Covid-19: Consiliere psihologică online pentru cadrele medicale. Cum poți accesa aceste servicii?

Covid-19: Consiliere psihologică online pentru cadrele medicale. Cum poți accesa aceste servicii?

Majoritatea țărilor afectate de pandemie au revenit la un nou “normal”, dar volumul de muncă și starea de alertă pentru majoritatea cadrelor medicale sunt în continuare ridicate. Cu toate că și în România s-au luat măsuri de relaxare, pandemia nu s-a sfârșit. Există riscul unui nou val de îmbolnăvire. De aceea, specialiștii medicali care încă procesează traumele primelor luni de pandemie și a morților pe care le-au văzut pe paturile de spital, se așteaptă la o nouă luptă cu suprasolicitarea, atacurile de panică, izolarea și frica de îmbolnăvire. Mai mult, și viața personală este afectată: insomniile, anxietatea, irascibilitatea, separarea față de cei dragi sunt la fel de paralizante. Tocmai de aceea, sănătatea mentală a personalului medical trebuie să fie o prioritate națională pe tot parcursul perioadei de criză. 

În aceste condiții, ce soluții există pentru a proteja cadrele medicale de efectele negative ale stresului și presiunii accentuate, episoade depresive, atacuri de panică sau gânduri suicidale? Cum pot ele rămâne ancorate într-o realitate sănătoasă?

Pentru a le ușura povara care, probabil, va continua cel puțin încă un an (în funcție de valurile de îmbolnăviri), în România au apărut numeroase servicii de consiliere psihologică online și telefonice pentru cadrele medicale – atât la nivel local, cât și național. Acestea au fost inițiate de asociații și ONG-uri, de companii medicale sau de universități, arătând o puternică solidaritate față de cei din domeniul sănătății – cea mai vulnerabilă categorie profesională în fața pandemiei. 

Factorii de stres și anxietate pentru cadrele medicale din România

Printre cele mai vulnerabile grupuri de risc pentru depresie, anxietate și stres accentuat se numără femeile, persoanele tinere sau aflate la început de carieră (sursa). Corelat cu faptul că aproape 80% dintre persoanele angajate în sectorul de sănătate și asistență socială sunt femei, se pare că existența unor servicii de consilierea psihologică online la dispoziția cadrelor medicale pare să fie extrem de necesară.

Există o mulțime de factori care pun în pericol sănătatea mentală și fizică a celor care lucrează în sănătate și asistență medicală – și sunt prezenți atât la locul de muncă, cât și în societate și chiar acasă. Printre cele mai mari surse de stres și anxietate se numără:

  • Turele prelungite și volumul suplimentare de muncă sub presiune, care dau naștere la stres, burnout, scăderea atenției și a preciziei, oboseală cronică, insomnii etc.
  • Echipamentul de protecție special – există reguli stricte de urmat (spălatul frecvent pe mâini timp de 40-60 secunde, purtarea halatului, a mănușilor, a măștilor și a vizierelor sau ochelarilor etc. într-o anumită ordine strictă care ia timp). În plus, echipamentul poate cauza supraîncălzire, deshidratare și epuizare dacă este purtat timp îndelungat. 
  • Lipsa echipamentului de protecție și a logisticii necesare pentru situația de criză – pentru unele cadre medicale, nu există echipament de protecție pentru minimă siguranță, care să îi protejeze de infecția cu coronavirus. 
  • Frica de a fi mințiți de pacienți – din păcate, există pacienți care preferă să ascundă sau să mintă despre circumstanțele în care au luat virusul sau ar fi putut să îl ia – ori să riște sănătatea medicilor în mod intenționat.
  • Nerespectarea măsurilor de precauție – nu toate persoanele respectă măsurile de distanțare socială și de precauție atunci când se deplasează în oraș. Iar măsurile de relaxare lansate la 1 iunie 2020 trezesc și mai multă panică în rândul medicilor și a personalului care lucrează cu pacienții. 
  • Frica de a îmbolnăvi alte persoane. Au fost deja înregistrate sinucideri în rândul cadrelor medicale profund afectate de teama de-a infecta alte persoane, dar și copleșite de numărul de morți din cauza COVID-19, în spitale. 
  • Izolarea față de familie – pentru medicii, asistenții medicali și personalul auxiliar care au fost infectați în spitalele din țară și apoi au intrat în carantină, izolarea este traumatizantă pentru că nu pot comunica și nu pot fi susținuți de cei dragi (parteneri, copii, părinți etc.) 
  • Umilirea socială – există și situații nefericite, în anumite orașe din țară, în care înșiși eroii care țin sistemul medical pe linia de plutire sunt considerați o amenințare. Prin urmare, sunt izolați, umiliți, amenințați sau arătați cu degetul de comunitate (de rude, de vecini, de cartier etc.). 
  • Frica de moarte, dat fiind că majoritatea cadrelor medicale interacționează în timpul lucrului cu pacienți care pot fi infectați cu coronavirus. 

Cadrele medicale pot fi copleșite și de alte surse de stres și evenimente traumatizante, cât și de instabilitatea economică stârnită de pandemie. 

Servicii de consiliere psihologică online pentru cadrele medicale: cum și unde le poți accesa?

Linia de Consiliere Psihologică și Suport Emoțional pentru persoanele afectate de COVID-19 – România

La începutul lunii mai, Serviciul de Telecomunicații Speciale, alături de Emotional Intelligence Research Association, a lansat această linie specială pentru persoanele afectate de pandemia de COVID-19, inclusiv cele spitalizate sau aflate în carantină sau izolare, cât și pentru personalul medical care suferă stresul în această perioadă. 

Linia de Consiliere Psihologică și Suport Emoțional poate fi apelată din orice rețea la numărul 021.9696 – în fiecare zi între 09:00 și 21:00. Cei care apelează această linie telefonică au acces la psihologi atestați și specializați în consiliere-suport și managementul situațiilor de stres din viața de zi cu zi. Aceștia lucrează ca voluntari și au fost pregătiți pentru a aborda problemele apărute în această perioadă specifică și a ajuta persoanele vulnerabile, afectate de pandemie (fie cele bolnave, cât și cele care suferă de stres și anxietate). (sursa

ATLAS Help Line – linie telefonică și ședințe online de consiliere gratuită, inițiate de Rețeaua Regina Maria și ATLAS, România

Acest parteneriat lansat în aprilie vine în sprijinul personalului medical implicat în gestionarea cazurilor de coronavirus, oferind suport psiho-emoțional gratuit și non-stop. Compania medicală s-a alăturat eforturilor platformei ATLAS, care oferă atât o linie telefonică, cât și ședințe online de consiliere psihologică cu ajutorul a peste 300 de specialiști verificați și licențiați. 

Scopul lor este de a susține cadrele medicale din toată țara – medici, asistenți medicali, infirmieri și întreg personalul implicat în prima linie – și de a le ajuta să gestioneze situațiile dificile, emoțiile perturbatoare, stresul și presiunea resimțite în lucrul cu pacienții bolnavi de COVID-19.   

Cei care doresc consiliere psiho-emoțională pot beneficia de consiliere gratuită la numărul de telefon 031 630 20 20 și pe atlas.app. (sursa)

Citește și: Riscul isteriei în masă: cum pot medicii și sistemele de sănătate să reducă frica generată de COVID-19, în rândul populației

Telefonul Medicului: Consiliere psiho-emoțională, juridică și practică – Asociația Magic în parteneriat cu Alianța Medicilor și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România

În aprilie, a fost lansat și Telefonul Medicului, un serviciu de consiliere dedicat personalului medical direct implicat în gestionarea cazurilor de coronavirus (medici, asistenți, infirmieri, ambulanțieri, brancardieri etc.), “care își propune să ofere cadrelor medicale din România consiliere psihologică și suport emoțional, suport juridic și suport practic, astfel încât toți cei care luptă din prima linie cu pandemia să se poata concentra pe ceea ce fac mai bine”, conform comunicatului de presă.

Cei care doresc să beneficieze de aceste servicii gratuite pot suna la numărul 021 555 22 86 au acces la 12 psihologi (în parteneriat cu Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei), suport juridic oferit de comunitatea Lideri pentru Justiție și Asociația Tinerilor Avocați din Baroul Timiș, cât și la disponibilitatea voluntarilor Asociației Magic de a găsi soluții la problemele și nevoile lor urgente din această perioadă. Aceste servicii includ și oferirea de locuințe temporare, asigurarea cumpărăturilor personale sau a lucrurilor care lipsesc din spital, transport către și de la spital etc.. (sursa)

Consiliere psihologică gratuită pentru medici, cu ajutorul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava

În martie, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava a lansat servicii de consiliere psihologică și suport emoțional gratuite, pentru comunitatea medicală din județul Suceava, în special cei care lucrează în Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou”, afectat de pandemie. Aceste servicii sunt destinate și pacienților aflați într-o unitate spitalicească din județ, care se confruntă cu anxietate, stres și tristețe pe fondul pandemiei.

Datele de contact telefonic pentru consiliere psihologică, medicală și logistică au fost oferite conducerii spitalului pentru a-și informa angajații despre aceste linii de sprijin, iar cele online sunt disponibile aici. Cei care doresc să folosească aceste servicii o pot face telefonic sau online în cadrul unor sesiuni de maximum 30 de minute, între orele 10:00-18:00. (sursa

Consiliere psihologică pentru medicii, cu ajutorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” 

În aprilie, Centrul de Consiliere Psihologică al UMF Cluj este deschis și pentru specialiștii medicali copleșiți de stresul pandemiei, de luni până duminică între 08:00 și 20:00. Personalul din sănătate care are nevoie de consiliere și suport emoțional în această perioadă “poate lua legătura cu specialiștii universității pe adresa de email [email protected]”, pentru a putea programa ședințele cât mai curând. În situații urgente, doritorii pot suna la numerele de telefon menționate pe www.umfcluj.ro. (sursa)

Psiho-Assist, serviciu de consiliere psihologică pentru asistenții medicali și moașele din București

În mai, s-a lansat și un serviciu de consiliere dedicat asistenților medicali și moașelor, expuși pe termen îndelungat la stres profesional prin prisma meseriei lor, dar mai ales în perioada pandemiei, când situația de alertă le suprasolicită resursele fizice și psihice. 

Astfel, membrii Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala București, a lansat Psiho-Assit pentru a le oferi suport și consiliere psihologică telefonică și online, disponibil timp de opt luni (până la finalul anului).  

Serviciile de consiliere psihologică sunt gratuite pentru membrii OAMGMAMR București, între orele 09:00-21:00, de luni până vineri, iar numerele de telefon sunt disponibile aici. (sursa)

Grup profesional de suport psihologic online pentru cadrele medicale din prima linie, inițiată de Universitatea de Medicină din Târgu Mureș

Din luna martie, medicii care lucrează în spitale – în special în unitățile de primiri urgențe, de anestezie și terapie intensivă și în spitalele de boli infecțioase – și care sunt copleșiți de oboseală, anxietate, sentimentul de neputință sau alți factori de stres accentuat pot apela la ședințe de consiliere online cu psihologi instruiți, în cadrul proiectului inițiat de Universitatea de Medicină “George Emil Palade” din Târgu Mureș. 

Cel puțin 12 psihologi și psihoterapeuți cu experiență în situații de criză stau zilnic la dispoziția cadrelor medicale depășite de situație, care au nevoie de consiliere și suport emoțional în această perioadă dificilă. În cazul în care cererea este mare, există posibilitatea de a primi suport psihologic și prin telefon, anunță Cosmin Popa, coordonatorul grupului profesional inițiat de UMFST, pe site-ul lor. Mai multe informații, cât și datele de contact se pot găsi aici.

Citește și: Psiholog pentru Colentina COVID-19, suport online pentru cadrele medicale din București

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment