INTERVIU | Tudor Strimbu, medic rezident chirurgie pediatrică

INTERVIU | Tudor Strimbu, medic rezident chirurgie pediatrică

Tudor Strimbu este medic rezident, chirurgie pediatrica si a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari legate de aceasta specialitate, motivele pentru care a ales-o, dar si sfaturi pentru viitorii medici rezidenti in ceea ce priveste organizarea programului de invatat pentru Rezidentiat si care ar fi criteriile pe care sa se bazeze atunci cand iau o decizie atat de importanta.

Va invitam sa cititi urmatorul interviu, iar daca aveti intrebari legate de acest subiect ne puteti scrie in sectiunea de comentarii de mai jos.

1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?

Cred ca examenul si-a indeplinit cu succes functia sa principala: aceea de a departaja candidatii. Bineinteles nu este metoda ideala. Unii se descurca mai bine cu cazuri clinice, unii cu grile, altii cu eseuri, dar cred ca in conditiile date este cea mai buna solutie. Singura problema de organizare pe care am observat-o eu a fost frigul din sala.

2. Consideri util acest examen? 

Da. In afara utilitatii departajarii, examenul a fost sursa principala de motivatie timp de 6 luni ca sa studiez. Nu stiu daca as fi invatat atat de mult daca nu exista acest stimulent, iar pana la urma cu aceste luni de citit ramai de la acest examen.  

Citește și INTERVIU | Dr. Miulescu Miruna Maria, medic rezident Pedodonție

3. Ce schimbari ai aduce ?

Informatia din cartile de rezidentiat este foarte complexa, insa cumva si incompleta. Pentru un student mi se pare ca sunt foarte multe detalii (tabele, prevalente, incidente, clasificari si subclasificari, dar fara prea multe explicatii in ceea ce priveste fiziopatologia), iar pentru un medic informatia nu ar fi completa si actualizata. O schimbare majora ar fi schimbarea bibliografiei.

4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen? 

Daca scopul este o nota cat mai mare cu siguranta nu este suficient sa te apuci dupa finalizarea anului universitar. Ramane la autoevaluarea fiecaruia, autoevaluare care cel mai bine ar fi facuta la simularile de rezidentiat, nu acasa, pentru ca mediul de examen are un impact asupra randamentului.

Eu am parcus cu foarte mare atentie o data fiecare capitol, ocazie cu care am subliniat cartea si am facut fise cu clasificari, tabele s.a. (aproximativ una-doua coli pe subcapitol). Apoi am parcurs din nou materia, dar mai rapid ori de cate ori am putut (de doua ori si jumatate). Ultimele doua saptamani le-am pastrat pentru memorarea fiselor.

Citește și INTERVIU | Alexandru Roman, Medic rezident Radiologie și Imagistica Medicala

5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?

1. Program. Program. Program. Aceasta este o provocare greu de manageriat. Notiunea de timp liber capata alta semnificatie, iar invatatul va ocupa o buna parte din zi. 

2. Doua saptamani de recapitulare.

6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?

Am ales aceasta specialitate din timpul facultatii. Pentru ea am dat examenul. Am ales-o deoarece ca patologie este foarte variata si rareori vezi copii nefericiti, pentru ca sunt bolnavi. Ei se joaca chiar daca trebuie sa isi care punga de colostoma. Un alt motiv pentru care am ales o specializare chirurgicala a fost acela ca include si un act practic care, in sine, aduce o satisfactie suplimentara.

7. Asteptari vs realitate? 

In rezidentiat, la inceput, am fost surprins sa vad ca pregatirea preoperatorie si management postoperator dureaza uneori mai mult decat operatia in sine (nu ma refer doar la partea birocratica). Hartiile nu m-au luat pe nepregatite pentru ca am mai avut contact si stiam la ce sa ma astept. Este o realitate din viata unui medic rezident. Bineinteles aceste lucruri s-ar eficientiza cu programe adaptate si acualizate la cerintele sectiei. 

Citește și INTERVIU | Dr. Iulia Tita, medic rezident ORL

8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii? 

Informatiile acumulate in timpul celor 6 ani de facultate si practica de vara au contribuit la formarea unei baze solide, pe care ulterior am “imbracat-o” cu noile informatii dobandite pe sectie.

9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi? 

Chirurgia pediatrica este o specialitate pe care ar trebui sa o faci cu pasiune, dedicare si responsabilitate. Nu este o specialitate pe care o alegi la intamplare. Necesita destul de mult timp petrecut la spital, multa munca si rabdare. De cele mai multe ori si weekendurile sunt dedicate spitalului, asa ca trebuie implicare 100% pentru a capata experienta si dexteritate.

Ești medic rezident și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment