Carti pe care trebuie sa le aiba orice student la medicina

Carti pe care trebuie sa le aiba orice student la medicina

Facultatea de Medicina este una dintre cele mai solicitante si necesita studiu intens. De cele mai multe ori, cartile oferite de biblioteca nu sunt suficiente pentru a intelege pe deplin complexitatea proceselor din corpul uman. Pe langa bibliografia fiecarei materii, studentii mai apeleaza la tratate si atlase. O sa va fac o mica introducere in lumea medicala din prisma cartilor de specialitate:

  1. Unul dintre cele mai importante atlase este Netter-Atlas de Anatomie a Omului (util pentru admitere, pentru primii doi ani in care se preda anatomia, dar si pe parcursul celorlalti ani de facultate). Nu este cel mai detaliat atlas de anatomie, insa va ofera informatiile de care aveti nevoie pentru a promova cu succes examenele si o  viziune completa a fiecarui segment si structuri anatomice. Il puteti comanda de pe Callisto si veti primi, bonus, un cod de activare online cu care va veti inscrie pe studentconsult.com. Asadar, veti avea sansa de a accesa o multitudine de materiale educationale: ghiduri de disectie, anatomie sectionala, introducere in practica clinica, imagini radiografice, proceduri chirurgicale dar si intrebari recapitulative.

  2. Embriologia se studiaza inca din primul an de facultate si este unul dintre capitolele anatomiei care trebuie inteles cap-coada. Cel mai util manual este Langman EMBRIOLOGIE Medicala. Paginile acestuia cuprind atat suportul scris necesar intelegerii dezvoltarii embrionare, dar si diagrame si imagini de microscopie electronica. Practic imbina cele 3 elemente pentru a le oferi studentilor imaginea de ansamblu a embriogenezei. In primul capitol sunt descrise notiuni de biologie moleculara si genetica, datorita contributiei acestora pe parcursul timpului in lumea medicala.

  3. Cel mai popular tratat de histologie este Histologia lui JUNQUIERA. Acest tratat ofera o gama larga de imagini realizate in policromie, care surprind structura si functiile testuturilor umane. Pe langa imagini mai sunt prezentate  si informatiile necesare intelegerii anatomiei microscopice. Editia actualizata si revizuita o puteti comanda de aici.

  4. Fiziologia este una dintre cele mai importante materii si de aceea veti avea nevoie de materiale in plus. Este cea care te ajuta sa intelegi cum apare fiecare patologie si procesele cauzatoare din spatele acesteia. Cele mai cautate tratate din domeniu sunt: Guyton – Tratat de Fiziologie a Omului : acesta cuprinde cele mai importante sisteme ale corpului uman, punand accent pe interactiunile dintre ele, procesele de homeostazie si fiziopatologice si Boron – Medical Physiology – de aici puteti comanda varianta in engleza. Aceasta editie va permite si sa accesati si varianta eBook, care curpinde animatii, notiuni de biologie moleculara explicate, cazuri clinice corelate.

  5. Pentru anii clinici sunt utile tratate mai detaliate precum cele doua volume Harrisons, pe care le puteti comanda de aici  sau va puteti ajuta de varianta rezumat a acestora Harrison – Manual de Medicina.  In primul volum se discuta despre notiuni fundamentale, manifestari  ale diferitelor patologii si realizarea dignosticelor diferentiale, in timp ce al doilea volum se bazeaza mai mult pe patogeneza si tratament.

  6. Pentru anul 4, in care se face cardiologia, iar intelegerea EKG-ului este esentiala, recomand The Only EGK Book You’ll Ever Need pe care o puteti comanda de pe Amazon sau o puteti gasi in format pdf pe internet. Este explicata pe intelesul tuturor, cuprinde o serie de imagini segmentate ale EKG-ului, iar la finalul cartii veti gasi cateva “teste” pentru a va verifica.

Aceste carti vi le recomand din proprie experienta si, cu toate ca investitia poate parea substantiala, vi le puteti comanda pe rand, din timp. Sunt importante atat pe timpul facultatii, cat si pe intreg parcursul carierei voastre de viitori medici.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment