Dietele la granita dintre trend si necesitate

Dietele la granita dintre trend si necesitate

Societatea din ziua de azi ne expune unui stil de viata destul de nesanatos: stresul zilnic, aparitia alimentelor procesate, tutunul si bauturile alcoolice. Asadar cei mai multi dintre oameni au inceput sa adopte diete, atat recomandate de medicii nutritionisti cat si ce cred ei ca ar fi mai potrivit pentru organismul lor.

Dieta se refera la un regim alimenar corespunzator unei patologii, mentinerii starii de sanatate sau pentru atingerea unei anumite greutati corporale.

Introducerea carnii ca aliment preponderent in alimentatie (acum 1.9 mil ani) a dus la dezvoltarea creierului si a la dezvoltarea armonioasa a corpului. Problemele acumularii kilogramelor au aparut odata cu alimentatia moderna, care presupune adaugarea de coloranti, indulcitori, conservanti asociata cu sedentarismul. In tarile industrializate s-a observat o crestere a incidentei a unor diferite tipuri de cancer, astm, obezitate, boala Alzheimer, diabet zaharat, boli cardiace, boala Crohn, depresie, dantura deteriorata. Bolile civilizatiei, asa cum au fost numite, sunt consecinta poluarii, factorilor sociali, tutunului, alcoolului, sedentarismului, impunerii unor anumite idealuri (promovate de media – frumusetea chirurgicala), radiatiile etc.

Alimentele contin nutrienti, iar acestia sunt impartiti in macronutrineti si micronutrienti. Macronutrientii sunt reprezentati de glucide, lipide si proteine, care se gasesc in proportii diferite in alimente. Problemele de sanatate apar atunci cand unul dintre nutrienti lipseste sau este consumat in cantitati prea mari. Pentru a ne mentine un regim de viata sanatos trebuie sa-i oferim organismului nostru aportul de energie raportat la activitatile zilnice.

In anul 1920 Dr William Howard Hay adopta o dieta, care ulterior i-a preluat numele, reusind prin intermediul ei sa scape de kilogramele in plus si sa tina sub control problemele medicale pe care le avea (hipertensiune arteriala, nefrita). Acesta a impartit alimentele in 3 mari categorii: acide (carne, carne de peste, lactate), alcaline (orez, cartofi si alte alimente bogate in carbohidrati si amidon) si neutre. Dieta interzicea combinarea alimentelor alcaline sau cele acide si sfatuia pacientii ca aproximativ 50% din alimentele consumate intr-o zi sa fie reprezentate de fructe si legume.

In anii ‘80 a aparut dieta Motignac, denumita dupa cel care a elaborat-o, care se bazeaza pe asocierea alimentelor in functie de indicele glicemic. Acesta a pornit de la un indice glicemic de 100 (al glucozei) si a renuntat la toate alimtentele care aveau un indice glicemic mai mare( carbohodrati – orez, cartofi, faina alba etc), a inlocuit acizii grasi saturati (cum sunt cei din carnea grasa) cu cei polisaturati (peste) sau monosaturati (ulei de masline).

Practic a adoptat o dieta care restrictioneaza calitatea alimentelor si nu cantitatea acestora. Pe langa scaderea in greutate, a contribuit si la scaderea riscului de aparitie a bolilor coronariene si mentinerea tensiunii arteriale. Fazele dietei sunt impartite in faza de scadere in greutate, in care sunt permise alimentele cu indice glicemic mai mic de 35, iar faza a doua este de mentinere, in care sunt permise alimentele cu indice glicemic pana in 50.

Dietele care conditioneaza consumul doar unor anumite categorii de nutrienti duc in timp la dezechilibre, carente de anumite vitamine, nutrienti, iar de cele mai multe ori scopul vizat (scaderea in greutate) nu este atins.

 

Majoritatea dietelor actuale se bazeaza pe principiile descoperite in decadele trecute. Este important sa retineti ca o dieta nu inseamna o perioada determinata de timp, cu restrictii de alimente, ci reprezinta un stil de viata cu care trebuie sa va obisnuiti, pentru ca adevarata provocare nu este scaderea in greutate, ci mentinerea acesteia. Pentru a avea rezultate vizibile ar fi recomandat sa va adresati unui specialist, care este in masura sa va impuna anumite restrictii, in functie de raportul cerere/consum.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment