Site icon MEDIjobs

Ghid 2022 | Simularea examenului de admitere la medicină

admitere la medicină

Țara noastră se bucură în prezent de un număr semnificativ de instituții de școală medicală, acreditate și recunoscute peste tot în lume. În fiecare an tineri români, dar și de peste hotare aleg să urmeze o cariera medicală în cadrul prestigioaselor facultăți de medicină care promovează o educație centrată pe student cât și implicare în cercetare și diverse proiecte de divertisment. 

Dacă ești pe punctul de a deveni medicinist și cel mai probabil la momentul actual este deja o certitudine, ar trebui să știi că a sosit deja timpul să începi să îți testezi cunoștințele acumulate până acum, să afli unde te situezi cu pregătirea pentru admitere, ce aspecte mai ai de îmbunătățit sau de dobândit și nu în ultimul rând să simți atmosfera unui examen grilă, să te poți încadra într-un timp alocat, să lucrezi contracronometru, să-ți gestionezi emoțiile înainte de admiterea propriu-zisă și în final să și atingi obiectivul dorit. 

Știm că admiterea la medicină nu este deloc simplă și mai ales că în această perioadă trebuie să te pregătești și pentru susținerea examenului de bacalaureat și este normal ca la un moment dat să te simți copleșit și îngropat în informații și lecții lungi aparent interminabile. Însă, amintește-ți scopul nobil pentru care ai ales această cale, încearcă să fii organizat și echilibrat cu lecțiile, acordă-ți și porții de relaxare și timp liber, repetă materia împreună cu un coleg și pregătește-te pentru primul tău contact cu viitoarea facultate de medicină în care îți vei petrece următorii ani. De ceva vreme, majoritatea facultăților cu profil medical din România au dezvoltat acest proiect de simulare a examenului de admitere, care vine în ajutorul viitorului student, oferindu-i oportunitatea unei evaluări autentice a cunoștințelor. 

Citește și: Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina

Voi enumera mai jos lista facultăților de medicină din țara noastră, iar apoi, după caz, pe cele care organizează sesiuni de simulare a examenului de admitere. 

 În funcție de centrul universitar în care dorești să studiezi, variază bibliografia din care vor fi redactate testele pentru admitere, la fel ca și pentru examenul de simulare, cât și datele calendaristice. Sunt facultăți în care se organizează 2 sesiuni de simulate, în altele doar o singură sesiune. Pe de altă parte, există și centre universitare care oferă un pachet de cursuri pregătitoare simulării, care vin în întâmpinarea candidaților cu materia structurată si compactată pe capitole, fiind de folos pentru consolidarea informațiilor acumulate până la acel moment. 

În continuare vom analiza pe rând fiecare centru universitar: calendarul, bibliografia din care se susține examenul de admitere cât și de simulare, documentele necesare, perioada de înscrieri, modalități de înscriere, costuri și alte detalii despre desfășurarea simulării. 

  1. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. 

Art 1. Accesul participanților în sala de examen se va face începând cu ora 9:30, numai pe baza Cărții de Identitate și a dovezii de achitare a taxei de participare. În cazul în care legislația în vigoare impune la momentul respectiv necesitatea prezentării Certificatului Verde European sau a oricărei alte prevederi legislative pentru desfășurarea acestui tip de eveniment, participanții vor fi obligați să respecte prevederile în vigoare, iar accesul acestora în cadrul evenimentului se va face doar prin respectarea condițiilor legale în vigoare. Nu le este permis accesul persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2, aflate în izolare/carantină sau care sunt contacți direct al unei persoane confirmate cu SARS-CoV-2. 

Te-ar putea interesa și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

Art 2. Este obligatorie purtarea corespunzătoare a măștii de protecție pe tot parcursul examenului.

Art 3. Participanții sunt obligați să respecte circuitele stabilite din locațiile de concurs, în care vor fi îndrumați. Însoțitorii participanților nu au acces în locațiile de concurs.

Art 5. Este strict interzis ca participantul să aibă asupra sa în timpul examenului:

Art 8. Predarea lucrării se face numai după terminarea timpului efectiv de lucru. Dacă un participant dorește să predea lucrarea înaintea expirării celor 2 ore 30 minute de lucru, aceasta va fi anulată, considerându-se că participantul a renunțat la Examen.

Art 12. După finalizarea examenului, fiecare participant va fi strigat pentru realizarea corectării lucrării sale și este obligat să își dezlipească legitimația de concurs de pe masă. Aceasta legitimație constituie singurul document care menționează codul de concurs, ce este unic pentru fiecare participant. Ulterior, se va afișa clasamentul provizoriu care va conține codul de concurs primit în ziua Simulării. Este important ca fiecare participant să se asigure că își cunoaște numărul de concurs.

Dacă mai ai și alte întrebări la care nu ai găsit un răspuns în rândurile de mai sus, poți accesa aici sau aici și vei găsi și alte detalii, cât și noutăți și actualizări de ultimă oră. Așa că, dacă te pregătești să susții examenul de simulare în acest centru universitar, fii cu ochii în patru pe web-site-ul universității pentru a nu pierde niciun detaliu prețios. 

  1. Universitatea de Medicina și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

După cum ne-a obișnuit de fiecare dată, ”Universitatea Iuliu Hațieganu” din Cluj, organizează și în acest an simularea concursului de admitere la medicină împreună cu un pachet de 4 cursuri pregătitoare pentru acest domeniu. 

Citește și: Cum să treci cu bine de sesiunea de vară

  1. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași.

Art. 12 Concursul simulat constă în susținerea unui test grilă cu durata de 3 ore.

Art. 16 Teza de concurs va conține întrebări la prima vedere și întrebări preluate din Culegerea de teste pentru admitere, publicată de Editura “Grigore T. Popa” UMF Iași. 

Art. 17 Pentru specializările Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, din totalul întrebărilor din grilă, ponderea disciplinei principale este de 60%, iar ponderea disciplinei secundare este de 40%. 

Art. 18 Întrebările preluate din Culegerea de teste pentru admitere, publicată de Editura “Grigore T. Popa” UMF Iași, pot avea răspunsurile ordonate altfel față de ordinea din culegere.

Dacă urmează să susții examenul de simulare în centrul universitar din Iași, nu uita să verifici mai amănunțit metodologia și să fii la curent cu actualizările accesând acest link.

  1. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.

Te-ar putea interesa și: 5 lucruri de care să ții cont când alegi cea mai ieftină facultate de medicină

  1. Universitatea de Medicină (Universitatea Transilvania) din Brașov.
  1. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara. 

Pentru a fi la curent cu noile informații necesare simulării, urmărește pagina de simulare a universității. 

  1. Universitatea de Medicină și Farmacie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Dacă nu ați aflat încă, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș mai are și un program special prin care oferă cursuri de pregătire online pentru admitere a candidaților săi. Așa că dacă ești interesat poți accesa pagina dedicată în acest scop de unde achiziționezi pachetul pe care îl dorești. De reținut că se țin cursuri atât în limba română, cât și maghiară. 

Blogul studentului te va ține la curent cu noile informații în privința acestui eveniment, deci nu uita să mai urmărești din când în când această pagina pentru a nu pierde informații esențiale. 

  1. Facultatea de Medicină și Farmacie ”Dunărea de Jos” din Galați.
  1.  Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea. 

Indiferent în care centru universitar alegi să studiezi, important este să cunoști bine bibliografia și să rezolvi teste din culegerile special create pentru aceasta. Nu uita să urmărești pagina online a facultății tale: unele au toate informațiile disponibile de mai multă vreme, pe când altele le actualizează treptat. 

Personal, consider participarea la simulare un real beneficiu, o examinare relevantă a cunoștințelor, dar și contactul cu atmosfera similară admiterii propriu-zise, iar posibilitatea de a-ți vedea poziția orientativă într-un clasament cu ceilalți participanți este și ea de notat.

Te-ar putea interesa și: La ce congrese științifice să mergi în 2022

Inițial am considerat că rezultatul nu va fi cu adevărat important, însă după examinare am reușit să îmi evaluez situația reală în care mă găseam cu materia, iar apoi, până la admitere am avut timp să insist pe aspectele problematice, să îmi umplu anumite goluri din materie, să-mi fixez noțiunile prin repetarea lecțiilor din urmă și rezolvarea grilelor din culegerea de teste, pentru ca în final să obțin rezultatul dorit. Este o experiență care te ajută să te simți mult mai sigur pe tine, pe informațiile pe care le-ai acumulat, dar și să-ți gestionezi într-un mod mai bine emoțiile din ziua examenului de admitere. 

Așadar, dacă te afli în plin maraton cu materia pentru admitere la medicină, ai încă timp să te organizezi, să te pregătești și pentru această etapă: pe lângă faptul că îți verifici statusul cunoștințelor, o poți transforma într-o experiență plăcută, o scurtă ieșire din universul cărților. Ai ocazia să descoperi noul oraș în care îți vei petrece următorii șase ani, să vizitezi chiar câteva puncte turistice, să-ți cunoști viitorii colegi. Deci nu este doar stres și teamă, este și o experiență plăcută de viață de care îți vei aminti cu drag peste ani.

Deci, adună-ți energia și croiește-ți drum către țelul dorit. Nimic nu te poate împiedica să-l atingi. Mult succes la învățat! 

Exit mobile version