Site icon MEDIjobs

Ultima oră: Cele mai importante declarații ale ministrului demisionar, Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă a demisionat în această dimineață din funcția de ministru al Sănătății, în urma crizei politice care afectează guvernul. Ulterior, și-a prezentat bilanțul celor patru luni de conducere a ministerului, vorbind despre gestionarea pandemiei de COVID-19, investiţii din fonduri europene şi reforma managementului spitalelor şi creşterea accesului la servicii medicale de bază.

“Împreună cu echipa de la minister, ne-am stabilit trei priorităţi, pe lângă gestionarea pandemiei COVID: fonduri europene pentru reforme şi investiţii în Sănătate, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului spitalelor şi serviciilor de sănătate. În aceste luni, am reuşit să implementăm, să deblocăm, să demarăm măsuri şi proiecte esenţiale pentru toate cele 3 priorităţi anunţate”, a declarat Mihăilă.

În ce stadiu sunt spitalele regionale

Ministrul demisionar a făcut și bilanțul detaliat al activității, enumerând progrese făcute pentru construcția spitalelor regionale:

În ceea ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta Sănătate are un buget de 2.85 de miliarde de euro:

Citește și: Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” se va dezvolta cu fonduri de peste 29 milioane de euro

Ce progrese s-au făcut în privința reformelor

Ministrul a mai adus în atenție și măsurile luate la capitolul reforme în sănătate.

”În ceea ce privește spitalele am creat cadrul legal pentru înființarea consorțiilor medicale cu scopul eficientizării activității administrative și medicale a acestor asocieri de spitale. Am introdus în legislație criterii pe care membrii consiliilor de administrație ale spitalelor trebuie să le îndeplinească. De asemenea, consiliile de administrație au primit responsabilități suplimentare de monitorizare a achizițiilor directe, de contractare de servicii de audit extern. 

Am creat, totodată, cadrul legal  pentru plata în funcție de indicatori de performanță și calitate pentru spitalele publice. Un proiect care a fost demarat și nu este finalizat este proiectul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, acesta a finalizat circuitul intern de avizare și a fost trimis spre consultare ministerelor avizatoare. 

Agenția este necesară pentru implementarea proiectelor de infrastructură de sănătate cu impact major. Vorbim de spitale regionale, de institute de monospecialitate. Are, de asemenea, rol consultativ opțional pentru autoritățile locale care derulează proiecte de infrastructură în sănătate și rol de reglementare în ceea ce privește anumite norme de operare a unităților sanitare”, a mai spus fostul ministru.

Te-ar putea interesa și: Medicii și spitalele de stat ar putea primi bani suplimentari de la stat pentru performanță

În ceea ce privește reformele care vizează profesioniștii din sănătate, Ioana Mihăilă a reamintit: 

Măsuri luate pentru asigurarea medicamentelor:

Măsuri luate pentru pacienții cu arsuri

Citește și: A fost aprobată ordonanța pentru vaccinarea la domiciliu de către medicii de familie. Cum vor fi recompensate cadrele medicale

Măsurile luate pentru gestionarea pandemiei CODIV-19

Te-ar putea interesa și: A fost aprobat proiectul de Lege pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași

De asemenea, a fost schimbat modul de abordare privind organizarea spitalelor care asigură asistența medicală atât pacienților COVID-19 cât și celor non-COVID prin organizarea de circuite mixte. Pentru pregătirea în fața valului 4 spitalele au depus Planuri de reziliență care prevăd creșterea numărului de paturi ATI și paturi pe secții pentru pacienți COVID în cazul creșterii incidenței.Alte măsuri enumerate vizează testarea rapidă în farmacii pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, respectiv servicii de recuperare pentru pacienții cu afecțiuni post-infecție COVID-19. 

Pacienții cu afecțiuni post infecție COVID-19 pot beneficia de fizioterapie, consiliere psihologică și psihoterapie, la recomandarea medicilor din specialitățile clinice cardiologie și pneumologie. Serviciile acordate pacienţilor cu afecţiuni post infecţie COVID – 19 sunt decontate în sistemul de asigurări de sănătate cu condiţia ca medicii care le acordă să îşi desfăşoare activitatea în clinici aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Sursa: Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, conferință de bilanț după depunerea dimisiei

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România

Exit mobile version