Un lucru considerat interesant de mulți pacienți este acela că nu au văzut niciodată cadrele medicale bolnave, nici măcar afectate de o problemă de sănătate minoră, cum ar fi o răceală. Medicii și asistentele sunt oameni și ei, mai mult, aceștia sunt cei mai predispuși la posibile infectări din cauza mediului în care lucrează.
Vrei să descoperi care e secretul lor și cum evită, pe cât posibil, să se îmbolnăvească? Folosește-te și tu de aceste „trucuri” și sfaturi atunci când vei lucra în mediul spitalicesc și vei avea mai puține șanse să ai probleme de sănătate.
Citește și: Turele solicitante si stresul asociat in randul cadrelor medicale din prima linie
Alimentația și suplimentele
Indiferent cât de multă grijă ai cu mediul în care lucrezi, cât de des te dezinfectezi, schimbi mânușile, masca și eviți să intri în contact cu anumiți pacienți sau anumite secții din spital, baza protecției împotriva virusurilor și a bacteriilor se află în sistemul imunitar.
Știm cu toții cât de haotic poate fi programul unui medic sau al unei asistente, mai ales dacă implică și gărzi, iar lipsa somnului sau un program deloc constant în ceea ce-l privește nu aduce niciun beneficiu. Totuși, în calitate de cadru medical, se recomandă o alimentație cât mai sănătoasă, compusă din proteine slabe, carbohidrați complecși și un aport crescut de fibre provenite din fructe și legume. Vitaminele și mineralele ajută organismul să lupte împotriva multor probleme de sănătate.
Pe lângă întărirea sistemului imunitar, o alimentație și un stil de viață sănătos vor contribui la creșterea energiei, mai multă productivitate și o atenție distributivă dezvoltată.
Dezinfectarea constantă
Cadrele medicale își dezinfectează mâinile sau își schimbă mânușile constant, iar acest lucru este și mai important având în vedere contextul în care ne aflăm în ultima perioadă. Înainte și după fiecare vizită programată cu un alt pacient, medicul și/sau asistenta trebuie să aibă un set nou de mânuși și să se spele pe mâini. Este necesară foarte multă atenție în ceea ce privește toate obiectele pe care le poți atinge după sau în timpul unei consultații cu un pacient bolnav – clanțele ușilor, mouse-ul, tastatura, mânerele sertarelor etc.
Toate aceste suprafețe trebuie și ele dezinfectate periodic. Un truc eficient poate fi să păstrezi în buzunarul halatului de muncă o sticluță cu dezinfectant sau spirt pentru a-l reutiliza constant, deși spălatul pe mâini cu apă și săpun este o variantă mai sigură.
Citește și: Sănătatea mentală a cadrelor medicale: simptome, riscuri și cum să obții ajutor
Formalități controlate
Deși în cultura noastră, a da mâna cu cineva este un gest folosit atât sub formă de salut, cât și pentru a face cunoștință, multe cadre medicale îl evită, mai ales dacă sunt neprotejați de mânuși sau mască. Venind din partea unui medic sau a unei asistente, evitarea acestui gest nu ar trebui să fie considerată o formă de lipsă de respect, ci mai degrabă un fel de a se proteja pe sine, de a proteja totodată pacientul și de a evita, sau cel puțin de minimiza răspândirea unor probleme.
Dacă se întâmplă să dai mâna cu cineva și niciunul dintre voi nu poartă mânuși, încearcă să te dezinfectezi înainte de a atinge alte obiecte sau de a intra în contact cu alte persoane.
Atenție la inhalație
Mereu te vei afla în preajma persoanelor bolnave, care vor strănuta sau tuși, involuntar, poate chiar fără să își acopere nasul și gura. Picături de salivă pot fi eliminate prin această acțiune, aceste picături având potențialul de a transmite problemele de sănătate mai departe. Dacă te afli lângă un astfel de pacient, încearcă să nu inspiri adânc după momentul în care a strănutat sau tușit, ci încearcă să expiri tot aerul din plămâni în timp ce te îndepărtezi suficient de mult de zona respectivă.
De asemenea, nu uita să dezinfectezi obiectele aflate în preajma pacientului, mai ales dacă au fost atinse de acesta după strănut/tuse.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.