INTERVIU | Dr. Costin-Stefan Sirbu, medic specialist oncologie

INTERVIU | Dr. Costin-Stefan Sirbu, medic specialist oncologie

Oncologia in sine iti ofera sansa sa vezi adevarate reusite medicale, subliniaza domnul doctor Sirbu, ajungand sa cunoasca pacentii oncologici care, din punctul sau de vedere, necesita o abordare multipla, ce implica tratamente complexe, din toate punctele de vedere. 

Acesta este hotarat sa darame prejudecata conform careia oncologia ajuta numai la o usoara prelungire a vietii pacientilor, dorind sa demonstreze ca de fapt un medic poate face diferente mari in vietile pacientilor. In opinia sa cancerul a ajuns boala secolului trecut, in prezent oncologia atingand un grad avansat de dezvoltare si cercetare.

Pe langa relatia de incredere dintre medic si pacient pe care o considera de baza pentru reusita tratamentului, mai crede ca pentru o colaborare optima cu colegii din alte specialitati medicale este important ca fiecare medic implicat sa renunte la convingerea ca opinia sa este cea mai buna.

In ceea ce priveste nivelul la care se situeaza oncologia in Romania, subliniaza ca disponibilitatea medicamentelor de generatie noua este surprinzator de buna, iar la radioterapie atat in sistemul de stat cat si in cel privat se observa imbunatatiri considerabile.

1. Care a fost momentul in care ati stiut ca va doriti sa deveniti medic oncolog? Ce anume v-a indreptat catre aceasta specialitate medicala?

Nu a fost un moment anume, am optat pentru aceasta specializare dupa examenul de rezidentiat, nestiind daca voi continua cu oncologia sau in viitorul apropiat sau mai departat voi schimba. Intre timp au trecut 10 ani de cand practic oncologia, 5 ca medic rezident si 5 ca specialist. 

Specializarea in sine iti ofera sansa sa vezi adevarate ”reusite” medicale. Aici ma refer la faptul ca, din punctul meu de vedere, este o realizare mult mai mare sa prelungesti viata unui om cu 3 ani sau mai mult atunci cand se afla intr-un stadiu al bolii extrem de avansat. Daca tratez un bolnav cu o forma foarte usoara/incipienta a unei boli pentru mine nu este o mare realizare sa spun ca l-am vindecat, din moment ce nu are o patologie grava.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristina Iftode, medic specialist radioterapie

2. Care sunt principalele provocari pe care le intampinati zilnic? (fie ca este vorba despre pacienti sau despre tratamente)

Provocari sunt destule, unele au la baza sistemul medical din Romania, altele nivelul de complianta al pacientilor sau nivelul de trai in general al romanilor. Daca un pacient locuieste intr-un oras mic fara posibilitati mari de tratamente oncologice trebuie sa faca tratamentele intr-un oras mare, la care e posibil sa ajunga greu, sa nu aiba resurse financiare, mijloace de transport, insotitori, suport familial etc.

3. La ce metode de dezvoltare profesionala apelati? Care sunt sursele de informare pe care va bazati?

In principal in practica mea folosesc materialele din domeniul oncologiei care sunt folosite in mediul international. Exista ghiduri europene, americane, canadiene etc. care stau la baza profesiei in secolul 21. Oncologia este specializarea care in momentul actual beneficiaza de cercetare extrem de avansata si probabil cele mai multe studii clinice. 

4. La ce nivel de dezvoltare se afla in prezent domeniul oncologiei in Romania, din punctul dvs. de vedere? (comparativ cu alte state)

Nivelul din Romania in ceea ce priveste disponibilitatea medicamentelor de generatie noua (imunoterapie, tratamente tintite) este destul de buna, as spune chiar surprinzator de buna. Foarte multe medicamente noi sunt rambursate, unele cu preturi chiar foarte mari. Despre partea chirurgicala a oncologiei la nivel tehnic nu ma pot pronunta, dar in ceea ce priveste colaborarea dintre medicii din oncologia medicala si colegii lor chirurgi nu stam foarte bine, as spune ca suntem la inceputul constructiei a ceea ce inseamna cu adevarat colaborare intre specialisti (comisie oncologica). 

La radioterapie stam mult mai bine decat acum 10 ani, sunt din ce in ce mai multe clinici private care trateaza pacienti in regim CNAS, radioterapia este compensata si in mediul privat. De asemenea, sunt si spitale de stat care isi deschid sectii de radioterapie sau cele vechi achizitioneaza aparate de noua generatie.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Gabriel Ricu, medic specialist radioterapie

5. Ce rol joaca inovatia in oncologie? Sunteti genul de medic care incearca solutii ce nu au mai fost folosite?

Este greu sa ”improvizezi” in oncologie, in aceasta era moderna a oncologiei. Tratamentele standard actuale au in spate niste studii clinice foarte laborioase, nu prea poti sa te abati de la ghiduri prea mult. Aceste ghiduri internationale nu sunt ca niste legi, pe care trebuie sa le respecti 100%, dar nici prea mult loc de improvizatie nu este. In oncologie in momentul actual se pune accent pe tratamentul cat mai individualizat al fiecarui pacient, deci pe de-o parte trebuie sa tratezi fiecare pacient individual fara sa te abati prea mult de la ghiduri.

6. Este cu adevarat cancerul boala secolului? 

A fost boala secolului trecut, cand oncologia era la inceputuri. In momentul actual oncologia a facut pasi imensi in ceea ce priveste tratamentul anumitor patologii, precum cancerul mamar, dar a stagnat in ceea ce priveste alte patologii precum cancerul de pancreas, care este unul dintre cancerele cu cea mai mare mortalitate in stadiile mai avansate ale bolii. Un alt tip de cancer la care s-au facut progrese cu adevarat impresionante este melanomul cutanat.

7. Cat de mult conteaza increderea pacientului in medic cand vine vorba despre un caz oncologic? Prin ce metode poate contribui medicul la cresterea increderii?

Increderea conteaza foarte mult pentru ca relatia medic-pacient este una de echipa. Daca pacientul nu are incredere ca medicul are ca scop tratamentul optim pentru patologia lui atunci acesta poate deveni necompliant. Deschiderea medicului fata de pacient trebuie sa fie foarte mare, iar pacientul trebuie practic sa-si puna viata in mainile medicului, este o relatie foarte complicata de multe ori, insa cu rabdare si deschidere reciproca se pot obtine rezultate foarte bune. 

Citeste si: INTERVIU dr. Bogdan Angheloiu, medic specialist radiologie

8. Cat de frecvent apeleaza in prezent pacientii la second opinion in cazul oncologiei? Cat de frecvent intalniti diagnostice eronate?

Din experienta mea apeleaza relativ rar la a doua opinie, sunt perioade in care sunt mai multi pacienti care cer astfel de consultatii si perioade in care vin pacienti extrem de hotarati sa mearga pana la capatul tratamentului, oricat de lung ar fi, cu medicul lor curant. Diagnostice eronate strict din punct de vedere stiintific sunt foarte rare, nu imi aduc aminte de vreun caz de acest gen in cei 5 ani in care am profesat ca medic specialist.

9. Povestiti-ne va rugam un caz medical care v-a impresionat/v-a ramas in memorie.

Cazul medical pe care nu-l voi uita niciodata este cazul unui domn pe care l-am tratat acum vreo 4 ani, care avea o tumora de orofaringe cu evolutie agresiva, cu adenopatii gigante laterocervicale, care a raspuns foarte bine la tratament si este in remisiune completa de 3 ani si jumatate. Vine ocazional la control, de fiecare data cand il vad imi aduc aminte ca era iarna si avea un fular foarte gros care era infasurat in jurul gatului ca sa acopere tumora. Cand si-a dat fularul jos am tresarit, recunosc, nu intelegeam de ce nu s-a prezentat la medic mai devreme.

10. Un medic oncolog colaboreaza si cu alte specialitati medicale. In baza caror criterii va alegeti colaboratorii?

Criteriul numarul unu pentru o colaborare buna este disponibilitatea fata de acest concept, daca unul dintre colegi este foarte hotarat ca opinia sa este singura buna atunci colaborarea este sortita esecului. Nivelul profesional inalt este de la sine inteles, nici nu trebuie sa mentionam acest lucru.

Citeste si: INTERVIU Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, medic specialist în oncologie medicală

11. Ce calitati trebuie sa aiba un medic oncolog, din punctul dvs. de vedere?

Trebuie sa fie un medic care sa inteleaga ca pacientii oncologici sunt diferiti fata de majoritatea celorlati pacienti. Sunt patru categorii de pacienti caracterizati dupa patologiile lor, care sunt mai dificil de tratat: pacientii cu patologie oncologica, pediatrica, psihiatrica si pacientele de obstetrica/ginecologie. Este lesne de inteles ca un pacient de 30 de ani cu o boala terminala are nevoie de altfel de tratament general, adica sub toate aspectele ideii de tratament. 

La fel si cu celelalte categorii de pacienti mentionate, chirurgia pe un pacient de 3 luni este cu totul diferita de chirurgia pe un pacient de 30 de ani. Toti pacientii sunt importanti, fiecare specializare isi are rolul ei, si nu e una mai importanta decat alta, de exemplu: atunci cand ai nevoie de o simpla pastila antialgica nu te intereseaza ca ai in fata un mare neurochirug, el nu te poate ajuta cu nimic daca nu are pastila respectiva.

Totusi pentru anumite tipuri de tratamente iti trebuie mai multe resurse financiare, mai multi profesionisti, multa aparatura medicala etc. Iar pacientii oncologici sunt tipul de pacienti care au nevoie de aceste tratamente. Tratamente care sunt fie foarte scumpe, fie inacesibile, fie greu de administrat, proceduri complexe pentru care trebuie centre de excelenta etc.

12. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in cariera de medic oncolog?

Un lucru foarte important este ca poti sa faci diferente mari in vietile oamenilor, ideea generala in randul oamenilor este ca nu se pot face foarte multe in oncologie, decat sa mai prelungesti putin viata pacientilor si ca aceasta viata este oricum agonizanta. Aceasta este o idee falsa care trebuie abandonata cat mai repede, pacientii trebuie sa se duca la medici si sa vada ce se poate face. Exista destule cazuri in care cancerele sunt depistate in faze incipiente sau medii ale dezvoltarii tumorale si tratamentele de diverse tipuri pot avea succes.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment