INTERVIU Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie: „Bucurie mai mare decât să aduci pe lume un copil sănătos nu cred că există. Asta mă împlinește și mă face să vin cu drag la muncă”

INTERVIU Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie: „Bucurie mai mare decât să aduci pe lume un copil sănătos nu cred că există. Asta mă împlinește și mă face să vin cu drag la muncă”

Domnul doctor Tarek Abdou își consideră pacientele ca parte din familia sa și simte că s-a născut pentru a fi medic ginecolog. Pe lângă lejeritatea din interacțiunea cu pacientele, îi place să le informeze și găsește mereu timp pentru a discuta despre tot ce înseamnă nașterea și sarcina. Este de părere că prin aceste discuții pacienta poate afla ce se întâmplă cu ea și poate lua decizii informate. 

Când vine vorba despre colaborarea cu alți medici, este întotdeauna deschis, pentru binele pacientului, subliniind că orgoliile nu ar trebui să-și aibă locul aici. De asemenea, în ceea ce privește dezvoltarea profesională și procesul de învățare prin care trece un medic, doctor Tarek Abdou este de părere că acesta trebuie să se perfecționeze în permanență pentru a-și face meseria cât mai bine, mai ales când ești pasionat.

În calitate de susținător al nașterii naturale, i-ar plăcea ca în viitor să încerce nașterea naturală din altă poziție decât cea clasică, dar și să facă fetoscopie, un mod de a examina fătul cât este încă în uter.

1. Aţi făcut prima facultate de medicină în Serbia. Ce v-a determinat să vă stabiliţi şi să profesaţi în România?

Înainte de a mă stabili în România, am mai fost în vizită și mi-a plăcut foarte mult, atât regiunea în sine, cât mai ales oamenii. Cu oamenii m-am înțeles foarte bine și asta a contat mult în decizia mea. Nu cunoșteam, la acea vreme, alți medici de aici, deci nu a fost un criteriu în alegere, însă toți ceilalți români cu care am interacționat m-au făcut să mă simt ca acasă. Mă bucur pentru că am ales România și nu am niciun regret că nu am plecat, deşi am avut şi această variantă. 

2. Sunteţi un susţinător al naşterii naturale. Cum priviţi fenomenul în continuă creştere de naşteri prin cezariană? Există o lipsă de educaţie în acest sens?

Mereu am susținut nașterea naturală, tocmai pentru că, în cele mai multe cazuri, este cea mai bună variantă atât pentru mamă, cât și pentru copil. Este adevărat că a crescut numărul intervențiilor prin cezariană, iar motivul principal cred că este lipsa de informare a pacientelor. Este datoria medicului curant să-și informeze pacientele despre eventualele riscuri ale unei operații de cezariană. Multe paciente aleg această metodă pentru că se tem de durere, însă trebuie să știe că, fiind o intervenție chirurgicală, pot să apară diverse complicații. 

3. Credeţi că intră în datoria medicului să realizeze şi prevenirea afecţiunilor? Sau doar să trateze?

Medicul trebuie să aibă şi o responsabilitate de prevenire, nu doar de tratament şi supraveghere. Dacă vorbim despre sarcină, e datoria noastră să ne informăm pacientele despre tot ce înseamnă naștere, despre menținerea sarcinii, chiar și despre alimentația în timpul perioadei de graviditate. Trebuie să ne facem timp să vorbim cu viitoarea mamă chiar de la consultul prenatal. Lipsa timpului nu este o scuză, tocmai pentru că prin aceste discuții pacienta află mai multe despre ce anume se întâmplă cu ea și poate lua decizii informată fiind.

4. Cât de mult contează ca pacienta să se conformeze recomandărilor medicului? Cum procedaţi atunci când aveţi de-a face cu paciente care…ştiu mai bine?

Comunicarea este esențială. Medicul face recomandări pe baza studiilor și experienței de care dispune, iar acestea sunt mereu spre beneficiul pacientei. Dacă vii la medic, dar totuși nu respecți recomandările făcute de el, atunci de ce mai vii?! Te duci la un medic dacă ai încredere în el și în sfaturile pe care ți le dă. Doar o colaborare bună poate să ducă la un rezultat pozitiv. Eu mă bucur când am paciente care se informează și din alte locuri, de pe internet, spre exemplu. Înseamnă că sunt interesate și-și dau silința să afle cât mai multe. Treaba mea e să le ajut și să le corectez, atunci când este cazul. 

5. Care a fost cel mai dificil caz medical cu care v-aţi confruntat?

Am fost ferit de cazuri grave în sensul în care percep eu ideea de grav. Au fost şi intervenţii cu un grad de dificultate ridicat. Fiecare pacientă are particularitățile ei, nu seamănă un caz cu altul. Poate a fost mai greu uneori, însă prefer să păstrez în memorie mai degrabă momentele frumoase, mai ales pe cele în care proaspăta mămică își ține pruncul în brațe pentru prima dată. E cu atât mai frumos atunci când e vorba de femei care s-au chinuit mulți ani până să aibă un copil. Nu poate fi exprimat în cuvinte sentimentul din acel moment.

6. În momentul de faţă ce tratament sau intervenţie consideraţi că v-ar aduce un plus de satisfacţie profesională? Există ceva ce nu aţi făcut, dar v-aţi dori?

Medicina este într-o continuă evoluție și noi, ca medici, trebui să ne schimbăm abordarea în aceeași măsură. În funcție de particularitățile fiecărui caz, metodele de lucru pot fi altele. Spre exemplu, mi-ar plăcea ca, la un moment dat, să încerc nașterea naturală din altă poziție decât cea clasică, în care viitoarea mamă este așezată pe masa ginecologică, dar aici depinde și de ceea ce-și dorește pacienta. De asemenea, aș vrea să fac fetoscopie, dacă e să vorbesc despre ceva ce încă nu am făcut. Fetoscopia este un mod de a examina fătul cât încă este în uter. Practic, se introduce un tub dotat cu un sistem optic pentru a vizualiza fătul și pentru a căuta astfel eventuale anomalii ereditare la nivelul pielii sau al extremităților. În același timp, intervenția permite inclusiv manevre de chirurgie fetală înainte de naștere.

Citește și: Barbat ginecolog sau femeie ginecolog? Despre stereotipuri si alti “demoni”

7. Când se încheie procesul de învăţare pentru un medic?

Cea mai simplă întrebare, cu un singur răspuns: niciodată. Cred că nici după încetarea activităţii, dacă eşti pasionat, nu poţi să ieşi din această rutină a noului. Mereu este ceva nou de învățat în acest domeniu, medicina nu stă pe loc, e un proces în continuă evoluție. Cercetarea are un rol extrem de important în medicină și astfel apar tot timpul tratamente noi, mai eficiente, intervenții simplificate sau aparatură mai performantă. Medicul e obligat să se perfecționeze mereu pentru a fi la punct cu tot ceea ce îl poate ajuta să-și facă meseria mai bine.

8. Câţi ani de experienţă consideraţi că sunt necesari pentru ca un medic să devină profesionist în domeniul său de activitate?

Nu cred că e vorba neapărat de un număr de ani. E vorba de implicare și interes pentru domeniul în care activezi. Poți fi profesionist în ramura ta de activitate la orice vârstă, atât timp cât te preocupi de acest lucru. Sigur, este adevărat că experiența vine și cu vârsta, asta nu poate fi negat, însă nu aș spune niciodată că un medic este mai profesionist decât altul doar pentru simplu fapt că are mai mulți ani de viață.

9. Care este calitatea umană de bază pentru meseria de medic?

În mod clar, vorbim de empatie aici, mai ales în domeniul în care profesez. Chiar dacă sarcina este, de cele mai multe ori, o perioadă frumoasă în viața unei femei, este totuși o perioadă foarte grea. Viitoarea mamă își face griji acum nu doar pentru ea, ci și pentru copilul pe care îl va aduce pe lume, astfel că are întrebări, are nelămuriri. Ca medic, trebuie să înțelegi asta și să-ți faci timp să-i răspunzi, pentru ca pacienta să obțină liniștea de care are nevoie în această perioadă. Cred că e o specialitate medicală deosebită, ai nevoie de o înclinație pentru acest domeniu. Pacientele simt atunci când grijile lor nu sunt tratate cu seriozitate, astfel că vor evita medicii care nu manifestă empatie.

10. Dacă s-ar pune problema unei colaborări într-un caz medical complicat, aţi alege specialişti români sau străini pentru a vă consulta?

Am deplină încredere în specialiștii români, deci primul gând ar fi la ei. Am avut numeroase cazuri în care am solicitat și alte opinii și mereu am apelat la colegii mei români. Colaborarea a fost mereu una foarte bună, în beneficiul pacientului. Sunt convins că și colegii din străinătate sunt de aceeași valoare și, dacă va fi vreodată cazul, nu voi ezita să cer ajutor. Comunicarea este importantă nu doar între medic și pacient, ci și între medici, inclusiv din specialități diferite. Până la urmă, scopul nostru, al tuturor, este ca pacientul să primească cea mai bună îngrijire posibilă. Orgoliile nu ar trebui să-și aibă locul aici.

11. Cum priviţi România din punct de vedere al serviciilor medicale de obstetrică-ginecologie comparativ cu alte state europene? Ce ar mai putea fi îmbunătăţit?

Sistemul în integralitatea lui ar trebui reformat, nu putem spune că există probleme doar într-un anumit domeniu din medicina românească. Înainte de orice, pacientul ar trebui să fie în centrul atenției, iar cei care se ocupă de administrarea sistemului sanitar să aibă asta în vedere atunci când stabilesc politicile de sănătate. Medicina românească este una foarte bună, dar asta nu înseamnă că nu e loc și de mai bine.

12. Care este lucrul cel mai important pe care l-aţi învăţat în cariera dumneavoastră profesională?

Am învățat să-mi iubesc pacientele. Tot ce ține de meseria asta fac cu drag, iar pacientele îmi sunt familie. Cred că m-am născut pentru această meserie, pentru această specialitate. Mi-e ușor să interacționez cu pacientele, e ceva natural, iar ele simt asta. Bucurie mai mare decât să aduci pe lume un copil sănătos nu cred că există. Asta mă împlinește și mă face să vin cu drag la muncă. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment