Asistența medicală nu înseamnă să câștigi bani, ci să oferi îngrijire pacienților și să salvezi vieți. Cu toate acestea, cu toții avem nevoie de bani pentru a trăi. Deși remunerarea nu este factorul determinant pentru majoritatea asistentilor medicali care aleg această profesie, există mai multe opțiuni pentru cei doresc să știe cum pot avea venituri suplimentare. Asistentii medicali au opțiuni imediate sau pe termen lung, de la acceptarea unui loc de muncă part-time, la schimbarea jobului actual sau chiar schimbarea specializării.
Dacă lucrezi în prezent ca asistent medical, avem câteva sfaturi care te pot ajuta să câștigi mai mulți bani.
Caută un job mai bun
Dacă simți că este momentul potrivit și dorești să câștigi mai mult, poți să începi să cauți un alt job. Piața muncii în domeniul medical este una dinamică și cu siguranță poți găsi joburi care să se potrivească experienței tale.
Sfatul nostru este să alegi o platformă specializată în recrutare medicală, așa cum este MEDIjobs, deoarece are mai multe avantaje. Spre deosebire de alte site-uri de recrutare generale, MEDIjobs simplifică procesul de căutare a unui loc de muncă. Companiile aplică pentru tine, nu invers, așadar tu vei fi cel care primește oferte personalizate, în funcție de profilul și experiența ta.
De aceea, să găsești jobul dorit și potrivit pentru tine este foarte simplu:
- Creezi un cont gratuit în 2 minute
- Noi te conectăm cu oferte personalizate, conform nevoilor tale
- Programezi interviuri cu angajatorii preferați
- Te bucuri de noul tău loc de muncă!
- Dacă recomanzi și colegilor tăi platforma MEDIjobs, primești un bonus
Până acum, peste 1700 de companii au apelat la MEDIjobs și au angajat cu succes specialiști medicali.
Înainte să aplici pentru posturile dorite, nu uita să îți actualizezi CV-ul. Redactarea CV-ului este prima și singura parte a procesului de recrutare asupra căreia ai control deplin. Tu decizi ce va citi angajatorul, cum va arăta CV-ul tău și ce spune despre tine. Potențialii angajatori pot căuta pe rețelele de socializare 𑁋 deci, dacă ai un cont LinkedIn sau o pagină de Facebook, verifică dacă informațiile sunt corecte și actualizate.
De asemenea, nu uita să te pregătești pentru interviuri. Găsești pe blogul MEDIjobs articole care să te ajute să răspunzi întrebărilor dificile și să obții postul dorit. În cadrul unui interviu pentru un loc de muncă vei fi, cel mai probabil, întrebat în legătură cu motivele care te-au determinat să faci această schimbare. Fii sincer și pregătește răspunsul la această întrebare dinainte. Vei lăsa o impresie bună dacă, în răspunsul tău vei oferi motive pozitive precum dorința unei noi provocări, avansarea în carieră, dorința de a te simți împlinit și fericit. Evită să menționezi aici factorul financiar. Totodată, am pregătit pentru tine și câteva sfaturi și întrebări pe care le poți pune la finalul interviului pentru a face o impresie bună.
Sfatul nostru atunci când negociezi oferta pentru un nou job este să verifici dacă salariul de bază este negociabil. Dacă nu este, poți cere bonusuri, beneficii sau un angajament pentru o creștere salarială viitoare.
Cere o mărire
Dacă îți place postul pe care îl ocupi și compania pentru care lucrezi este cea potrivită pentru tine, solicitarea unei măriri de salariu ar putea fi o soluție dacă dorești să câștigi mai mulți bani.
Trebuie să ai în vedere cum vei face acest lucru și cum pornești discuția pentru o creștere a salariului. Experiența ta de asistent medical este, desigur, un factor, dar la fel sunt și calitățile de asistent medical pe care le ai. Fă-ți o autoevaluare în ceea ce privește performanțele tale, responsabilitățile primite atât la angajare, cât și cele primite pe parcurs și analizează obiectiv care este valoarea ta ca angajat pentru companie. Nu uita că o mărire salarială trebuie bazată pe merite, nu în baza nevoilor financiare proprii.
Te-ar putea interesa și Cum sa ceri o marire de salariu si chiar sa o primesti
Fii atent la bonusuri
În cadrul sistemului public de sănătate, salariile sunt făcute publice prin grila de salarizare națională. În unitățile medicale de stat din România, un asistent medical câștigă lunar între 4.150 și 5.197 lei. De asemenea, un asistent medical principal are între 4.752 și 5.412 lei. La aceste salarii, se adaugă indemnizația de hrană, sporul de vechime, sporul de toxicitate, plus diverse alte sporuri.
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, nivelul salariului de bază din domeniul medical este:
- Medic Șef Centru 8172 – 16345 lei
- Asistent I 3538 lei
- Asistent Medical 4150 – 5197 lei
- Asistent medical principal 4752 – 5412 lei
- Asistent social principal 5585 lei
- Biochimist debutant 4884 lei
- Biochimist principal 7576 lei
- Biochimist specialist 6044 – 6506 lei
- Farmacist primar 8539 lei
- Îngrijitoare 2897 lei
- Medic 7971 lei
- Medic primar 7593 – 15567 lei
- Medic rezident anul I 5700 – 6757 lei
- Medic rezident anul II 6100 lei
- Medic rezident anul III 6700 – 7203 lei
- Medic specialist 6165 – 12330 lei
- Psiholog practicant 5328 – 6173 lei
- Psiholog principal 7576 lei
- Psiholog specialist 6347 lei
- Sociolog principal 5585 lei
- Șofer ambulanță I 3837 lei
- Șofer ambulanță II 3541 – 3721 lei
- Statistician medical principal 3550 – 3730 lei
În schimb, în sistemul privat, salariul este confidențial și poate fi negociat, inclusiv tipul de bonusuri primite. Acordarea unor astfel de bonificații se face în conformitate cu legislația în vigoare și în funcție de ce este prevăzut în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă. În funcție de situația financiară a companiei, pot fi bonusuri lunare, trimestriale sau acordate la final de an, în funcție de performanțele angajaților.
Te-ar putea interesa și De ce nu fac angajatorii salariile publice, în domeniul medical privat
Un exemplu de beneficiu ales de mulți angajatori sunt tichetele de masă. Acestea sunt impozitate, însă angajatul și angajatorul nu trebuie să achite contribuții sociale pentru acestea. O altă opțiune de bonus extrasalarial poate fi prima de fidelitate. Această sumă de bani se acordă celor care au împlinit un anumit număr de ani în companie, fie în fiecare an, fie la un anumit prag (2 ani, 5 ani, 10 ani). Companiile private pot decide și acordarea celui de-al 13-lea salariu. Acest beneficiu trebuie să fie trecut în contractul colectiv de muncă sau în cel individual și face parte din categoria veniturilor impozabile.
Așadar, îți recomandăm să acorzi atenție contractului individual de muncă și contractului colectiv de muncă și să te asiguri că ceea ce ai negociat în cadrul interviului se regăsește în documente și că nu ai clauze nelegale. Nu uita că orice modificare a contractului se face numai cu acordul ambelor părți.
Un job part-time
O modalitate de a avea venituri suplimentare este aceea de a lucra suplimentar, în regim part-time. Poate nu ai asocia meseria de asistent medical cu ideea de lucru cu jumătate de normă însă odată cu pandemia, tot multe unități sanitare au devenit mai flexibile și utilizează o combinație de posturi cu normă întreagă sau cu jumătate de normă pentru a-și acoperi nevoile de personal. Dacă vrei să câștigi mai mulți bani, este bine să știi că ai și o astfel de opțiune.
Îngrijire la domiciliu
Îngrijirile medicale sau paliative la domiciliu sunt indispensabile pentru pacienți și reprezintă o piață în dezvoltare. În prezent, acestea sunt acordate de furnizori privați, autorizați de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică şi evaluați de Casa de Asigurări de Sănătate.
Îngrijirile medicale/paliative sunt reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate, Hotărârea de Guvern nr. 117/2013 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi Ordinul MS/CNAS nr. 423/191/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru.
Toate societăţile care oferă îngrijire medicală/paliativă la domiciliu trebuie să aibă medici de specialitate, asistenţi şi kinetoterapeuţi, deci dacă ești asistent medical și dorești să câștigi mai mulți bani, este important să știi că ai și această opțiune.
Citește și Ingrijirea paliativa – o abordare recenta si necesara
Meditații
O altă opțiune pentru un venit suplimentar este să oferi meditații celor care urmează cursurile școlii postliceale sau ale Facultății de Asistență Medicală. Scolile postliceale sanitare sunt printre cele mai căutate instituții de învățământ din țară și, după cum știi și tu, pregătirea poate fi anevoioasă uneori. Pe lângă meditații pentru materii precum biochimie, farmacologie sau tehnici de nursing, poți ajuta viitori asistenți medicali în susținerea examenului de absolvire.
Schimbă specializarea. Care sunt cele mai bine plătite specializări ca asistent medical?
Dacă îți dorești să câștigi mai mulți bani, poți să îți schimbi specializarea și să optezi pentru un job căutat în perioada aceasta, cum este cel de asistent ATI, spre exemplu.
De asemenea, potrivit datelor MEDIjobs, de la debutul pandemiei de COVID-19 în România, angajatorii din clinici şi spitale private au recrutat cel mai mult asistenţi medicali cu următoarele specializări şi profiluri de experienţă:
–Asistent ATI, cu până în cinci ani experienţă, recrutat în Bucureşti pe salarii cuprinse între 4.000 de lei şi 4.500 de lei net lunar.
–Asistent medical Nefrologie, inclusiv debutant, ofertat în Bucureşti cu salarii nete cuprinse între 2.300 de lei şi 4.000 de lei lunar.
–Asistent Stomatologie, inclusiv debutant, recrutat în Bucureşti pe salarii nete de la 2.500 de lei la 3.000 de lei pe lună.
–Asistent Medicină generală, cu minimum şase luni experienţă, ofertat cu salarii nete de la 2.500 de lei la 3.000 de lei pe lună.
–Asistent Radiologie dentară, debutant, ofertat în Bucureşti cu salarii nete de 2.200 de lei, prime şi tichete de masă.
Totodată, printre cele mai bine plătite specializări se află și:
-Asistent Medical Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Estetică. Clinicile private care oferă servicii de înfrumusețare și estetică sunt în căutare de asistenți cu experientă și au oferte extrem de avantajoase care pot depăși 4500 lei net. În plus, ai avantajul că nu vei lucra ore suplimentare sau în ture, dacă nu îți dorești acest lucru.
-Asistent Medical Terapie Intensivă Neonatală. Pentru secțiile de nou-nascuți se caută asistenți care, pe lângă pregătirea teoretică foarte bună, să poată îngriji cu succes bebeluși. Pentru un asistent cu o experiență de peste 5 ani ofertele ajung și la 5000 lei net.
Așadar, ai mai multe opțiuni din care poți alege pentru a avea un venit suplimentar și pentru a câștiga mai mulți bani ca asistent medical. Trebuie să îți analizezi cunoștințele, aptitudinile și apoi să decizi dacă alegi să schimbi locul de muncă, să optezi pentru un job part-time sau să gândești mai degrabă în perspectivă și să schimbi specializarea. Mult succes!
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.