COVID-19 | Noi măsuri propuse pentru combaterea infecțiilor

COVID-19 | Noi măsuri propuse pentru combaterea infecțiilor

Parlamentul României a adoptat, săptămâna aceasta, noi modificări la ordonanța de urgență care arată regulile de instituire a carantinei, dar care reglementează și cum pot fi refăcute stocurile necesare în caz de urgență medicală. 

Demersul vine astfel încât autoritățile și medicii să fie pregătiți cu resurse în fața numărului de pacienți care ar putea fi confirmați cu noul coronavirus în perioada ce urmează. 

Concret, de fapt în cursul acestei săptămâni, au fost aduse noi modificări la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 11  adoptată deja încă de la începutul lunii februarie 2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Citește și MEDIjobs vine în sprijinul autorităților în contextul epidemiei de Coronavirus și a nevoii de specialiști medicali în spitalele din România

Un nou articol introdus de Parlamentul României la această ordonanță menționată este cel care arată că, pentru situații justificate, cantitățile de produse pentru stocurile de urgență medicală și suma totală cu care este suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne (de fapt, buget pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea MAI) pot fi majorate la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor contagioase pe teritoriul României din Comitetul Național pentru Situații de Urgență. 

Care este noutatea? 

Modificarea este adusă articolului 4 din ordonanța deja existentă și intrată în vigoare la începutul lunii februarie. În actul normativ era prevăzut faptul că reîntregirea și împrospătarea stocurilor de urgență medicală se realizează potrivit legii în cazul achizițiilor publice. 

În acest caz, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate era desemnat ca instituție abilitată pentru a organiza și derula toate procedurile de atribuire pentru semnarea unor acorduri – cadru.

De data aceasta, Parlamentul a votat că și Grupul de suport tehnico-științific poate solicita, atunci când este justificat, noi stocuri de materiale. Practic, acestui grup i s-a dat dreptul de a solicita echipamente de protecție. 

Președintele acestui Grup de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor contagioase este dr. Raed Arafat (șef al Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne). În aceste zile, grupul a propus mai multe măsuri pentru a limita răspândirea COVID-19 în țara noastră. 

Citește și Coronavirus | Stagiile de practică în spitale, oprite

Care sunt categoriile de produse stocuri de urgență medicală, de strictă necesitate care pot fi solicitate de acest grup în contextul crizei cu noul virus? 

Potrivit ordonanței menționate, sunt 17 categorii de produse incluse într-o anexă:

  • Complet combinezon, inclusiv cu glugă și protecție de încălțăminte, Vizieră de protecție
  • Mănuși de unică folosință cu manșetă medie
  • Mască de protecție de tip FFP2 sau de tip FFP3
  • Camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transportul pacienților pe targă
  • Ventilator medical, Monitor medical, Injectomate, Filtre pentru camerele de izolare cu presiune negativă existente
  • Dezinfectanți TP1 pentru dezinfecția igienică a mâinilor prin frecare Dezinfectant TP2 pentru dezinfecția de nivel înalt a suprafețelor critice, Dezinfectant TP2 ultrarapid gata preparat pentru suprafețe și dispozitive – aparate medicale critice, Dezinfectant pentru suprafețe semicritice, Dezinfectant pentru suprafețe noncritice, Set de dezinfectanți aeromicrofloră și scannere termice.

Un alt articol adăugat în ordonanță îi conferă lui Raed Arafat atribuții în privința carantinei. 

Ce spune prevederea: „Pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică, se împuternicește secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau înlocuitorul legal al acestuia, să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricții temporare de circulație, precum și măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituțiile publice centrale și locale.”

Citește și Coronavirus | Medicii și asistentele, în prima linie. Care sunt drepturile și obligațiile cadrelor

Concret, șeful DSU Raed Arafat sau un înlocuitor al său, poate lua, prin ordin, orice decizie astfel încât să fie limitate îmbolnăvirile cu noul coronavirus (Covid-19), aici fiind menționată inclusiv carantina. 

Modificările la acest act normativ urmează să ajungă la președintele țării Klaus Iohannis, pentru promulgare. Acestea încep să producă efecte odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial al României. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment