Site icon MEDIjobs

Dezvoltă-ți gândirea critică în medicină. Sfaturi pentru studenți

gandirea-critica-in-medicina

Știai că gândirea critică este una dintre cele mai importante abilități necesare într-un mediu de lucru? Angajații care îi aplică principiile sunt mai competenți și mai orientați către performanță. Totuși, în ciuda importanței pe care o prezintă, gândirea critică rămâne o abilitate insuficient de studiată și integrată în contexte profesionale. Conform unui studiu realizat de Reboot Foundation, aproximativ 60% dintre respondenți au afirmat că nu au învățat la școală ce este gândirea critică și ce avantaje oferă. 

Nici în medicină, unul dintre domeniile care are cea mai mare nevoie de persoane analitice, lucrurile nu stau diferit. În timpul facultății, studenții nu primesc suficientă pregătire pentru a face față cu brio situațiilor stresante și a le gestiona implicit cu profesionalism. Mulți învață în timp ce lucrează, ceea ce nu este deloc rău, dar în domeniul medical, orice minut contează.

Mai mult de două treimi din greșelile medicale apar din cauza lipsei gândirii critice. Așadar, dezvoltarea unei asemenea abilități devine mai mult decât necesară.

Citește și: Studenții buni nu sunt întotdeauna si cei mai buni angajati. Iata de ce!

Cum o poți integra în practicile de lucru încă din vremea studenției, dar și la cum te poate ajuta gândirea critică, afli în rândurile de mai jos.

Ce înseamnă gândirea critică? 

În contextul în care mediul online este expus constant amenințărilor cibernetice, iar dezinformarea este larg răspândită în cadrul societății actuale, gândirea critică este o abilitate prioritară. Face parte din categoria aptitudinilor soft și înseamnă, în linii mari, capacitatea de a analiza și evalua informații în mod rațional și obiectiv

Specialiștii medicali care apelează la gândirea critică interpretează datele obținute și le transformă în oportunități de diagnostic și tratament eficiente pentru pacienți. De asemenea, iau decizii mai bune, chiar și atunci când se află în momente critice, când fiecare secundă poate face o diferență uriașă în viețile pacienților. 

Totuși, mulți sunt de părere că gândirea critică se însușește odată cu practica. Munca în domeniul medical poate facilita dezvoltarea și rafinarea acestei abilități. Iar tu, ca viitor specialist medical, o poți stăpâni. Ai nevoie doar de o strategie care să te ajute să-ți faci munca mai eficient, folosind gândirea critică. 

Te-ar putea interesa și: Moduri prin care studenții la medicină își pot îmbunătăți comunicarea cu pacienții

Renumele în domeniul medical se construiește cu pași mici și cu o atitudine corespunzătoare. Așadar, înainte de a trece la etapele propriu-zise de învățare, e bine să știi că gândirea critică se bazează pe câteva competențe esențiale

Cum îți dezvolți gândirea critică?

Nu există o rețetă magică pentru a dezvolta o gândire critică, rațională, dar există câțiva pași simpli pe care îi poți urma. Desigur, ritmul tău de învățare depinde foarte mult de experiența medicală și de abilitățile acumulate până acum. 

Descoperă și: Student la medicină – strategii de învățare în funcție de personalitate 

Dacă vrei să-ți dezvolți gândirea critică în domeniul medical, asigură-te că bifezi următoarele aspecte: 

Citește și: Top 7 resurse online și offline pentru studenții la medicină

La ce te ajută gândirea critică în medicină?

Imaginează-ți următorul scenariu: trebuie să pui un diagnostic, dar pacientul prezintă o condiție rară, iar ceilalți specialiști vin cu multe perspective, dar niciuna nu pare cea mai bună. Ce faci într-un asemenea caz? Gândirea critică îți poate fi de mare folos. 

Este o abilitate ideală în următoarele situații:

Descoperă și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

Concluzii

Gândirea critică nu poate lipsi din abilitățile unui profesionist medical, indiferent de specializarea pe care o are. Este o abilitate care aduce soluții în situații critice, un aspect necesar într-o industrie atât de schimbătoare cum e medicina.

Se bazează pe câteva aspecte: analiză, evaluare, interpretare, sinteză și raționament logic. Nu se învață peste noapte și nici nu vine cu aceleași provocări pentru fiecare individ în parte. 

Totuși, există câteva strategii care te pot ajuta să o dezvolți rapid, încă din perioada studenției. Participă mai des la conferințe și dezbateri, citește mai multe studii și implică-te mai mult în luarea deciziilor. 

Cu cât începi mai repede, cu atât mai bine. Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de performanța dorită!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version