INTERVIU doctor Valentina Contanu, medic specialist ortopedie pediatrica: in cazul ortopediei pediatrice discuti si implici intreaga familie, inclusiv pe bunici sau bone

INTERVIU doctor Valentina Contanu, medic specialist ortopedie pediatrica: in cazul ortopediei pediatrice discuti si implici intreaga familie, inclusiv pe bunici sau bone

INTERVIU dr. Valentina Contanu, medic specialist ortopedie pediatrica: “In cazul ortopediei pediatrice discuti si implici intreaga familie”

Doamna doctor Valentina Contanu a fost inspirata in specializarea aleasa de un caz medical al unei fetite intalnita in rezidentiat, pe care nu a reusit sa o trateze si care i-a ramas intiparita in minte si suflet. Dorinta sa a fost aceea de a preintampina tragedii viitoare, situatii traumatizante pe viata. Nu apreciaza extremele, considerand ca exista intotdeauna solutii de mijloc si considera ca pacientul ortopedic poate beneficia de recuperare in 80% din cazuri prin kinetoterapie si ortezara, mai ales daca este diagnosticat din timp. Simte ca pentru orice medic ortoped este dificil atunci cand intelege ca afectiunea pacientului se afla la hotarul dintre interventie chirurgicala si un tratament ortopedic de lunga durata (care presupune ortezare si kinetoterapie), pentru ca cel mai mult conteaza alegerea parintelui. Despre experienta de manager de clinica medicala, marturiseste ca este dificil sa te lupti cu colosii din domeniu, dar si cu doctor Google, care nu imprastie intotdeauna informatii corecte catre pacienti. Isi doreste in viitor sa extinda terapiile disponibile in Clinica CRON-Phoenix, dar si sa implementeze un centru de recuperare pentru scolioze. In ceea ce priveste tratamentul micilor pacienti, sustine ca acestia au o vindecare rapida, iar capacitatea lor de a suporta perioada de refacere este  fantastica. In prezent a ajuns la un numar impresionant de ecografii de sold, peste 10.000, mentorul sau fiind Profesorul Graf din Austria, care i-a insuflat dorinta de perfectiune in toate actele medicale.

1. Aveti aproape 20 de ani de experienta in domeniul ortopediei pediatrice. Ce v-a determinat sa va alegeti aceasta specializare? Ati avut vreun mentor?

Vocatia si inclinatia m-au facut sa aleg ortopedia pediatrica. In timpul facultatii imi doream foarte  mult sa fac chirurgie de finete, sa imbin ortopedia cu pediatria, asa ca printr-un concurs de intamplari am ajuns sa fac ortopedie pediatrica, specializare ce mi-a adus satisfactii din toate punctele de vedere.  Mentorul meu a fost Profesorul Graf din Austria, care a studiat 30 de ani ecografia de sold, profesor cu care m-am format in ecografia de sold. Am admirat la el perseverenta, implicarea, faptul ca a fost dedicat acestei descoperiri si cercetari, calitatea de pedagog, pasiunea pentru ceea ce face, dorinta de a fi perfect. M-am regasit in toate.

2. Ati reusit sa operati un numar impresionant de copii, cateva mii. Prin ce se diferentiaza un pacient copil de unul adult (cu exceptia varstei, desigur)?

Cand vorbim despre afectiunile ortopedice la copii, avem parte atat de plusuri cat si de minusuri. Cele mai importante avantaje sunt ca, biologic, vindecarea este rapida si cu rezultate foarte bune, iar copiii au o capacitate fantastica de a suporta perioada de refacere.  Marele dezavantaj este ca fiind in crestere, anumite afectiuni, in special cele congenitale, au tendinta sa recidiveze odata cu cresterea, chiar daca la un anumit moment corectia a fost buna. 

3. Povestiti-ne un caz medical care v-a ramas in amintire (pe care ati reusit sa il tratati sau dimpotriva).

A fost un caz despre care am inteles abia mai tarziu cat de important a fost pentru formarea mea ulterioara.  In 2007-2008, pe cand eram la rezidentiat, am intalnit o fetita de aproximativ 3 ani, diagnosticata cu luxatie de sold bilaterala. Suferise deja cate o interventie chirurgicala pe fiecare sold, dar a fost nevoie ca la scurt timp sa reia interventiile chirurgicale pe solduri. A urmat o perioada de ani de recuperare. Fetita are in continuare soldurile luxate. Aceasta fetita va necesita protezarea ambelor solduri dupa incheierea cresterii. Este sortita protezei de sold. Si stiam asta si ma simteam neputincioasa pentru ca eram rezident si nu puteam sa fac nimic. Acela a fost momentul in care am inteles ca drumul meu este spre studiul si practica ecografiei de sold. Il cunoscusem deja pe profesorul Graf, asa ca vazand suferinta si tragedia prin care fetita si familia treceau, anii de tratamente chirurgicale si recuperare ce au lasat urme adanci, m-am gandit sa ma specializez si sa popularizez in Romania ecografia de sold la nou nascuti. Astfel pot preintampina o serie de tragedii viitoare.  Acela a fost momentul care m-a determinat sa fac tot posibilul sa plec in Austria si sa invat cum sa aplic ecografia de sold si tratamentul ortopedic (imobilizarea gipsata) pentru luxatiile de sold depistate astfel incat copiii sa nu mai ajunga in astfel de situatii traumatizante pe viata.  Ceea ce am si reusit sa fac in anii de practica medicala. Am avut peste 50 de luxatii de sold depistate la varste mici (intre o luna si 6 luni) si am reusit sa le tratez pe toate prin metode ortopedice, niciuna dintre ele neajungand la interventie chirurgicala. Pe langa aceste luxatii de sold, din cele peste 10.000 de ecografii de sold, in jur de cateva sute au fost displazii de sold tratate de asemenea cu rezultat foarte bun pe termen lung prin tratament ortopedic non-invaziv. 

4. Pe langa experienta de medic, aveti si experienta de antreprenor, infiintand deja al doilea centru medical. Care au fost provocarile din punct de vedere managerial in acest sens?

In primul rand, ca antreprenor mi-a fost greu sa gasesc profesionistii cu care sa formez echipa. De exemplu, in ceea ce priveste kinetoterapia si recuperarea, a fost nevoie sa formez oamenii deoarece in facultate nu se acorda o atentie prea mare recuperarii neurologice si ortopedice la copii.  Apoi, mi-am dorit mereu ca echipa sa aiba aceleasi valori ca si mine in raport cu pregatirea profesionala si cu nivelul de calitate a serviciilor oferite pacientului. Chiar daca munca a fost grea, ma consider norocoasa ca am reusit sa gasesc oamenii potriviti de fiecare data.  A fost dificil si sa devin vizibila ca profesionist, printre colosii din domeniu, dar si sa inving Dr. Google, cel care imprastie informatii catre pacienti, insa nu de fiecare data pe cele corecte. Bine, aceasta este o munca pe care inca o ducem cu totii. 

5. Ce tip de medici va doriti sa aveti in echipa dumneavoastra in cadrul clinicii?

Imi doresc colaboratori care sa fie bine pregatiti profesional si care sa aiba aceeasi dorinta de a trata corect si respectuos pacientii.

6. Care sunt cele mai grele decizii pe care trebuie sa le luati in calitate de medic? Dar in calitate de manager?

Ca medic este foarte greu cand afectiunea pacientului se afla la hotarul dintre interventie chirurgicala si un tratament ortopedic de lunga durata (care presupune ortezare si kinetoterapie), pentru ca cel mai mult conteaza alegerea parintelui. Eu, ca medic, le explic de fiecare data parintilor avantajele si dezavantajele, riscurile si evolutia pe termen lung in ambele situatii, dar in final decizia apartine parintilor. 

7. Care sunt abilitatile de care trebuie sa dispuna un medic ortoped pediatru, din punctul dumneavoastra de vedere?

Un medic ortoped pediatru trebuie sa se dedice acestei meserii pentru ca este nevoie de o combinatie intre pricepere, meticulozitate, rabdare, talent si vocatie.  Poate ca din exterior nu se vede asa, dar e nevoie de rabdare pentru ca vorbim de urmarirea copiilor ani de zile, trebuie sa aiba compasiune fata de tiparul fiecarui pacient in parte. M-ati intrebat mai sus despre diferenta dintre a trata copii si a trata adulti – iata, o diferenta importanta e ca in cazul ortopediei pediatrice discuti si implici intreaga familie, inclusiv pe bunici sau bone. Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment