Efectele muzicii in sala de operatie

Efectele muzicii in sala de operatie

Recent am vazut un articol in care se vorbea despre acest subiect: aduce muzica vreun beneficiu in sala de operatii?

Dupa ce am aprofundat aceasta tema, am observat ca au fost facute si studii in domeniu, iar foarte multi chirurgi adopta acest stil in timpul operatiilor.

Pentru inceput, o sa povestesc de cand a aparut conceptul. In anul 1914, chirurgul Evan O’Neil Kane a fost primul care s-a gandit sa introduca in sala de operatii un gramofon. Credea ca, daca va pune melodii relaxante, va reusi sa linisteasca pacientii inainte de anestezie. Ulterior conceptul a fost preluat si de alti colegi, care au inceput sa foloseasca muzica pentru propriile ganduri. Ii ajuta sa se calmeze si sa-si desfasoare actul chirurgical in liniste, in propriul ritm. Aceasta tema este dezbatuta de atunci.  Unii sunt de parere ca muzica poate distrage personalul medical, iar altii afirma ca ii ajuta mai mult sa se concentreze si sa isi exercite meseria.

Un studiu din 2007 a aratat ca zgomotul dintr-o sala de operatie poate depasi 120 de decibeli, ceea ce e comparabil cu o autostrada circulata intens sau un restaurant plin. Fundalul sonor dintr-o sala de operatie de cele mai multe ori este destul de puternic. Asadar, cum pot afirma chirurgii ca se pot concentra mai bine adaugand muzica pe fundal?

Muzica reduce stresul si anxietatea, chiar intr-un mediu atat de agitat cum ar fi sala de operatie. Jazz-ul, piesele clasice si instrumentale ii fac pe medici sa intre intr-o zona de comfort si sa isi controleze mai bine stresul/emotiile.

Conform unei publicatii din 2011, din Journal Of Anaesthesiology Clinical Pharmacology, in care au participat 100 de medici, anestezisti si asistente din India, 87 dintre ei se simteau mai confortabil in sala de operatie daca era pornita muzica.  La modul general studiul a aratat ca muzica ajuta personalul medical sa se relaxeze, le imbanateste performanta medicala si functiie congnitive.

“Alegerea cu grija a unui playlist musical poate avea efecte benefice asupra chirurgilor in timpul operatiilor.”

De obicei genul musical si playlist-ul sunt alese de medici, precum si intensitatea lor. Uneori acest lucru duce la discutii, pentru ca exista varianta ca ceilalti colegi din sala de operatie sa nu imparta aceleasi gusturi. Exista si varianta in care, chiar daca muzica aleasa il relaxeaza pe medicul currant, pe ceilalti ii poate bulversa. Au fost si situatii in care asistentele medicale nu au putut auzi ce a cerut medicul sau au pierdut numaratoarea compreselor ori a altor elemente medicale.

Un chirurg, a carui identitate a ramas anonima, a comentat pe un site de specialitate ca:

“Obisnuiam sa ascult muzica in sala de operatii, insa in timp mi-am dat seama ca ma distrage de la actul chirurgical. Cred ca a devenit o moda, iar eu nu am de gand sa ma las influentat, tratez chirurgia cu seriozitate.”

Chiar si asa parerile pro au fost majoritare:

“Am realizat ca ma simt mai fericit si am o dispozitie mult mai buna cand ascult muzica in timp ce operez. Sunt mult mai relaxat  ceea ce e un lucru important in timpul operatiei. Acum imi aduc propria colectie muzicala pe telefon.”- Dr. Robert G. Marx

“Bineinteles ca difera de la caz la caz, insa eu ascult frecvent muzica in timp ce operez. Ma ajuta sa ma relaxez si sa imi intru in zona de confort. Mi se pare minunat ca a evoluat tehnologia si sunt entuziasmat ca acum exista Spotify sau Pandora. Cand eram rezident, in anii ’90, se asculta muzica pe CD-uri si era treaba noastra sa ne ocupam de asta. In plus nu aveam atatea variante. Acum e simplu, aleg playlist-ul si apas pe un buton, iar selectia este vasta.” – Dr. David Brenin, chirurg oncolog la Universitatea din Virginia

Trei chirurgi de la Universitatea Wales au estimat ca in 70% din cazuri asculta muzica in timpul operatiilor. Acestia au glumit pe seama playlist-ului si au recomandat Coldplay – Fix You, sfatuind chirurgii sa nu aleaga Queen – Another One Bites The Dust. (Sursa: click aici)

Am utilizat in acest text formulari precum: “ sa intre in zona de confort” sau “ reducerea stresului in timpul operatiilor”.  Nu este un secret ca un chirurg, in timpul operatiei, are frecventa cardiaca mai mare decat limita normala si, oricat de stapan ar fi pe situatie si pasionat, actul chirurgical necesita un effort fizic si psihic.

Daca tot vorbeam de alegerea playlist-ului in sala de operatii, exista deja distribuitori de sisteme musicale medicale, licentiate si adaptate spitalelor (click aici), bineinteles nu in Romania.

Daca profesezi in domeniul medical, ramuri chirurgicale si doresti sa iti impartasesti opinia privind acest subiect te invitam sa ne lasi un comentariu mai jos.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment