Ca medic, ești mereu pus în situația să răspunzi întrebărilor pacienților, dintre care unele mai mult sau mai puțin despre propriile afecțiuni, iar în această lume pandemică, întrebările despre COVID-19 ocupă primul loc, fie că cineva se confruntă sau nu cu boala.
Ca să fii privit drept un medic competent, trebuie să fii mereu pe fază, cu răspunsurile pregătite, așa că iată mai jos cum poți răspunde întrebărilor oamenilor simpli ce-ți calcă pragul cabinetului:
Ce este COVID-19?
COVID-19 este o boală nouă, cauzată de un virus nou, nemaiîntâlnită înainte la oameni și deoarece e vorba despre un virus nou, oamenii de știință află zilnic lucruri noi despre acesta. Deși majoritatea celor care se îmbolnăvesc au simptome minore până la moderate, acest virus poate cauza, de asemenea, și îmbolnăviri grave sau chiar decese, de aceea, unele grupuri socio-profesionale, printre care profesorii, vânzătorii, persoanele cu vârsta de peste 65 ani și cei cu comorbidități prezintă riscuri mai mari de a face o formă mai severă.
Citește și Cercetătorii prezic viitorul COVID-19
De ce se numește astfel?
Pe data de 11 februarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat oficial numele bolii care a izbucnit în anul 2019 și a fost identificată pentru prima oră în provincia Wuhan din China. COVID-19 este o abreviere ce vine de la umătoarele cuvinte: „CO” de la Corona – categoria de viruși din care face parte cel care provoacă această boală, „VI” de la virus și „D” de la disease (care se traduce „boală”), iar „19” vine de la anul în care a apărut prima oară. Această boală mai este cunoscută sub numele de „noul coronavirus 2019” și „2019-nCoV”.
Cum se răspândește?
Se consideră că acest virus se răspândește, în principiu, prin contact interuman sau dacă se stă la mai puțin de 1.5 m distanță de altcineva. În plus, cei care sunt infectați, dar nu prezintă simptome sunt și ei contagioși, dar cazurile de reinfectare sunt destul de rare. Cu toate acestea, lumea încă învață cum se răspândește exact acest virus și care sunt schemele de tratament ce funcționează. Ceea ce se știe cu siguranță este că se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta, chiar mai repede decât o gripă normală, dar mai greu totuși decât o făcea pojarul, care este unul dintre cele mai contagioase virusuri ce afectează oamenii.
Încălzirea vremii va opri răspândirea virusului?
Încă nu se știe exact dacă temperaturile ridicate influențează cu ceva răspândirea COVID-19. Alți viruși comuni, precum cei ai răcelii și gripei se răspândesc mai ușor iarna, dar acest lucru nu înseamnă că nu te poți îmbolnăvi și vara, însă mai sunt încă multe de învățat despre cum se transmite, cât de sever este și cum se poate trata noul coronavirus.
Citește și Sute de studii clinice, privind tratamentul și vaccinul anti-COVID-19, au fost realizate la nivel global
Cum mă pot proteja?
În primul rând acceptați să faceți vaccinul, de la orice producător ar fi disponibil, dar până atunci purtați mască medicinală care să vă acopere nasul și gura în timp ce păstrați în continuare o distanță de cel puțin 2 m față de cei din afara locuinței dumneavoastră, luând în considerare să evitați restaurantele, barurile, cluburile, cinematografele, muzeele și teatrele, ca și orice alte spații închise prost ventilate. Țineți cont de faptul că dacă trebuie să vă ajustați mereu masca, aceasta nu este potrivită feței dumneavoastră și ar trebui să căutați un alt furnizor. În plus, în casă, evitați contactul cu cei care sunt bolnavi și țineți minte că cei care nu manifestă simptome pot fi totuși purtători.
Cât despre igienă, spălați-vă pe mâini des cu apă caldă și săpun antibacterian timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ați fost în spații publice sau după ce v-ați suflat nasul, ați tușit sau strănutat. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, folosiți dezinfectant de mâini cu cel puțin 60% alcool și evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.
Ce mă fac cu celelalte afecțiuni pe care le am?
Cel mai bine este să respectați programările la doctor și să vă îngrijiți în continuare de sănătatea dumneavoastră, să vă urmați schema de tratament și să nu o schimbați tocmai acum, pentru a nu lăsa organismul vulnerabil. În plus, realizați un stoc de pastile pentru cel puțin 30 de zile și contactați-vă medicul curant la cel mai mic simptom nou.
Poți lua COVID-19 de pe coletele primite prin poștă sau atingând produsele din magazine?
Această boală se consideră că este cel mai ușor transmisibilă prin picăturile de secreții, dar virusul poate rezista perioade scurte de timp și pe anumite suprafețe, însă este puțin probabil să fie transmis prin intermediul plicurilor sau coletelor, cu atât mai puțin a celor internaționale, care călătoresc timp îndelungat. Însă este posibil ca dacă o persoană atinge ceva pe care este virusul apoi pune mâna la gură, nas sau ochi, aceasta să se infecteze.
Citește și Descoperă cât de multă încredere poți avea în vaccinurile anti-Covid-19
Ce produse de curățenie ar trebui să folosesc pentru a proteja casa de acest virus?
Dacă suprafețele sunt murdare, întâi curățați-le cu apă și săpun apoi dezinfectați-le cu un produs special, vizate fiind mai ales mesele, mânerele ușilor, întrerupătoarele, telefoanele, tastaturile, chiuvetele și robinetele.
Ce ar trebui să fac dacă mă îmbolnăvesc sau cineva drag se îmbolnăvește?
Majoritatea celor care se îmbolnăvesc se pot trata acasă, fiind indicat să se rămână acasă dacă există simptome de gripă și răceală și să se folosească, pe cât posibilul camere și toaletă diferite de ceilalți ai casei. Se recomandă deci în continuare păstrarea distanței și spălatul frecvent pe mâni cu apă caldă și săpun antibacterian, timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales înainte de a merge la toaletă și înainte de a mânca. În plus, în cazul în care există în casă cineva bolnav, trebuie să-i asigurați acestuia măști de unică folosință, iar toți ceilalți să poarte mască și mănuși când intră în contact cu persoana respectivă, pentru a evita îmbolnăvirea.
Cu toate acestea, unii oameni s-ar putea să aibă nevoie de intervenție specializată, și tocmai de aceea trebuie să contactați autoritățile responsabile dacă orice persoană cu care intrați în contact întâmpină dificultăți de respirație, dureri în piept, confuzie, incapacitate de a se trezi sau a rămâne treaz timp mai îndelungat, piele cu nuanțe de albastru, gri sau alb, lipsa gustului sau a mirosului și nu uitați să specificați personalului medical că este vorba despre cineva cu suspiciune de COVID-19.
Citește și Pandemic Controller, platforma prin care medicii de familie monitorizează pacienții Covid-19
Ce ar trebui să fac dacă am intrat în contact cu cineva bolnav?
Cel mai bun mod de a vă proteja și a-i proteja pe cei din jur este să stați în casă timp de 14 zile, timp în care să urmăriți apariția oricăror simptome, printre care și febra, tusea sau dificultățile de respirație.
Ce riscuri prezintă copilul meu?
Orice copil se poate îmbolnăvi de COVID-19, dar de obicei, copiii fac o formă ușoară sau sunt chiar asimptomatici, numărul copiilor care s-au îmbolnăvit fiind mult mai mic decât cel al adulților. Cu toate acestea, cei care mai au și alte probleme de sănătate sau bebelușii, prezintă riscuri mai mari de îmbolnăvire, sistemul lor imunitar fiind încă nedezvoltat. Unii copii au făcut însă o formă rară, dar serioasă a bolii, denumită sindromul inflamator multisistemic (MIS-C).
Copiii trebuie să poarte mască?
În general, pentru siguranța tuturor, copiii care depășesc vârsta de 2 ani ar fi bine să poarte mască, dar autoritățile sunt conștiente că în unele cazuri acest lucru este imposibil. Purtarea măștii este prea dificilă sau imposibilă în cazul copiilor cu anumite dizabilități, inclusiv cognitive, intelectuale, senzoriale sau motrice.
Citește și COVID-19 | Cum sa eviti fakenews și dezinformarea
Poate copilul meu să meargă în locurile de joacă sau la prietenii lui acasă?
Cu cât mai multe persoane interacționează copilul și cu cât mai lungă este interacțiunea, cu atât mai mare e riscul de a contacta COVID-19. De aceea, este bine ca orice copil care a trecut de vârsta de 2 ani să poarte mască în public sau când interacționează cu persoane care nu locuiesc în aceeași casă, dar acest lucru nu trebuie să înlocuiască distanțarea socială și măsurile de igienă.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.