Site icon MEDIjobs

Care au fost reușitele liderilor până acum, în pandemia de COVID-19

Leaders in Healthcare România

Conferința Leaders in Healthcare România, organizată de MEDIjobs în parteneriat cu MedicHub, a fost joi, 18 noiembrie, gazda a numeroși speakeri de renume, ce au dezbătut unele dintre cele mai arzătoare subiecte din domeniul medical românesc, în ceea ce privește leadership-ul.

Prima sesiune de discuții din cadrul conferinței, intitulată ”Marea Dezbatere – Leadership în era Covid”, a avut ca invitați patru voci răsunătoare în pandemie, lideri în ceea ce înseamnă sănătate publică, și anume Dr. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Dr. Nelu Tătaru, medic chirurg și politician, Conf. Univ. Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie și Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului “Matei Balş”.

Printre subiectele principale dezbătute în cadrul acestui panel de cei patru specialiști s-au aflat și reușitele liderilor în pandemia COVID-19  de până acum.

Dr. Răzvan Cherecheș: Medicul va spune întotdeauna că trebuie să îi ajutăm pe toți

Expert în politici de sănătate publică, Dr. Răzvan Cherecheș este de părere că indiferent de cât de bine sau nu se gestiona pandemia COVID-19, populația tot ar fi dat vina pe lideri pentru orice s-ar fi întâmplat. „În momentul în care am intrat în pandemie, orice guvern am fi avut, era condamnat, nu avea nicio șansă să câștige… Dacă luau măsuri la timp, oamenii s-ar fi plâns că nu s-a întâmplat nimic, dacă luau măsurile mai târziu, toată lumea s-ar fi plâns câți oameni au avut de suferit. În ceea ce privește opinia publică, liderii ar fi avut de suferit oricum”.

Citește și: Conferința „Leaders in Healthcare România” 2021 – gazda celor mai apreciați lideri din domeniul medical

Dr. Nelu Tătaru: În momentul în care am avut un lider și l-am ascultat, doar atunci am avut o reușită

Pentru fostul ministru al Sănătății, Dr. Nelu Tătaru, respectarea liderilor, ascultarea lor și urmarea sfaturilor medicale oferite de specialiști ar fi însemnat rețeta succesului țării noastre în gestionarea pandemiei. Momentul a fost însă ratat, consideră deputatul. „Dacă ne uităm la evoluția acestei pandemii, cred că trebuie să evaluăm fiecare val în parte. Cred că momentul începutului de pandemie, în care nu știam nimic, și în sistemul medical și în societatea civilă se căuta un lider. Faptul că am trecut primul val și o parte din al doilea, ascultând pe cineva sau urmând pe cineva, cred că doar atunci am avut o reușită. În rest, dacă ne uităm la valul 3 sau valul 4 care a trecut parcă de la sine, cred că relaxarea sau comportamentul antivaccin a născut în partea cealaltă un lider, în partea opusă celei în care eram noi cei care luptam cu pandemia. Toată asta s-a transformat în nereușitele noastre, într-o perioadă grea de lipsă de resurse, de lipsă de medicamente, de materiale sanitare”.

Te-ar putea interesa și: Ce au învățat specialiștii medicali în urma pandemiei din 2020?

Dr. Emilian Popovici: În pandemie, liderii de sănătate publică trebuie să ia decizia definitivă

Una dintre cele mai lucide voci în privința comunicării medicale pe timp de pandemie, Dr. Emilian Popovici consideră că deciziile liderilor din sănătatea publică erau esențiale în gestionarea corectă a răspunsului timpul pandemiei, inclusiv de către autorități. „Eu am remarcat pe fondul acesta al bulversării totale sociale, în România am observat că atâta timp cât a primat decizia medicală, lucrurile au mers într-un mod preponderent pozitiv, iar în momentul în care a ajuns să primeze decizia politicului, lucrurile au evoluat categoric negativ.

De asemenea, în momentul în care s-a ignorat o informație care spunea că suntem într-o anumită situație care  necesita măsuri și s-a luat o în considerare o altă variantă, lucrurile au evoluat, de asemenea, negativ. Practic, rolul liderilor este foarte important, mă refer la liderii în sănătate, atât timp cât ei sunt lăsați să decidă… Într-un context pandemic, apar problemele economice, problemele de sănătate, ele sunt într-o relație, dacă una se prăbușește, cealaltă nu are cum să mai funcționeze. La discuție trebuie să participe lideri din partea socială, lideri din partea economică, lideri din sănătatea publică. Deciziile trebuie însumate ca în final partea de sănătate publică să dea nota definitivă a acelei decizii, pentru că altfel lucrurile nu pot să evolueze decât într-un mod nefericit”, este de părere Dr. Popovici.

Citește și: Cum să fii un bun manager și un lider pentru echipă în timpul pandemiei

Dr. Adrian Marinescu: Această experiență ar trebui să ne învețe pe noi toți

Și directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, dr. Adrian Marinescu, a punctat lipsa unui model de urmat în pandemie, ceea ce a făcut ca mare parte din comunicarea publică să fie deficitară. „Rolul nostru, al tuturor, indiferent că suntem medici sau nu, ar trebui să fie la fel de important. Liderii pot să însemne autorități sau factori decidenți sau poate fi și un lider de opinie care să nu vină cu partea decizională, dar care să aducă mesaje și să transmită foarte mult. În această pandemie, probabil că transmiterea de mesaje nu pot să spun că a lăsat de dorit, dar liderul a avut un rol foarte important… În pandemie nu a existat un model care să fie demn de urmat de noi toți. Cred că România a făcut destul de mulți pași. Într-adevăr partea politică a încurcat lucrurile, și le-a încurcat destul de mult, lucru care a avut destul de multe urmări în această pandemie”, a declarat directorul medical de la ”Matei Balș”.

Exit mobile version