Comunicarea eficienta cu un medic specialist dificil, in calitate de medic rezident

Comunicarea eficienta cu un medic specialist dificil, in calitate de medic rezident

Comunicarea eficienta dintre medicul specialist si medicul rezident este un element cheie in furnizarea unor servicii de calitate superioara pacientilor. In calitate de medic rezident, e important sa ai o relatie buna cu medicul specialist care te indruma, astfel incat sa acumulezi cat mai multe informatii si sa capeti cat mai multa experienta.

Ce faci insa, daca acesta este dificil de abordat si are probleme de comunicare? Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa ai o relatie buna cu medicul specialist, chiar daca acesta are o fire mai dificila.

Colaborarea cu un medic cu care nu reusesti sa comunici eficient este destul de greoaie si poate avea o multime de consecinte nedorite precum:

  • Favorizarea erorilor medicale;
  • Reducerea calitatii serviciilor medicale oferite;
  • Lipsa satisfactiei pacientului sau apartinatorilor;
  • Pierderea motivatiei medicului rezident, care se simte neinteles de specialist si complet neajutorat.

Citeste si: Medicina | Cum să pui mâna pe cariera ta de vis

Iti dai seama ca medicul specialist sub indrumarea caruita te afli are probleme comportamentale sau de comunicare, daca observi urmatoarele trasaturi:

  • Are un comportament abuziv;
  • Manifesta violenta verbala;
  • Insulta persoanele cu care interactioneaza – medici rezidenti, colegi, pacienti sau apartinatori;
  • Nu respecta persoanele din jur;
  • Face comentarii deplasate, jignitoare sau cu tenta sexuala;
  • Refuza sa asculte sau sa accepte o opinie diferita.
Ponturi care te vor ajuta sa comunici eficient cu medicul specialist
Discuta deschis cu acesta atunci cand observi ca exista probleme

De multe ori, medicii rezidenti accepta comportamentul abuziv al medicului specialist si nu indraznesc sa discute pe aceasta tema. Ei bine, ideal ar fi ca atunci cand sesizezi anumite probleme, sa gasesti un moment potrivit pentru a le discuta deschis cu medicul specialist, pe un ton calm si alegandu-ti cu grija cuvintele, astfel incat sa nu para ca faci acuzatii. 

Poate ca acesta nu isi da seama ca are probleme comportamentale ori pur si simplu considera ca e un comportament acceptat. Discutia cu tine poate avea efecte pozitive in aceasta situatie. 

Citeste si: 6 sfaturi care să te ajute să îți alegi cel mai bun mentor

Nu accepta sa fii tratat abuziv

Limitele trebuie impuse inca de la inceput, de ambele parti. Asadar, daca observi ca medicul rezident iti vorbeste urat, te trateaza nepoliticos sau te hartuieste in vreun fel, nu te sfii sa arati ca nu esti dispus sa tolerezi asemenea manifestari. Pentru a face asta, nu raspunde la provocari, roaga interlocutorul sa iti vorbeasca pe un ton calm si respectuos, ori, cand situatia o cere, mentine distanta. 

Foloseste limbajul trupului pentru a iti sustine cuvintele

Nu iti arata vulnerabilitatile prin limbajul non-verbal ci, dimpotrivă, adopta o postura dreapta, cu spatele perfect drept si pieptul in fata, care sa emane siguranta si incredere in fortele proprii. 

Respecta si vei fi respectat

Chiar daca medicul specialist nu arata ca te respecta la primele interactiuni, mentinand o relatie armonioasa si facand eforturi sa iti arati respectul fata de acesta, il vei obliga sa isi modifice atitudinea fata de tine. Daca faci greseala de a raspunde obraznic in momentele tensionate, cu greu vei reusi sa repari lucrurile si sa stabilizezi relatia. 

Cere-ti scuze ori de cate ori e necesar

Pentru un medic specialist cu experienta este foarte importanta atitudinea rezidentului cu care interactioneaza. Fa-ti un obicei din a iti recunoaste greselile. Atunci cand este nevoie, cere-ti scuze. Daca te prefaci ca nu s-a intamplat nimic si astepti ca timpul sa le rezolve pe toate, sa nu te miri daca medicul specialist se poarta necorepunzator cu tine. 

In cazul in care, orice ai face, lucrurile pur si simplu nu functioneaza intre tine si medicul specialist, e posibil sa vorbim despre o incompatibilitate. Nu este imposibil sa ai o comunicare buna cu o persoana cu care nu esti deloc compatibil, trebuie doar sa faci mai multe eforturi in acest sens. 

Un terapeut te poate ajuta sa gasesti o cale de mijloc, care sa iti permita sa mentii o relatie buna cu medicul specialist.

Citeste si: Un nou început – află cele mai utile sfaturi pentru un rezident, înainte de prima sa zi!

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment