INTERVIU | Dr. Horatiu Ioani, medic primar neurochirurgie: „Un tratament merge intotdeauna mai bine cand pacientul e la carma, alaturi de tine”

INTERVIU | Dr. Horatiu Ioani, medic primar neurochirurgie: „Un tratament merge intotdeauna mai bine cand pacientul e la carma, alaturi de tine”

Doctor Horatiu Ioani este un medic preocupat nu doar de identificarea diagnosticului corect si stabilirea tratamentului potrivit. Ci si de povestile de viata ale pacientilor, pe care ii asculta cu atentie, pentru ca priveste fiecare caz al sau drept mai mult decat o tumora sau o coloana. Pacientii, la randul lor, il cunosc ca fiind chirurgul “care nu sare cu operatia”, motiv pentru care considera oportun sa ii informeze, sa le explice riscurile si beneficiile pentru fiecare optiune in parte, urmand o recomandare. Insa decizia le apartine, iar tratamentul, din punctul sau de vedere, merge mai bine cand exista o colaborare armonioasa medic-pacient.

Despre inceputul carierei profesionale, marturiseste ca incearca un sentiment placut de a constata ca mentorul sau, cel care l-a motivat constant sa se autodepaseasca, a avut dreptate cu privire la persoana sa. Si ca a devenit pe zi ce trece mai bun datorita increderii care i-a fost acordata. 

Singura diferenta pe care o poate mentiona intre sistemul de stat si cel privat este reprezentata de timp, pentru ca decorul din sala de asteptare sau muzica de la intrare nu au cu adevarat importanta pentru un medic. Pentru ca neurochirurgia si, de altfel, orice domeniu medical, presupune continua cercetare si invatare, recunoaste ca se simte norocos ca a cunoscut o fata care i-a scos nasul din carti si i-a aratat ca exista si altceva, devenindu-i intre timp sotie.

1. Care a fost momentul in care ati stiut ca va doriti sa deveniti neurochirurg? Ati avut/aveti vreun model profesional?

Din anul 3 de facultate, am inceput sa merg la neurochirurgie, pe sectie. Ceva m-a prins, iar cand am dat examenul de rezidentiat, nu m-am dus sa vad ce iau, m-am dus sa iau neurochirurgia.

Am avut model pe primul profesor din Romania, apoi pe mentorul meu din Marea Britanie, tipul ala care ma enerva si ma motiva in acelasi timp. Da, poate fi enervant cand cineva pe care-l apreciezi vede atat de multe in tine, incat nu iti permiti sa il dezamagesti. Si pui mana sa muncesti, sa te ridici la nivelul asteptarilor sale. E un sentiment ciudat, intr-un sens bun, sa vezi ca cineva a avut dreptate in ceea ce te priveste, ca esti un pic mai bun in fiecare zi datorita faptului ca un om a vazut asta in tine. As vrea sa pot face si eu acelasi lucru pentru colegi mai tineri, intr-o zi.

2. Care sunt principalele diferente pe care le puteti numi intre sistemul de sanatate public si cel privat?

Timpul. Asta e de departe cea mai importanta diferenta, din punctul meu de vedere. Cred ca multi medici ar raspunde similar. Nu ne uitam la decorul din sala de asteptare sau ce muzica te intampina la intrare, diferentele nu stau in ce perdele are clinica privata sau cate locuri de parcare. Desi conteaza si astea, nu sunt cele mai importante. Dar timpul poate face diferenta in orice situatie. 

Din pacate, listele la stat sunt foarte lungi, problemele sunt diverse si, cand tragi linie, multe dureaza. La privat, pentru ca nu e asa aglomerat, poti programa o operatie maine. Si nu va imaginati ca e vorba de viata si de moarte, nu ne referim aici la urgente. Sunt insa pacienti care au dureri, dureri care nu ii omoara, dar de care ar vrea sa scape cat de repede se poate. 

Din punctul meu de vedere, actul medical e acelasi la stat si la privat. Diferenta majora e insa timpul. 

3. Dar intre sistemul medical strain si cel romanesc? 

Ce inseamna ”strain”? Sunt multe diferente intre multe sisteme. Ce e important de stiut e ca niciunul nu e perfect, ca exista mai bune decat al nostru, dar si mai proaste. Insa noi trebuie sa ne comparam mereu cu cei mai buni si sa invatam ce putem de la altii. Asa zice legea progresului.

4. Credeti in medicina romaneasca? 

Sigur ca da. Cred ca se ridica un val de tineri medici cu deja suficienta experienta, incat sa fie curajosi, si cu destul entuziasm, incat sa creada ca se poate.

5. Care este profilul unui pacient care ajunge la dumneavoastra?

Nu stiu daca exista un profil. De la un om de pe strada, care intra in spital cu un dosar care i s-a pus in brate, impreuna cu diagnosticul de ”tumora la cap”, pe care nu-l intelege si e foarte speriat, pana la oameni foarte informati, care au sapat internetul si vor neaparat sa ajunga la mine. Sunt pacienti de toate varstele. E uimitor cat de multi tineri ajung la neurochirurg, cu probleme de coloana. Multi fac munca de birou, sunt toata ziua cu ochii in ecrane, iar pozitiile astea vicioase le distrug coloana.

Citeste si: Formarea unui geniu – Acad. Prof. Dr. Leon Danaila

6. Aveti de-a face cu multe cazuri medicale de tipul second opinion. In ce masura reusiti sa le rezolvati? La ce persoane sau resurse apelati cand nu cunoasteti un raspuns?

Da, multi ma cauta si pentru ca au auzit ca sunt chirurgul care nu sare cu operatia. Sunt de parere ca, daca exista niste pasi pentru pacient, inainte de bisturiu, e bine sa ii faca si e obligatoriu sa ii cunoasca. Asa ca, informez pacientul si ii explic riscuri si beneficii pentru fiecare optiune in parte, apoi ii fac o recomandare. Decizia finala ii apartine, fiindca fiecare om isi cunoaste timpul, disponibilitatea si posibilitatile. Plus ca un tratament merge intotdeauna mai bine cand pacientul e la carma, alaturi de tine.

Cand nu cunosc un raspuns il caut fie in carti, fie ma sfatuiesc cu echipa mea. Colegii sunt o resursa excelenta, iar acum suntem atat de bine conectati, incat ar fi pacat sa nu profitam de asta.

7. Ce rol joaca inovatia in domeniul neurochirurgiei?

Inovatia e foarte importanta in orice domeniu, pentru ca te ajuta sa faci lucrurile mai usor, mai precis, sa castigi timp. Toate conteaza. Insa tehnologia nu e totul, sa fim realisti. Se vorbeste de roboti si diverse aparate, care da, sunt grozave, dar poti invata si o maimuta sa opereze. Insa nu o poti invata CAND. O sa mai dureze o vreme pana cand tehnologia sa poata face tot ce stie un cap viu de om.

8. Care sunt cele mai bune modalitati prin care se poate dezvolta un neurochirurg pe plan personal?

Conteaza ca e neurochirurg? Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare, cred ca in multe domenii exista riscul sa te concentrezi pe cariera si sa uiti de ce este in jurul tau. Pe de alta parte, e nevoie si de o perioada din asta, in care sa investesti mult in tine pe plan profesional, sa tragi tare, cum se zice, sa ajungi unde iti doresti, iar apoi sa poti mentine performanta cu un efort normal. 

Si eu am avut o perioada in care doar clinica visam. Tot ce citeam era despre neurochirurgie. Intram pe google si primul lucru pe care il cautam era medical. Sa vad ce a mai aparut, ce mai e nou, desi ultima data cautasem poate acum un ceas. Am avut noroc sa cunosc o fata, care mi-a scos nasul din carti si mi-a aratat ca exista si altceva. Astazi e sotia mea.

9. Au fost situatii in care v-ati ghidat dupa ce v-a spus inima si nu dupa ce v-a spus mintea? Credeti in decizii medicale bazate pe intuitie?

Intuitia in sala de operatie ar fi bine sa se bazeze mai mult pe ce iti spune creierul, decat pe ce iti spune stomacul. Nu putem practica medicina intuitiv, cred ca se numeste vrajitorie si nu sunt sigur ca e legal. Nu ne jucam alba-neagra la pacient, acolo, fiecare miscare trebuie justificata intr-un fel. Pentru ca nu ai voie sa gresesti. Iar cand se intampla ca lucrurile sa nu mearga cum ti-ai dori, pentru ca precis apar si situatii din astea, e important sa stii de ce ai actionat asa si ce ai de facut in continuare. Intuitia te poate baga in multe necazuri. Cunoasterea si experienta sunt singurele care te pot salva.

10. Care este cea mai mare satisfactie resimtita pe plan profesional?

Examenul prin care am devenit Fellow in Royal College of Surgeons. De fapt, examenele. Am invatat foarte mult, a fost o experienta de viata cu totul, mai intens decat orice altceva am trait pana atunci. 

11. La ce viseaza un neurochirurg?

Sa se angajeze la McDonalds. 

12. Care a fost cel mai important lucru pe care l-ati invatat din cariera dumneavoastra profesionala?

Sa ascult pacientul. Fiecare om are o poveste, fiecare caz e mai mult decat o tumora sau o coloana. Nici nu dureaza infricosator de mult si face un incredibil de mare bine.

Citeste si: INTERVIU Dr. Dan Mitrea, Medic Specialist Neurolog, Fondator Clinica de Neurologie

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment