A ales profesia de asistent medical îndrumată de jocurile copilăriei, alături de bunici, și a ajuns în prezent la o experiență profesională de peste 20 de ani, din care mare parte i-a petrecut alături de Prof. Peltecu. Doamna Dana Enache mărturisește că cele mai importante lucruri pe care le-a învățat de la acesta constau în dedicare, seriozitate, responsabilitate și optimism.
Cu toate că domeniul medical presupune multe sacrificii, odată ce pornești pe această cale poți dobândi o mulțime de satisfacții și plinătate sufletească, subliniază doamna Enache. Aceasta recunoaște însă că încearcă să se bucure de fiecare zi în general, simțind că viața este un dar care trebuie prețuit.
În final, este de părere că și asistentul medical, că și medicul, trebuie să-și cunoască și să-și asume menirea, neputând înlocui practica cu teoria, empatia cu nepăsarea sau dedicarea cu indiferența.
Ați ales profesia de asistent medical datorită bunicii dvs. Povestiți-ne mai multe despre acest subiect.
Cred că în dragostea lor pentru nepoți, mulți bunici sunt intuitivi privitor la aptitudinile copiilor; petrecând mult timp împreună cu micuții, bunicii au maturitatea de a surprinde esența, de a analiza simpatia și înclinația copiilor către un joc anume, către un anume subiect de discuție – așa a fost și în cazul meu – jocurile mele preferate se rezumau la halatul alb și la vindecarea tuturor păpușilor….
Ați colaborat mulți ani cu Dl Prof Peltecu. Care sunt avantajele pentru un asistent medical când colaborează cu un medic bun și cunoscut? Ce lucruri ați învățat de la Domnul Profesor?
Da, colaborez de peste 20 ani cu Dl Profesor Peltecu. Cred că cel mai important avantaj este dezvoltarea mea profesională și umană – iar privitor la cele învățate de la Dl Profesor, nici nu știu cum să prioritizez – mă voi rezuma la profesionalism, dedicare, seriozitate, responsabilitate, optimism.
Citește și: INTERVIU | Stroescu Mădălina Alina, asistent medical: Mi-a plăcut întotdeauna să ofer sprijin necondiționat
Considerați că sunt în prezent suficienți asistenți medicali în România? Există deficiență în sistemul public sau cel privat?
Da, cred că este un deficit al personalului medical – este o perioadă foarte solicitantă pentru întreg sistemul medical. Cu certitudine, dacă oamenii ar avea mai multă încredere în recomandările medicilor, situația s-ar ameliora.
În perioada pandemiei profesia dvs a făcut parte din prima linie. Care au fost principalele provocări cu care v-ați confruntat în acest sens?
Efortul de a învinge temerile, de a acorda suportul emoțional pacienților, în paralel cu păstrarea concentrării asupra actului medical; efortul de a învinge necunoscutul și de a transmite încredere, liniște și răbdare.
În mod normal, aceste atribute sunt firești, atunci când însă te confrunți și tu, la rându-ți cu necunoscutul – este mai greu…..
Care sunt calitățile de bază pe care trebuie să le aibă un asistent medical, din punctul dvs de vedere?
Iubirea pentru oameni și pentru meserie sunt definitorii; practic, de aici decurg firesc și celelalte – învățarea permanentă, dedicarea, empatia, blândețea, abilitatea de a comunica cu pacientul.
Citește și: INTERVIU | Alina Ghiță, asistent medical generalist: Experiența cu platforma MEDIjobs este unică
Câți ani de practică medicală sunt necesari pentru a deveni un asistent medical bun?
Depinde de dorința și de chemarea fiecăruia… nu cred că există un timp bine determinat. Dacă învățarea vine din determinare, atunci înmagazinarea informațiilor nu este greoaie sau obositoare.
Despre profesia de medic se spune că este vocație, nu meserie. Este valabil și pentru cea de asistent medical?
Da, nu poți înlocui sau suplini practica cu teoria, empatia cu nepăsarea, dedicarea cu indiferența. Trebuie să-ți cunoști și să-ți asumi menirea.
Sunt situații în care un asistent medical ajunge să inlocuiasca doctorul? Explicați, va rog.
Cred că ideala este armonizarea asistentului cu medicul, și nu suplinirea unuia dintre ei. Este o problema de adaptabilitate, de intuiție, de abilitate profesională, de completare. Spre exemplu, sunt situații în care rolul asistentului este determinant în susținerea emoțională a pacientului sau în traducerea informațiilor medicale pe înțelesul acestuia.
Cu siguranță ați întâlnit în decursul timpului și cazuri impresionante. Povestiți-ne unul care v-a rămas în suflet.
O, sunt multe astfel de cazuri… De obicei plec cu gândul la pacienții noștri și la problemele fiecăruia…. Îmi amintesc, spre exemplu, de o familie extrem de drăguță care a încercat mulți ani să aibă un copil; toate încercările erau sortite eșecului; la un moment dat, soția a dezvoltat o depresie accentuata și erau hotărați să renunțe; veniseră la noi că o ultima încercare – erau resemnați și neîncrezători.
Dl Profesor Peltecu, cu o credință de nestrămutat, le-a propus abordarea unui alt plan medical, care a dat rezultate; astăzi au o minune de copil, sunt fericiți, împliniți și nu uită niciodată să ne felicite cu ocazia sărbătorilor.
Pe de alta parte, ați întâlnit și pacienți necooperanți sau nerespectuoși. Cum ați procedat în cazul lor?
Însăși ideea de a merge la medic, unora le creează disconfort emoțional și manifestă o oarecare lipsă de răbdare, o aparentă răzvrătire – încerc să le explic, să mă transpun în situația fiecăruia, să înțeleg cauza unor astfel de manifestări, să ghicesc care ar fi răspunsul în funcție de firea fiecăruia – unii răspund la o tonalitate mai fermă, alții la blândețe…. Cât despre cei nerespectuoși, încerc să uit…
O persoană care lucrează în domeniul medical ajunge, de cele mai multe ori, să depășească norma de lucru. Cum procedați pentru a vă organiza timpul de muncă și cel liber?
Încerc să mă bucur de fiecare zi în general; cred că viața este un dar pe care trebuie să-l prețuim; am avut norocul de a fi înțeleasă și susținută de familia mea; sunt o fire optimistă, luptătoare și muncitoare – în accepțiunea mea, ceea ce fac nu are “normă” pentru că îmi place să dăruiesc permanent celor din jur încredere și iubire.
Care este principalul sfat pe care îl puteți oferi unui asistent medical aflat la început de drum?
Să cântărească și să-și definească foarte bine motivele care îl determină să pornească la acest drum – este un drum ce presupune multe sacrificii, dar care oferă și mari satisfacții și plinătate sufletească.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.