Site icon MEDIjobs

Discriminarea salarială în instituțiile medicale: Transparență și echitate în remunerare

discriminarea salarială

Discriminarea salarială este o situație cât se poate de reală – chiar și în 2023 – când conflictele bazate pe inegalitate nu ar mai trebui să existe. Din păcate, în mai toate industriile se resimte o diferență majoră între salariile bărbaților și cele ale femeilor. Conform unui studiu efectuat în 2018 de Consiliul European, decalajul de remunerare a ajuns la 13%. O situație destul de îngrijorătoare, care vizează în egală măsură și industria medicală. Tocmai de aceea, la nivelul Parlamentului European s-au luat câteva decizii importante. În urma discuțiilor avute cu privire la decalajul major al salariilor s-a stabilit faptul că transparența reprezintă soluția cea mai potrivită. Ce înseamnă mai exact? Angajatorii vor fi nevoiți să ofere informații complete despre salariile individuale ale angajaților. Regula confidențialității nu va mai reprezenta un standard acceptat în industrie. Ba din contră, va fi strict interzisă. 

În cazul în care este sesizată o diferență de cel puțin 5%, angajatorii vor fi nevoiți să ofere argumente cu privire la situație. În cazul în care se demonstrează că evaluarea a fost efectuată în mod discriminatoriu, angajații vor fi despăgubiți, conform noii legislații. Este o decizie care vine în urma unei constatări foarte triste – femeile sunt încă nedreptățite la locul de muncă. În aceeași notă vor fi tratate și anunțurile pentru joburi și descrierile incluse în fișa postului. Angajatorii ar trebui să trateze corect resursele umane și să își regândească strategiile de recrutare în așa fel încât să fie echitabile. Chiar dacă pentru mulți este un scenariu destul de complex, adoptarea transparenței totale la locul de muncă garantează beneficii diverse. 

Dacă încă privești cu scepticism decizia luată de Parlamentul European, descoperă mai jos tot ce trebuie să știi despre transparența salarială. 

De ce este atât de importantă transparența salarială în domeniul medical și nu numai?

Probabil pentru mulți e doar un moft de moment, însă transparența salarială este o decizie cu repercusiuni importante asupra mediului de lucru. 

Avantajele se resimt cu precădere atât în domeniul medical, acolo unde ierarhia este foarte clar trasată, cât și în alte domenii. 

Transparența înseamnă echitate, respect și oportunități diverse de evoluție. Însă, avantajele pe care le garantează nu se rezumă doar la atât:

Citește și: Salarii publice încă din anunțul de job sau nu? Află avantajele și dezavantajele

Ce faci dacă sesizezi discriminare salarială la locul de muncă?

Chiar dacă ai impresia că ești tratat corect la locul de muncă, discriminarea salarială este încă prezentă în companii și instituții.

Dacă există aspecte care îți indică faptul că ești nedreptățit, există câteva lucruri pe care le poți face

Află De ce nu fac angajatorii salariile publice, în domeniul medical privat

Cum poți să previi discriminarea salarială la locul de muncă?

Existența discriminării vine cu multe repercusiuni pentru orice companie – nu contează că face parte din industria medicală sau nu. Totuși, există câteva aspecte pe care le poți lua în considerare pentru a preveni o asemenea situație la locul de muncă

Concluzii

Discriminarea salarială este o problemă care încă face ravagii pe piața muncii. Tocmai de aceea, la nivelul Parlamentului European s-a discutat deja necesitatea transparenței cu privire la acordarea salariului. În mod evident, e nevoie și de inițiative din partea angajaților și angajatorilor, deopotrivă. Crearea unui mediu de lucru echitabil, dar și acordarea salariului în funcție de performanțele avute se numără printre cele mai importante măsuri.


Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

___________________________________

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version