INTERVIU | Constantin Alina, asistent medical radiologie dentară

INTERVIU | Constantin Alina, asistent medical radiologie dentară

Constantin Ionela Alina a absolvit Școala Postliceală Carol Davila în anul 2007 și și-a început cariera în domeniul sănătății ca asistent medical generalist. Ulterior, s-a reprofilat și a ales să se specializeze pe ramura radiologie dentară, în care lucrează de aproximativ 10 ani. 

Iubește ceea ce face și își apreciază meseria, de aceea a avut până acum numai reușite. În timpul liber îi place să călătorească, să se relaxeze ascultând muzică și dansând, iar printre hobby-urile sale se află desenul, pictura, arta masajului și mișcarea în aer liber. 

Cum ați descrie experiența cu platforma MEDIjobs? Ați recomanda și altor persoane să își facă un cont?

Experiența cu MEDIjobs a fost extrem de eficientă, echipa a dat dovadă de profesionalism și seriozitate. Am cunoscut o echipă minunată care vine în sprijinul cadrelor medicale în cel mai frumos și rapid mod și îi mulțumesc pentru că m-a ajutat să-mi găsesc locul potrivit. Am recomandat această platformă și o voi face de fiecare dată când voi avea ocazia pentru că în acest fel aș ajuta multe persoane să își ușureze procesul de căutare a unui job.      

Îmi pierdusem orice speranță că voi reuși să mă angajez în această perioadă critică prin care trecem cu toții, dar imposibilul a devenit posibil datorită celor de la MEDIjobs.                

Citește și 4 subiecte despre care ar trebui sa vorbesti la un interviu de angajare asistent medical

Povestiți-ne cum a decurs colaborarea cu recruiter-ul MEDIjobs

M-am înscris pe platforma MEDIjobs și mi-am atașat CV-ul cu dorința de a-mi găsi jobul potrivit. Nu a durat mult și am fost contactată de un responsabil cu recrutarea, o persoană foarte drăguță care mi-a oferit câteva oportunități potrivite cerințelor mele, după care mi s-a spus că voi fi contactată pentru a mă prezenta la câteva interviuri. Am rămas plăcut surprinsă deoarece era fix în plină pandemie și îmi pierdusem speranța că voi reuși să-mi găsesc un loc de muncă în acea perioadă dificilă.

Acela a fost momentul în care mi-am recăpătat încrederea în mine și am înțeles că practic dorința mea de a mă angaja este și dorința recruiterului de a mă ajuta să găsesc jobul potrivit, de aceea le sunt recunoscătoare celor din echipa MEDIjobs.

Timpul este o resursă prețioasă, mai ales în cazul celor care au nevoie de un loc de muncă. Considerați că v-a fost mai ușor să interacționați cu platforma MEDIjobs decât să aplicați individual la mai multe companii?

A fost cea mai corectă și bună decizie să aplic și să interacționez cu echipa dumneavoastră, pentru că promptitudinea echipei MEDIjobs m-a scutit în a pierde timp prețios în căutarea jobului dorit. Cu siguranță nu aș fi reușit să mă angajez atât de repede dacă parcurgeam etapele clasice de căutarea a unui job de una singură.          

Cât de dificil credeți că este să găsești un loc de muncă în timpul pandemiei? Cum a contribuit MEDIjobs la parcursul dvs. profesional în aceste momente de criză sanitară?

Este destul de dificil sa găsești un loc de muncă în pandemie, sistemul medical fiind foarte afectat, mai ales cel privat, dar datorită platformei MEDIjobs am reușit să obțin jobul potrivit și cariera mea s-a stabilizat în cel mai facil mod.              

Citește și 6 etape pe care să le urmezi când cauți un job ca asistent medical, în timpul pandemiei            

Care a fost parcursul dvs. profesional de până acum? 

În anul 2007 am absolvit Școala Postliceală Carol Davila, iar în anul 2008 m-am angajat într-un centru de plasament unde mi-am petrecut trei ani frumoși ca asistent medical generalist, după care m-am reprofilat pe stomatologie generală și radiologie dentară, iar această experiență mi-a adus numai satisfacții profesionale.

Ce obstacole ați întâlnit de-a lungul timpului în această meserie?

Obstacolul cel mai frecvent întâlnit a fost comunicarea defectuoasă. Mulți pacienți sunt greu de înțeles și greu de mulțumit. Ca asistent medical trebuie să fii conștient și atent la barierele de comunicare din mediul în care noi ne desfășurăm activitatea, deoarece adesea o comunicare defectuoasă  poate crea neînțelegeri, resentimente, frustrare și uneori chiar demoralizarea pacienților, dar și a personalului medical.    

Astfel, de-a lungul timpului, experiența profesională m-a învățat că o comunicare eficientă este extrem de importantă în relația cadru medical – pacient. De aceea, încerc pe cât posibil să îmi ascult pacienții, să îi înțeleg și să le transmit cât pot eu de bine informațiile necesare.         

Citește și Top 11 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul medical în 2020

Cum sunt pacienții care vin la radiologie dentară?

Pacienții care vin la radiologie dentară sunt pacienți deja informați de către medic, cu privire la natura investigației, de aceea vin relativ relaxați. Sunt persoane dornice de a deține o dantură perfectă, iar acesta este motivul pentru care sunt cuminței când li se face această investigație și ascultă sfatul radiologului de a-și menține poziția pentru efectuarea celei mai bune și corecte radiografii.

Care a fost cea mai frumoasă experiență din viața dvs. de asistent pe secția de radiologie dentară?

Nu mă pot rezuma la un singur element, ci voi generaliza, pentru că cea mai frumoasă experiență este că am ales această meserie și în fiecare zi îmi desfășor activitatea cu multă pasiune pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac și sunt foarte mulțumită de rezultatele profesionale pe care le-am obținut până în prezent.                                     

De ce ați ales această ramură a medicinei?

Ramura aceasta pentru mine a fost o mare provocare, deoarece tehnica se îmbină cu știința într-un mod foarte util sănătății, de aceea pentru ca rezultatul investigației să fie cât mai lizibil și corect ca și asistent radiolog trebuie să oferi o mare atenție și tot timpul să îți îmbunătățești cunoștințele în acest domeniu. 

Sunt foarte mulțumită de alegerea pe care am facut-o și dacă ar fi să o iau de la început, cu siguranță mi-aș dori același parcurs frumos.                                                               

Cât de amplă este pregătirea pentru a astfel de specializare?

Această specializare presupune o pregătire foarte amplă, pentru că orice greșeală poate avea consecințe grave. Medicii au nevoie de radiografii clare, pentru că doar în acest fel vor reuși să trateze ceea ce trebuie.

De asemenea, trebuie să studiezi constant și să cunoști foarte bine fiecare instrument, mai ales că aparatura se schimbă frecvent, în funcție de evoluția tehnologiei și a tehnicii medicale.                                   

Ce atuuri trebuie să aibă un asistent medical pe radiologie dentară?

Pentru a avea rezultate bune ca asistent pe secția de radiologie dentară trebuie să fie răbdător, sociabil, extrem de atent, echilibrat, empatic și cu o mare capacitate de a lucra în echipă. Acestea sunt doar câteva dintre trăsăturile estențiale de care are nevoie pentru a face față cu brio unor activități din acest domeniu.                                              

Cât de important este sprijinul familiei în ceea ce faceți?

Sprijinul familiei este un aspect foarte important fără de care nu aș fi reușit să realizez tot ceea ce mi-am propus până la momentul actual.

Citește și Importanta familiei in mentinerea sanatatii mintale a cadrelor medicale

Ce planuri de viitor aveți, pe plan profesional?

În continuare îmi doresc să îmi îmbunătățesc cât mai mult cunoștințele în domeniul în care profesez și să mă specializez cât pot de mult, pentru că această meserie mă motivează să îmi doresc să fiu din ce în ce mai bună, mai pregătită.                                  

Ce impact a avut pandemia de COVID-19 asupra activității dvs. profesionale?

A fost o perioadă extrem de plictisitoare, deoarece sunt o fire activă, iar restricțiile și toate măsurile impuse m-au ținut în loc și la propriu și la figurat, mi s-a părut că practic timpul stătea în loc și eu nu puteam să evoluez.  

Ce sfaturi le oferiți colegilor dvs. pentru a se proteja și a-i proteja și pe ceilalți?

Sfatul pentru colegii mei este să fie precauți și să fie foarte atenți atunci când își iau masurile de protecție, atât pentru ei, cât și pentru persoanele cu care intră în contact. Este important să facem tot ce ne stă în putere pentru a trece cu bine peste această perioadă și trebuie să fim responsabili pentru că este o meserie în care avem contact direct cu pacienții și oricând ne putem infecta cu noul coronavirus.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment