Gabriela Vitan este medic rezident in anul al IV-lea pe specialitatea Pediatrie si a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari legate de aceasta ramura a medicinei. Urmatoarele randuri va vor dezvalui care au fost cele mai mari provocari de-a lungul celor patru ani de rezidentiat, care au fost factorii care au contribuit la alegerea acestei specialitati, precum si sfaturi pentru viitorii rezidenti.
1. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?
In timpul facultatii am avut un job care presupunea interactiunea cu copiii, astfel am avut ocazia sa ii descopar. Pana atunci nu pot sa spun ca ma atragea atat de mult acest domeniu. Sunt amuzanti, sinceri, spun cam tot ce le trece prin minte si de obicei foarte multe trasnai. Este foarte interesanta si legatura dintre medic si copil. Adultul isi intelege boala, vine singur la medic pentru ca doreste sa se trateze, in schimb la copil este alta poveste. Sunt foarte isteti, iar tu trebuie sa fii intotdeauna cu un pas inainte, sa le cuceresti increderea, sa transformi consultul intr-o joaca.
Stagiul de pediatrie a fost cel care mi-a definitivat alegerea. Mi-a placut patologia copilului si mai ales faptul ca fiind o specialitate asa de vasta, poti urmari copilul de la nastere si pana devine adult. De asemenea, ai posibilitatea de a profesa intr-un cabinet, sau daca iti doresti in spital si poti sa te supraspecializezi in foarte multe domenii. De exemplu, momentan in tara sunt foarte putini pediatri supraspecializati in alergologie, endocrinologie, dermatologie si probabil multe altele, mai ales daca vorbim despre orasele mai mici.
Citeste si: INTERVIU | Andreea Dragomirica, medic rezident Medicina Interna
2. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?
Facultatea este cea care pune bazele cunostintelor medicale si multe dintre aceste informatii vor fi insotite de momente de genul ,,aha, deci asta era”, in timpul rezidentiatului cand ai o cu totul alta perspectiva asupra notiunilor. Pentru a intelege, putem sa facem o comparatie intre trecerea de la felul in care invatam in liceu si felul in care invatam in facultate. Ai notiunile teoretice, dar pana nu le asociezi cu partea clinica, nu cred ca le vei intelege cu adevarat.
Ai o alta perspectiva atunci cand ajungi in postura medicului aflat in fata pacientului, caruia trebuie sa ii pui un diagnostic si sa ii scrii un tratament. Cred ca foarte importanta este si practica de vara, mai ales daca ai in minte o specialitate pe care ti-ar placea sa o alegi. Eu asa am realizat ca nu as putea face o specialitate chirurgicala.
Citeste si: INTERVIU | Ana Catalina Savu, Medic Rezident Obstetrica-Ginecologie
3. Asteptari vs realitate?
Eu m-am bucurat foarte mult sa incep munca. Dupa atatia ani de facultate simti in sfarsit ca esti medic, ce e drept, un micut medic rezident initial, dar pe masura ce cresti se aduna si responsabilitatile. Pe sectie fiecare rezident este atribuit unui medic, unde probabil ca in fiecare spital rezidentul se ocupa de birocratie: intocmitul foilor de internare, scrisul condicilor de medicamente, scrisul externarilor etc.
Eu am avut norocul sa lucrez cu o doamna doctor de la care am avut foarte multe de invatat si care intotdeauna m-a determinat sa deschid cartile cand ajung acasa. Invatatul nu se termina niciodata, dar cum spuneam si mai devreme, acum privesti cu alti ochi informatiile.
Responsabilitatea cea mai mare mi s-a parut in garzi. Am inceput sa fac garzi din a doua luna de rezidentiat, ceea ce inseamna ca din postura de rezident cu o luna experienta, iei decizii medicale care vor influenta evolutia bolii pacientului. Asta m-a si speriat, dar m-a si motivat sa invat cat mai mult si sa fiu pregatita cat mai bine.
Citeste si: INTERVIU | Ionut-Sorin Melesteu, Medic Rezident Gastroenterologie
4. Ce ti s-a parut cel mai dificil in primul an de rezidentiat? Care au fost cele mai mari provocari?
Primii doi ani de rezidentiat pentru mine au fost inainte de pandemie, cand garzile erau foarte aglomerate, obositoare, cu multi pacienti, iar dintre acestia foarte putini erau cu adevarat urgente. Putini dintre parinti inteleg rolul medicului de familie sau al pediatrului, sau poate din cauza programului de lucru, ajung la camera de garda cu patologii care nu sunt de fapt urgente, de exemplu veruca plantara aparuta in urma cu doua saptamani.
Asta este una dintre problemele sistemului medical si poate singurul lucru bun pe care l-a adus pandemia. In ultimul an parintii au fost mai prudenti, iar cazurile pe care le-am vazut la camera de garda, au fost intr-adevar urgente. Ar fi de retinut pentru colegii care isi doresc aceasta specialitate, ca probabil dupa ce lucrurile vor reveni la normal, garzile vor fi la fel de aglomerate si fata de alte specialitati clinice, in pediatrie se fac multe garzi.
Citeste si: INTERVIU | Carmen Catalina Iorgus, Medic Rezident Reumatologie
5. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Este foarte usor cand esti anul 6 si stii ce iti doresti. Iti ofera inclusiv un obiectiv in timpul invatatului pentru examenul de rezidentiat. Intr-adevar este mai greu pentru cei care nu au planul facut.
Eu as recomanda inceperea cautarilor, inainte de anul 6 cand esti si asa destul de stresat. Practica de vara poate fi un prim pas, in fiecare stagiu poti gasi un rezident caruia sa ii pui cateva intrebari si de ce nu, daca este o specialitate care presupune si efectuarea garzilor, poti ramane cateva ore in plus dupa stagiu.
Ar trebui sa fie o alegere care sa te insufleteasca, sa te mentina curios, iar gandul ca pentru asta te vei trezi in fiecare dimineata in urmatorii multi ani, sa te faca sa te simti implinit.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.