INTERVIU | Dr. Horia Mocanu, medic primar ORL: „In realitate niciodata nu te poti considera expert. Ziua in care te crezi expert e ziua in care te plafonezi si chiar mai rau, ziua in care faci greseli”

INTERVIU |  Dr. Horia Mocanu, medic primar ORL: „In realitate niciodata nu te poti considera expert. Ziua in care te crezi expert e ziua in care te plafonezi si chiar mai rau, ziua in care faci greseli”

Domnul doctor Horia Mocanu este un om complex, cu pasiuni dintre cele mai diverse si cu un suflet mare. Cand vine vorba despre profesie, crede nu doar in perfectionarea continua, ci si in transmiterea mai departe a informatiilor acumulate catre generatiile mai tinere. Sau, cum ii place sa spuna, Pay it forward. Din acest motiv ne-a impartasit ca in momentul de fata cariera didactica este poate cea mai mare satisfactie profesionala a sa. Pentru ca atunci cand un fost student vine sa spuna ca a ales ORL la rezidentiat datorita lui, traieste un sentiment de nedescris.

A decis sa revina in Romania dupa o experienta in strainatate pentru ca i-a fost greu sa traiasca fara prieteni, viata sociala, dar mai ales fara caldura umana. Insa spera sa isi poata valorifica cunostintele acumulate in tara sa natala, la un moment dat. Unui tanar medic aflat la inceput de drum ii recomanda sa faca meseria din pasiune si cu sufletul deschis, sa puna omul mai presus de orice si sa il trateze ca atare. Sa isi urmeze chemarea si sa incerce sa dea inapoi din ceea ce a primit de la predecesori. Nu in ultimul rand, pentru ca poezia este si va ramane mereu o parte din el, va reusi mereu sa o strecoare in programul sau. De altfel, considera ca atunci cand ai o pasiune reusesti sa iti gasesti intotdeauna timp pentru ea.

1. Care a fost momentul in care ati realizat ca va doriti sa deveniti medic? Ce sau cine anume v-a inspirat in acest sens?

Din pacate sau poate din fericire, nu sunt unul din acele exemple clasice de persoane care si-au dorit inca din copilarie sa devina medici. Cu siguranta nu mi-am recunoscut chemarea (chiar daca acum o recunosc) in ciuda previziunilor precoce ale celor din jur. Inca din clasa I-a, invatatoarea (tovarasa, cum era cunoscuta in acele vremuri) mi-a spus in fata ca voi ajunge doctor. Probabil datorita afinitatii mele pentru notiunile incipiente de zoologie si stiinte naturale. Aceeasi previziune am primit-o de la diriginta din clasa a VI-a (profesoara de Stiintele Naturii) care a vazut in mine aceeasi inclinare si mi-a prezis viitorul. 

Dar eu ma incapatanam. Viitorul meu era in aviatie. Cand, in sfarsit, in clasa a XII-a aceasta pista a fost definitiv compromisa printr-un joc al destinului, am realizat de fapt care este menirea mea pe acest pamant. Revelatia i se datoreaza mamei mele, asistenta medicala si mama adoptiva a tuturor cainilor din cartierul Tineretului. Cateva nopti de ingrijire a unui caine cu picioarele rupte au fost suficiente pentru a ma face sa deschid ochii spre destinul ce imi era, din copilarie, scris in frunte.

2. De ce ati ales specializarea ORL? Aveti un mentor sau un model pe care il urmariti?

Specialitatea ORL a fost, ca si medicina, menita pentru mine in ciuda faptului ca nu o stiam. Cand am terminat facultatea de medicina am spus ca doua specialitati nu voi practica niciodata: Ginecologie si ORL. Et voila! Mentorul meu si in acelasi timp parintele meu spiritual, care ne-a parasit de curand,  Prof.univ. Dr. Gral C.A. (r) Vasile Candea a fost cel care m-a indrumat sa urmez calea didactica (o alta chemare pe care nu am intuit-o), sa aleg ORL si sa predau studentilor, lucru pe care il fac de 15 ani neintrerupt. Va multumesc domnule Profesor!

3. Ati avut parte si de o experienta cu strainatatea, datorita bursei din Germania. Care au fost punctele forte pe care le-ati observat in sistemul medical german si care au fost cele care nu v-au lasat o impresie buna?

Este foarte dificil sa gasesti puncte negative in sistemul german. Ceea ce se retine este ca sistemul functioneaza perfect, totul este conform protocolului si nu au loc arhicunoscutele pile romanesti. Singura parte neplacuta poate fi, eventual, cea umana. Relatiile intre colegi nu sunt atat de calde ca in Romania si asta poate fi un mare dezavantaj pentru un latin.

Citeste si: INTERVIU | Prof.Univ.Dr. Stanila Adriana, medic primar oftalmolog

4. Ce v-a motivat sa reveniti in Romania? Ati regretat vreodata decizia de a va intoarce in tara?

Am revenit in Romania dintr-un singur motiv –  pentru ca nu puteam trai viata germana, fara prieteni, fara viata sociala, fara caldura. Din pacate, Romania mi-a oferit, in ultimii ani, nenumarate momente in care am regretat aceasta decizie, totul culminand cu excluderea mea din sistemul medical de stat dupa o decizie abuziva a unui manager politruc ce avea alte interese, mai degraba personale, in conducerea unui spital judetean. Regret ca Romania nu a avut nevoie de serviciile mele in aceste zile ale COVID-ului. Dar sper in continuare ca revenirea mea in tara a avut un rost (din nou…destin neintuit inca) si ca voi reusi sa aduc in sistemul medical romanesc experienta mea germana.

5. Pe langa cariera de medic, aveti si o cariera didactica. Care sunt satisfactiile pe care le ofera predarea? Dar provocarile?

Cariera didactica este poate cea mai mare satisfactie profesionala in acest moment. Faptul ca pot invata pe cineva din ceea ce am acumulat si ca aceste cunostinte vor fi duse mai departe este de fapt tot ce conteaza. Sentimentul este de nedescris atunci cand un fost student vine sa iti spuna: „Dom’ Profesor am ales ORL la rezidentiat datorita dumneavoastra.” Asta semnifica continuitate si dainuire. Provocarile sunt generate de marile lacune pe care invatamantul romanesc le lasa in acesti copii si faptul ca noi trebuie sa le umplem.

6. Cati ani considerati ca sunt necesari unui medic pentru a deveni expert in domeniul sau de activitate?

As zice ca dupa terminarea rezidentiatului, un medic se poate considera expert cam in 10 ani, cu singura conditie sa exerseze zilnic si sa se perfectioneze neincetat. In realitate…niciodata nu te poti considera expert. Asta e secretul. Ziua in care te crezi expert e ziua in care te plafonezi si chiar mai rau, ziua in care faci greseli.

7. Ce calitati apreciati la colegii medici? (indiferent de specializare) Fata de ce defecte nu aveti toleranta?

Apreciez omenia, seriozitatea, puterea cuvantului dat, altruismul si generozitatea. Nu suport invidia (si slava Domnului…avem destula), ingamfarea, lipsa sistemului de valori, promovarea pe baze genealogice sau sentimentale si…multe altele.

8. Considerati ca datoria unui medic este doar sa ofere diagnostic si tratament? Sau include si educatia medicala a pacientilor?

Categoric include si educatia. Poporul roman se afla in acest moment de cumpana tocmai din cauza prabusirii educatiei. Un popor needucat devine populatie si prin urmare…usor de manipulat.

9.  Povestiti-ne un caz medical care v-a impresionat sau care v-a ramas in memorie.

Imi este greu sa aleg un asemenea caz. Dar imi raman in memorie zambetele pacientilor cu probleme psihice trimisi de la Spitalul de Psihiatrie Eftmie Diamandescu, Balaceanca. Faptul ca i-am primit, i-am operat si i-am tratat omeneste cred ca merita pastrat in memorie. Iar reactia lor a fost pe masura. Pentru aceste clipe le multumesc tuturor colegilor din cadrul Sectiei ORL a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Ilfov, unde activam.

10. Aveti pasiuni variate, printre care se numara scrisul, aviatia si fotbalul american. Cum reusiti sa le strecurati in programul dumneavoastra?

Inca o intrebare la care nu stiu sa raspund. Cred cu tarie in omul renascentist, omul care are mai multe domenii de activitate, omul care scoate lumea din intuneric. Hiper-specializarea fiintei umane, care se cultiva in aceste timpuri, nu poate aduce decat roboti inculti si fara notiunea trecutului. Daca ai o pasiune cred ca iti gasesti timp pentru ea, mai ales pentru cele legate de forma fizica si sanatate. Poezia este si va ramane mereu parte din mine. Pentru ea voi avea mereu timp.

11. Ne puteti spune, in cateva versuri, cum simtiti dumneavoastra medicina?

anatomie poetică

poetul operează.

are în mâini viaţa unei fraze.

orice tremur poate ucide versul.

disecă atent fiecare literă. 

lasă în urmă ţesutul viu,

pulsatil

al ideii.

un cuvânt este un muşchi.

pacientul mişcă, secusă scurtă,

albastră

şi iată că lumea respiră.

12. Care este sfatul pe care il puteti oferi unui medic aflat la inceput de drum?

Sa faca meseria din pasiune si cu sufletul deschis. Sa puna omul mai presus de orice si sa il trateze ca atare. Sa isi urmeze chemarea si sa incerce sa dea inapoi din ceea ce a primit de la predecesori (imi place sa cred ca ma aflu printre ei). Pay it forward!

Citeste si: INTERVIU | Dr. Horatiu Ioani, medic primar neurochirurgie

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment