Examenul de rezidentiat: 5 sfaturi primite de la un medic rezident pentru a te pregati eficient

Examenul de rezidentiat: 5 sfaturi primite de la un medic rezident pentru a te pregati eficient

Ca in fiecare an, in luna noiembrie, examenul de rezidentiat ii asteapta pe toti absolventii de Medicina care isi doresc sa continue ascensiunea profesionala si sa isi dedice cariera unei specialitati. Stim ca pregatirile incep din timp, prin urmare multi dintre voi probabil ca repetati in aceasta perioada pentru examen… si doriti sa o faceti cat mai eficient!

In continuare vom reda integral cateva sfaturi pe care Marius Simonescu, medic rezident la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, le-a oferit tuturor celor care invata in perioada aceasta pentru examenul de rezidentiat:

“Multi dintre voi mi-au cerut in privat sfaturi despre cum m-am pregatit pentru acest examen, asa ca, m-am gandit sa va impartasesc cate ceva din experienta proprie!

1. Timpul de pregatire: “cu cat mai repede cu atat mai bine”

Chiar daca aveti impresia ca este timp si ca daca invatai intr-o luna in sesiune poate mai multe pagini decat sunt in compendiu, timpul de 2-3 luni e suficient, as vrea sa va spun ca lucrurile nu stau chiar asa. In sesiune invatam pentru cateva zile pentru un examen, apoi continuam cu altul, dar la rezidentiat trebuie stiuta toata materia, nu parti din ea, iar paginile sunt mari si dureaza timp pentru memorarea lor. Asa ca, scurtati saptamana la mare cu un weekend si planificati-va bine timpul. Eu am inceput serios in iulie, dar mi-ar fi fost necesar mai mult timp.

2. Cat si cand sa invat:“pauzele scurte si dese, cheia marilor succese”

Dupa 6 ani de medicina, cred ca fiecare se cunoaste si stie daca e matinal sau nocturn. Eu invatam aproximativ 8 ore pe zi in doua reprize separate de o puza mai lunga si cam o data la o ora, luam o mica pauza de 5 minute. Ma trezeam la ora 8-9, la ora 11 incepeam studiul, ma opream la ora 3-4, apoi continuam de la ora 6 la 10, dar spre final ma mai “delectam” si pana la 11 sau 12, marind si numarul de ore de studiu la 9-10 ore.

3. Notite si culori: ”arata-mi si voi retine”

Eu sunt preponderent vizual, asa ca coloratul paginilor, e un must-have pentru mine, dar ce m-a ajutat cel mai mult au fost notitele pe care le-am luat si care sintetizau foarte schematic ceea ce spuneau tonele de paragrafe din compendiu, plasate in spatiile de sus si de jos ale paginilor compendiului, care m-au ajutat mai ales la recapitulare, cand timpul e scurt si trebuie repetate cele mai importante notiuni!

4. Parcurgerea materialului: “ordine si disciplina”

Studiul efectiv al compendiilor l-am realizat la inceput in ordinea capitolelor, apoi in urmatoarele parcurgeri am combinat capitole/ parti de capitole mai grele cu cele usoare, punandu-mi norma de 30 de pagini pe zi, putand astfel parcurge materia in decurs de o luna, crescand progresiv numarul de pagini pana la 60 pe zi pentru a putea parcurge cartea in timp de 2-3 saptamani (am exclus paginile de referinte bibliografice). Chiar daca uneori acest program nu l-am respectat intocmai (capitolele mai grele necesitau mai mult timp), e bine sa ai un program pentru ca te motiveaza sa nu pierzi timpul si esti mereu in “activat”

5. Odihna, relaxare si alte sfaturi: “cel mai bun medicament este odihna”

Somnul consolideaza informatiile memorate in ziua respectiva, de aceea eu dormeam aproximativ 8 ore pe noapte, intervalul cel mai bun fiind intre 11-7, dar nu reuseam mereu sa respect acest interval, iar ca relaxare cantam la vioara, dar fiecare in functie de hobby-uri, poate face ceea ce doreste, insa trebuie stabilit specific un timp pentru acest tip de activitati, pentru a nu lua prea mult din timpul pregatirii. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata cu multe fructe si legume (supe, smothie-uri etc.) si eu nu recomand suplimente nutritive sau stimulante ale SNC-ului, ci doar putina cafea dimineata pentru a lasa creierul sa lucreze cat mai fiziologic!

Mult succes si va doresc sa ajungeti unde va doriti!”

Text integral preluat dintr-o postare a lui Marius Simonescu, medic rezident cardiologie, pe grupul de facebook Rezidentiat 2018

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment