INTERVIU | Dinu Maria Costinela, asistent medical, ortopedie: „Asistentul medical ar trebui să aibă o pregătire profesională temeinică”

INTERVIU | Dinu Maria Costinela, asistent medical, ortopedie: „Asistentul medical ar trebui să aibă o pregătire profesională temeinică”

Dinu Maria-Costinela este numele meu, am 24 ani, sunt asistent medical la un cabinet de ortopedie în Policlinica Vitan de doi ani și jumătate. Am urmat cursurile Școlii Postliceale Sanitare „Fundeni” București, la buget. Îmi iubesc meseria și o practic cu placere, sunt bucuroasă când reușesc să le alin durerea pacienților mei.

1. Ce anume te-a motivat să urmezi cursurile unei școli medicale?

De mică am fost pasionată de biologie, în copilărie îmi plăcea să îmi tratez animalele de companie, iar când am crescut am hotărât să dau admitere la Școala Postliceală Sanitară „Fundeni” pentru a trata oamenii, nu doar animalele.

2. Ai ales ortopedia, ce anume te-a determinat să te îndrepți în această direcție?

În domeniul ortopediei am făcut și practică în timpul școlii. A fost domeniul în care am exersat mai mult în perioada stagiilor de practică.

3. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical?

Principalele atributii ale uni asistent medical sunt:

–  de a acorda prim ajutor în situații de criză

– de a desfășura activități într-un mod responsabil

– pregătește pacientul și ajută medicul la efectuarea tehnicilor speciale de investigații și tratament

– prelevează produsele biologice pentru examenele de laborator, conform indicațiilor medicului

– administrează tratament pacienților, conform prescripției medicului

Citește și INTERVIU Ivașcu Ioana, asistent pe secția de ortopedie: „Relația pacient-asistent medical trebuie să fie profesional-empatică, adică să înțeleagă nevoile pacientului și să îl ajute în rezolvarea acestora”

4. Ce calități ar trebui să aibă un asistent medical?

După părerea mea, asistentul medical ar trebui să fie empatic, rabdător, să aibă o pregătire profesională temeinică.

5. Cum ai descrie relația pacient-asistent medical pe durata tratamentului?

Pe durata tratamentului, un asistent medical bun trebuie să îi ofere pacientului informații despre afecțiunea sa, folosind termeni pe înțelesul său, să îi trateze pe toți cu repect și fără a face discriminări, să aibă o comunicare asertivă.

6. Ne poți spune o experiență memorabilă cu un pacient al clinicii, ceva ce te-a impresionat?

Într-o zi, a venit o doamnă în vârstă de 90 ani cu o fractură de humerus stâng (este o fractură frecvent întâlnită la bătrâni). Eu mi-am făcut datoria, am igienizat-o, iar apoi i-am pus un bandaj pe umăr și torace, iar pacienta în semn de mulțumire m-a pupat pe obraz, m-am simțit apreciată iar pe dânsa am simțit-o mulțumită de munca mea.

7. Care sunt provocările cu care se confruntă un asistent medical într-o zi de lucru pe secția de ortopedie?

Cea mai mare provocare vine din partea pacienților nerabdatori, care vor să fie primii mereu.

Citește și INTERVIU Bogdan Caciuc, asistent medical generalist: “Mereu ȋmi tratez pacienții ca şi cum ar face parte din familia mea.”

8.  Care sunt cele mai frecvente cazuri pe care le tratați pe secția de ortopedie?

Cele mai des întâlnite cazuri pe care noi le tratam sunt fracturile de toate felurile.

9. Ce activități determină cele mai multe traume de natură ortopedică?

Accidentele spotive și rutiere, căzăturile accidentale pe stradă sau în casă.

10. Care crezi că este cea mai nouă inovație în domeniul ortopediei?

Am citit de curând o știre despre inginerii unui Institut din Massachusetts care au proiectat un fel de tesut implantabil acoperit cu factori de crestere osoasa care se elibereaza lent, in timp, determinand organismul sa formeze rapid tesut nou care arata si functioneaza la fel ca tesutul original. Acest tesut ar putea sa schimbe paradigma in tratamentul leziunilor osoase si a altor defecte care incetinesc cresterea oaselor.

Citește și INTERVIU dr. Andrei Popescu, medic ortoped, supraspecializat in chirurgia umarului: “Chirurgii viseaza de obicei la lucruri imposibile sau impracticabile, eu mi-as dori sa fie zile cu mai mult de 24 ore”

11.  Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?

În prezent, sistemul medical din țara noastră duce lipsă de spitale, iar în cele existente aparatura este învechită și insuficientă, iar cea mai mare parte a personalului pleacă în străinătate.

După părerea mea, sistemului sanitar, ar trebui să i se aloce mai multe fonduri pentru a beneficia de resurse umane de calitate și totodată și de materiale de calitate.

12. Ce îi sfătuiești pe asistenții medicali care sunt la început de drum, ce trebuie să facă pentru a nu fi copleșiți?

Pe asistenții medicali debutanți îi sfătuiesc să facă multe ore de practică alături de oameni cu experiență și să își managerieze timpul astfel încât să nu fie copleșiți de volumul mare de muncă.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment