INTERVIU | Theodora Alexandra Stan, farmacist

INTERVIU | Theodora Alexandra Stan, farmacist

Theodora Alexandra Stan a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în anul 2017. În prezent lucrează ca farmacist în cadrul SC Pharmalaur SRL, din orașul Titu, Dâmbovița. Noi am stat de vorbă cu Theodora și ne-a povestit despre profesia de farmacist și ce înseamnă acest lucru.  

1. Cine sau ce te-a inspirat să alegi profesia de farmacist?

În perioada liceului mi-am ales profesia pe care doream să o urmez și care de-a lungul timpului mi-a adus împlinire. O mare contribuție a avut-o și mama mea, care fiind profesoară de chimie, mi-a insuflat încă de mică pasiunea pentru această materie. Noțiunile de anatomie le-am căpătat în școala generală și de atunci mi-am dorit să aflu mai multe despre corpul uman și multiplele procese din organism.

2. Ce te motivează să mergi mai departe?

Mi-am ales acest drum singură și nu vreau să dau înapoi. Copiii mei mă motivează mereu precum și faptul că sunt exemplul de urmat. Vreau să știe că ceea ce ai început trebuie să duci la final și să nu renunți la primul obstacol apărut. Familia mea este totul, ei mă motivează și mă susțin să merg mai departe.

3. Cum îmbini viața personală cu cea profesională? Care are prioritate?

Mă consider o persoană privilegiată de Dumnezeu pentru că lucrez alături de soțul meu. La farmacie facem echipă și ne ajutăm reciproc. Din punctual meu de vedere este un mare plus pentru că lucrăm amândoi în același domeniu, acest lucru ne ajută în perfecționarea noastră zilnică pentru că schimbăm idei, căutăm informații despre medicamentele nou apărute etc. Nu există prioritate între viața personală și cea profesională, ambele sunt importante și încerc să le îmbin armonios, găsind un echilibru perfect între cele două.

Citește și INTERVIU Ioana Nichita, farmacist-șef: “Ȋntr-o farmacie nu totul se rezumă la eliberarea de medicamente”

4. Cum decurge o zi din viața ta profesională?

Fiecare zi este o provocare pentru mine, cu bune și cu rele, dar faptul pentru că pot ajuta oamenii mă motivează să privesc pozitiv înainte.

5. Care este cea mai bună lecție de viață pe care ai primit-o în relația cu pacienții?

Pentru mine personal fiecare pacient care trece pragul farmaciei reprezintă o nouă provocare. Pot spune cu certitudine că am învățat să am răbdare și mereu să încerc să mă pun în situația pacientului.

6. Cum vezi profesia de farmacist astăzi și cum o percepeai când ai început să profesezi?

În timpul facultății totul pare roz și frumos iar scurtele practici de vară în farmacie, nu te pun foarte mult în legătură cu realitatea. Adevărata provocare a venit atunci când, în anul al IV-lea, m-am angajat și am intrat în contact cu noțiunea de target, cu colegii, cu weekend-urile lucrate de dimineața până seara, cu pacienți nerăbdători. Atunci mi-am dat seama că pe cât de frumoasă pe atât de grea și migăloasă este această profesie.

7. Ce sfat ți-ai fi dorit să primești când erai la început de carieră?

De-a lungul facultății am primit foarte multe sfaturi de la profesori precum și de la colegii mei mai mari, fiecare experiență reprezentând un exemplu pentru mine. Încă de la început am fost pusă în situații care necesitau multă răbdare, atenție, calități care sunt esențiale în farmacie.

8. Ce ai face diferit cu cariera ta?

Nu aș schimba nimic. Îmi place ceea ce fac și consider că este singura profesie potrivită pentru mine. Ceea ce îmi doresc este ca în perioada următoare să îmi continui pregătirea și să dau la rezidențiat. 

Citeste si: INTERVIU | Dana Șerban, farmacist șef

9. Dacă ar fi să te întorci în timp ai mai alege această profesie?

Cu siguranță aș alege aceeași profesie pentru că îmi oferă posibilitatea să fac ceea ce îmi place. Acest domeniu are o largă deschidere cu posibilități multiple de alegere.

10. După părerea ta, care sunt calitățile unui farmacist?

Un farmacist trebuie să aibă întotdeauna răbdare și înțelegere față de pacient și să pună pe primul plan binele acestuia. De asemenea, presupune multă dăruire și perfecționare continuă.

11. Ce sfat oferi viitorilor farmaciști?

Viitorii farmaciști să se înarmeze cu multă răbdare și să fie pregătiți pentru trecerea de la viața din facultate la cea din farmacie. Să nu se descurajeze, să meargă mai departe, deoarece, cu siguranță în viitor, profesia noastră își va recupera măreția de altă dată.

Ești farmacist și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment