Industria medicală | Cum să recrutezi eficient personal calificat

Industria medicală | Cum să recrutezi eficient personal calificat

Recrutarea personalului în industria medicală este o responsabilitate uriașă, deoarece clienții centrelor medicale sunt pacienții ce se așteaptă întotdeauna la servicii medicale de calitate. Astfel încât nu numai că este important ca personalul clinic să fie instruit corespunzător, dar și să poată înțelege nevoile fiecărui om în parte.

Citește și Cum să gestionăm recrutarea personalului medical în contextul pandemiei de Covid-19

Provocările în ceea ce privește recrutarea de personal medical

Conform „Association of American Medical Colleges’ Center for Workforce Studies”, în industria medicală se înregistrează la ora actuală o lipsă de personal pregătit corespunzător, care în anii următori va crește. Se vor înregistra cu 46 000 de chirurgi mai puțin decât va fi nevoie pe piață. Pe lângă aceștia, cererile de angajare în domeniul medical, pentru posturile care nu necesită neapărat pregătire medicală, sunt și ele diminuate. Din ce în ce mai puțini oameni doresc să se angajeze pe post de recepționer sau paznic într-un spital. 

În această situație, chiar și atunci când în unitatea ta sunt toate posturile ocupate, trebuie să fii pregătit să recrutezi pe cineva nou dacă primești un preaviz. În acest sens, asigură-te că descrierile fiecărui loc de muncă sunt la zi, că știi ce întrebări să pui la un interviu și că ai un plan prin care faci cunoscut faptul că ai un loc liber disponibil.

Dacă te pregătești din timp, vei fii mai relaxat și vei putea face o decizie în cunoștință de cauză. Ia în considerare și necesitatea de a te adapta și a implementa noile tehnologii, pentru că acestea îți ușurează munca de recrutarea în industria medicală.

De exemplu, din ce în ce mai mulți candidați folosesc tehnologia mobilă pentru a-și căuta un loc de muncă și chiar 89% dintre cei care se află la ora actuală în căutarea unui loc de muncă sunt de părere că fără telefonul mobil nu ar reuși să găsească nimic.

Indiferent că vrei să pui bazele unui cabinet sau lucrezi deja în HR medical, trebuie să ai timp și o strategie înainte de a angaja pe cineva și în acest sens te ajutăm cu următoarea structură, pentru a evita pierderile de bani, pacienți și posibilele procese:

Citește și Interviul la distanță | Cum te asiguri că alegi candidatul potrivit

Faza I: Fișa postului

De îndată ce s-a hotărât că organizația are nevoie de un om nou, pentru o poziție nouă sau una rămasă vacantă, trebuie să creezi sau să actualizezi fișa postului, astfel încât aceasta să reflecte realitatea. În anunțul de angajare trebuie să incluzi neapărat:

  1. Descrierea generală a postului;
  2. Responsabilitățile;
  3. Educația și experiența necesare – abilități de comunicare cu pacienți în vârstă, copii și persoane cu dizabilități etc;
  4. Alte abilități – printre care răbdare și rezistență la stres.
Faza a II-a: Procesul de recrutare

Industria medicală a fost forțată să facă inovații în domeniu în ceea ce privește beneficiile oferite angajaților, astfel  încât se vorbește deja și aici despre un program de lucru flexibil, salarii peste medie sau alte bonusuri. În timp ce unii candidați vor prefera în continuare pachetul standard, dar sigur, alții vor prioritiza oportunitățile de învățare și avansare. Înainte însă de a discuta despre aceste lucruri cu cineva și a posta un anunț, trebuie să ai în vedere ce tip de persoane vrei să-ți vină la interviu, deci trebuie să te gândești la întreg procesul de recrutare, care, de obicei, are 4 pași:

  1. Alcătuirea întrebărilor pentru interviu;
  2. Alegerea metodei de interviu;
  3. Crearea unui anunț specializat;
  4. Postarea anunțului pe rețelele de socializare și/sau site-urile de specialitate și distribuirea acestuia printre colegi și specialiștii din domeniu, deoarece din cauza crizei din domeniu trebuie să fii inventivă.

Citește și Millennials | Cum să descrii un anunț de job din domeniul medical ca să atragi generația Y

Printre acestea, gândește-te din timp și la cum poți îmbunătăți imaginea organizației, astfel încât să atragi personal specializat. Asigură-te că brandul tău este privit ca pe unul pozitiv. Poți face acest lucru prin acordarea de interviuri în revistele de specialitate și cele cu circulație mare, în care să pui accentul pe beneficiile oferite angajaților, dar și prin ocuparea unui loc la târgurile cu profil medical. În care să prezinți atât ofertele pentru pacienți cât și cele pentru angajați și aparatura cu care este dotat cabinetul, clinica sau spitalul în care lucrezi.

Printre întrebările pe care le poți pune candidaților din industria medicală se numără referiri la:

  1. Cetățenie;
  2. Permisul de muncă;
  3. Vârsta;
  4. Dizabilități – dacă este sau nu apt pentru a îndeplini cerințele postului;
  5. Calificările;
  6. Limbile străine cunoscute – pentru a ști dacă poate face față pacienților străini;
  7. Situația maritală – îți poate oferi un indiciu despre planurile de viitor;
  8. Disponibilitatea de a lucra în ture sau peste program;
  9. Motivația de a lucra acolo;
  10. Preferințele și ce evită cu desăvârșire la locul de muncă.

Ține însă cont întotdeauna că unele dintre aceste teme ar putea ofensa un candidat și încearcă să le aranjezi în ordinea importanței pentru compania la care lucrezi.

Faza a III-a: Identificarea potențialilor candidați

Acum că pregătirea a fost efectuată și știi la ce să te aștepți, poți posta anunțul, pentru a începe să primești CV-uri. Pentru a face procesul pe cât de simplu posibil, ia în considerare următoarele lucruri:

  1. Setează o dată limită până la care se poate aplica;
  2. Sortează aplicațiile în 3 grupuri: necalificați, posibili și ideali;
  3. Respinge din start aplicațiile care nu îndeplinesc măcar minimul de condiții – ca să nu pierzi nici tu nici ei timpul;
  4. Evaluează fiecare grup în mod separat;
  5. Selectează primii 5 cei mai potriviți candidați și contactează-i cât mai repede pentru a stabili un interviu.
Nu te grăbi și folosește un proces care să cuprindă câte două interviuri

Este foarte important ca în industria medicală, procesul de recrutare să fie eficient, deci urmărește întotdeauna oferta educațională și rezultatele unei instituții de învățământ, ca să ai de unde alege. Caz în care poți ține legătura cu instituțiile de profil, deoarece înlocuirea unui angajat valoros, mai ales în domeniul medical, durează, dar de multe ori, managerii medicali iau decizia de a angaja pe cineva pentru că se simt presați de timp. Însă este mai bine să mai faci încă un interviu, decât să alegi o persoană nepotrivită. Dacă ți-a atras atenția un candidat, dar nu te-a convins din prima, până la sfârșitul celui de-al doilea interviu trebuie să fii sigur că el este omul potrivit la momentul potrivit. 

Ia în considerare toate calitățile unui candidat

Educația formală și informală, alături de experiența în câmpul muncii sunt evident cele mai importante aspecte, dar cineva poate avea foarte mulți ani de muncă, fără a fi suficient de empatic cu pacienții și astfel, calitatea muncii are de suferit, la fel ca prestigiul instituției. Gândește-te dacă cineva are sau nu potențial să evolueze și dacă poate beneficia de instructaj la locul de muncă. De asemenea, ține cont de faptul dacă poziția este una entry level sau mai sus, pentru că în astfel de cazuri trebuie să dea dovadă și de calități de lider, însă oricine trebuie să fie deschis la diversitate și să fie capabil să respecte regulile de etică și conduită profesională.

Citește și Tendințe în HR despre care toată lumea va vorbi anul acesta

Faza a IV-a: Angajarea

Acum trebuie să ai în vedere doar 1-2 candidați și este momentul să te consulți cu colegii pentru decizia finală, înainte de a face cuiva o ofertă și a reveni apoi cu contractul final sau a trece la a doua variantă, în cazul în care până la urmă oferta ta este respinsă.

Când vine vorba despre recrutare în industria medicală, veteranii sunt cei mai calificați să aleagă pe cineva, datorită pregătirii profesionale, a disciplinei și a eticii în muncă pe care o au, așa că nu te sfii să ceri ajutorul colegilor. În plus, gândește-te și la viitor, deoarece poate că cineva îți aplică la o poziție pentru care se dovedește a fi încă nepregătit, dar altă dată s-ar putea să ai nevoie fix de el, așa că îți poți alcătui o pepinieră de posibili viitori candidați, pe care să-i contactezi înainte de a publica un alt anunț.

Ignorarea talentelor sau proasta comunicare inițială poate lăsa însă o impresie negativă cuiva, deci asigură-te că revii cu un răspuns indiferent de rezultat și în nici un caz nu împărtășii pe rețelele de social media experiențele tale negative în recrutare, ci eventual, doar în cercuri restrânse de profesioniști. 

În concluzie, cum mulți specialiști se apropie de vârsta pensionării, organizațiile medicale trebuie să țină pasul cu industria recrutării și să facă schimbări în modelele de recrutare, pentru a găsi cât mai repede personal calificat. Organizațiile trebuie să aibă în acest sens parte de lideri care să înțeleagă cum merge sistemul și de ce beneficii au nevoie oamenii, pentru a putea performa în continuare la capacitate maximă și a fideliza astfel angajații. 

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment