Cum gestionezi munca și cum poți avea o vacantă reușită în calitate de medic?

Cum gestionezi munca și cum poți avea o vacantă reușită în calitate de medic?

Fiecare persoană care muncește este îndreptățită la o perioadă de concediu bine meritată. Totuși, lucrurile pot fi ceva mai greu de gestionat în cazul în care de meseria ta pot depinde viețile oamenilor. Concediul în calitate de medic presupune unele provocări în ceea ce privește gestionarea locului de muncă pe perioada de vacanță, iar în continuare vei afla cum se vor rezolva toate!

Medicii au concediu?

Cu siguranță! Indiferent de specializarea avută – cardiolog, pediatru, psihiatru etc., toți medicii au dreptul la câteva zile de concediu pe an. Un studiu efectuat asupra a 15.500 + medici din Statele Unite, de către Medscape în 2018 a rezultat în faptul că jumătate dintre respondenți, în procent de 49%, își iau între 3 și 4 săptămâni de concediu anual, însă niciodată mai mult de 7-8 zile cumulat. 

De asemenea, există medici care își iau mai puțin de 7 zile de concediu anual. Concediul anual poate varia în funcție de gravitatea cazurilor de care se ocupă medicul la momentul respectiv, de cererea pe care o are, dar și de evenimentele din viața personală a acestuia.

Cum pregătești concediul?

În primul rând, este foarte importantă planificarea din timp a acestuia și anunțarea sa către toți membri personalului. Specializarea contează foarte mult la acest capitol. 

De exemplu, în calitate de medic pediatru, nu este recomandat să vă luați concediu într-un sezon de gripă sau răceală, atunci când cererea este foarte mare. Planificarea din timp permite și discutarea alături de colegi, întrucât în unele secții există doi medici pe o anumită specializare și nu este permis să fie amandoi în concediu în același timp. 

Durata concediului este și ea importantă. Specialiștii sunt de părere că este mai eficient să se împartă zilele de concediu într-un mod grupat, de-a lungul anului, nu mai mult de 7 zile cumulate pentru un concediu. Astfel, la locul de muncă nu se vor crea impedimente, iar concediul va fi plăcut atât pentru medic, dar și pentru restul cadrelor medicale.

Relația cu pacienții poate influența și ea pregătirea concediului. În funcție de cantitatea acestora, de operațiile programate și de alți factori adiacenți, medicul poate decide când este momentul oportun pentru o vacanță. 

Pentru a evita telefoanele frecvente ale pacienților, medicul îi poate informa personal despre vacanța pe care urmează să o facă, insistând pe ideea că va fi mereu disponibil pentru întrebări, dar că nu va fi acolo fizic să ajute.

Acest punct conduce la un alt element important de care medicul trebuie să aibă grijă înainte de a pleca în vacanță și anume găsirea unui înlocuitor, dacă este cazul. Un coleg poate prelua pacienții și cazurile, se poate aduce un suplinitor de la altă secție spitalicească sau se pot lăsa sarcini delegate către alte persoane.

Cum gestionezi munca în timpul concediului?

În calitate de medic, este inevitabil să nu existe cel puțin un telefon în timpul concediului. Cel mai recomandat este să se răspundă la telefon în momentul apelului – așa problema poate fi soluționată pe loc, nu se vor aduna mai multe și nu vor deveni urgente cum se poate întâmpla dacă se ignoră mai multe apeluri telefonice până mai târziu în zi. 

De asemenea, planul de roaming și internet este foarte important în cazul în care se pleacă peste hotare. Fiecare medic trebuie să se asigure că poate fi contactat atunci când iese din țară, în special în cazuri de urgență. De asemenea, este foarte important controlul față de sine – mulți medici au tendința de a se simți vinovați pentru că nu sunt la muncă, mai ales dacă se întâmplă ceva. 

Atitudinea trebuie controlată cu grijă pentru a nu vă strica restul vacanței: cel mai bun și util lucru pe care îl puteți face este să delegați sarcini către cei care se află la fața locului, să răspundeți întrebărilor cu mult calm și seriozitate și să recomandați pe altcineva care poate rezolva cazul. 

Dacă vă simțiți vinovat și vă concentrați atenția asupra unor lucruri ce nu pot fi schimbate nu vă faceți niciun serviciu. De cealaltă parte, dacă nu sunteți sunat deloc în timpul vacanței, puteți suna la locul de muncă pentru a verifica statutul lucrurilor, astfel încât să stați liniștit pe parcursul concediului.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment