezavantaje. Le vom explica pe toate, pe rând, pentru a putea lua cele mai bune decizii în alegerea persoanelor potrivite pentru posturile pe care compania unde lucrați le scoate la concurs.

Avantaje
  • Eficiență – Pentru că nu presupune o deplasare fizică a candidatului, procesul de recrutare se poate desfășura mult mai repede. Mulți dintre profesioniști lucrează și astfel își pot programa interviurile doar după terminarea programului de lucru. În cazul interviurilor la distanță, acestea pot fi planificate astfel încât să avantajeze ambele părți fără grija alocării unui timp suplimentar pentru deplasare.
  • Flexibilitate – Acest avantaj derivă din primul. Pentru că nu necesită prezența fizică a specialistului în resurse umane și a candidatului, programul poate fi stabilit cu mai multă ușurință. 
  • Rapiditate –  De asemenea, datorită necondiționării prezenței fizice, compania poate să găsească mult mai repede persoana potrivită. O limitare geografică, se traduce, de cele mai multe ori, și printr-o limitare a talentelor sau a aptitudinilor căutate. 
Dezavantaje
  • Incertitudine sporită – Nu este de neglijat faptul că persoanele care sunt programate la interviuri pot să nu ajungă, dar acesta este un risc care apare și în cazul interviurilor clasice. De asemenea, mai există și incertitudinea faptului că o dată ce trece de etapele preliminarii, nu va dori să participe la celelalte, chiar dacă abilitățile și competențele îl recomandă.
  • Lipsa unei conexiuni cu candidatul – Interacțiunea umană poate să ducă la erori de judecată în luarea deciziilor de angajare. Dacă în cadrul interviului angajatorul poate considera candidatul drept persoana potrivită, acest lucru se poate dovedi complet eronat în momentul angajării.
  • Apariția unor factori perturbatori – Lipsa unei conexiuni bune la internet, dar și alți factori independenți de cele două persoane – candidat și angajator – cum ar fi, de exemplu, zgomotul provocat de persoanele din jur, pot duce la un interviu inadecvat și neconform. Acest lucru poate să scadă dramatic șansele unor persoane calificate care s-ar fi descurcat minunat în condiții clasice.
  • Poate fi combinat cu metode clasice – Acest lucru îi poate descuraja pe unii dintre candidați, mai ales pe cei care chiar nu pot să ajungă pentru celelalte etape, cum ar fi discuția cu managerul care dorește să discute cu persoanele care trec de proba de HR.

Citește și 5 tipuri de candidati dificili si cum sa le faceti fata in cadrul interviurilor

Măsuri pentru buna desfășurare a interviului
Invită doar persoanele pe care le consideri potrivite

Recrutarea din diferite părți ale țării îți va permite să alegi persoanele care se potrivesc cu adevărat postului, așa că nu face niciun compromis în ceea ce privește persoanele pe care urmează să le inviți la un interviu video. 

Fii concis și clar

Pentru că scopul acestui tip de interviu este acela de eficientiza procesul, încearcă să transformi experiența aceasta într-una valoroasă pentru candidați, dar și pentru companie. Fii clar de la început, vorbește-le acestora despre abilitățile necesare pentru sarcinile de zi cu zi, dar și despre așteptările pe care le are compania.

De asemenea, deoarece este un interviu la distanță, comunică-le candidaților care sunt beneficiile salariale pentru a ști dacă merită efortul de a se muta dintr-o locație îndepărtată în orașul în care compania ta recrutează.

Setează de la început așteptările

Înainte de a discuta cu orice candidat, stabilește alături de conducere, management sau coordonatorii secției sau echipei pentru care recrutezi care sunt principalele cerințe, aptitudini, dar și de la ce nu poți să faci un compromis.

Totodată, construiește alături de celelalte persoane implicate un profil al candidatului perfect. Practic, acesta îți va folosi ca o matriță pe care să o aplici rapid și să vezi ce anume bifează, dar și ce nu. Aceasta poate avea două componente: CV-ul și elementele pe care le notezi în cadrul interviului.

Pune întrebările potrivite 

Bineînțeles că întrebările potrivite pot face diferența la orice tip de interviu, nu doar la cel de la distanță. Dar în cazul acestuia sunt cu atât mai importante deoarece nu poți să îți dai seama la fel de bine de motivarea candidaților sau de implicarea lor. 

Iată câteva idei de întrebări generale pe baza cărora îți poți face o idee dacă persoana de la „capătul firului” este gata să investească timp și efort într-o carieră în compania ta:

  •  Care sunt provocările care te-au ajutat cel mai mult în carieră?
  • De ce vrei să lucrezi în această companie? De ce consideri că te-am angaja?
  • Care sunt motivele pentru care ai alege să părăsești această companie?
  • Ce știi despre această clinică/acest spital?

Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să îți dai seama care dintre angajați doresc să se implice și care vor doar locul de muncă, dar fără să pună prea multă pasiune. Provocările întâmpinate spun mult despre nivelul la care se află în carieră iar motivația și încrederea de sine sunt la fel de importante în recrutare. 

Totodată, întrebând despre motivele renunțării la locul de muncă poți verifica dacă valorile companiei se regăsesc și la candidați. 

Citește și Cum Sa Desfasori un Interviu De Recrutare Eficient in 5 Pasi Simpli

Concluzie

Cu siguranță nu există rețeta perfectă pentru recrutarea specialiștilor din domeniul medical, dar când necesitatea o impune, specialiștii HR pot alege să combine interviurile clasice cu cele la distanță, mai ales că tehnologia o permite și avantajele sunt majore.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment