Un spațiu virtual care va îngloba datele cetățenilor din interiorul Uniunii Europene, menite să ajute profesioniștii din domeniul medical la cercetare și la acordarea de îngrijiri medicale de calitate a fost lansat recent de Comisia Europeană. Asta înseamnă că dosarele de sănătate ale pacienților, prescripțiile electronice, rezultatele de laborator și biletele de externare vor fi eliberate într-un format european comun.
Această structură, denumită oficial Spațiu European al Datelor privind Sănătatea (sau pe scurt – EHDS) reprezintă unul dintre elementele constitutive centrale ale unei UE pentru un sistem medical puternic.
Citește și Ce își doresc pacienții de la medici în 2022?
Ce este EHDS
Potrivit unei informări transmise de reprezentanții Comisiei, spațiul va ajuta statele membre ale Uniunii Europene să facă „un uriaș pas înainte” în ce privește modul în care sunt furnizate îngrijirile medicale cetățenilor din întreaga lume. Totodată, cetățenii vor putea să își controleze și utilizeze datele privind sănătatea atât în țara lor de origine, cât și în alte state membre.
„EHDS promovează o piață unică autentică pentru serviciile și produsele digitale de sănătate și oferă un cadru coerent, fiabil și eficient pentru utilizarea datelor privind sănătatea pentru activități de cercetare, inovare, elaborare a politicilor și de reglementare, asigurând respectarea deplină a standardelor ridicate ale UE de protecție a datelor”, transmite Comisia Europeană.
Iar liderii forului european susțin că, astfel, sunt puse bazele unui acces sigur și fiabil la datele privind sănătatea, în conformitate cu valorile Uniunii. De asemenea, acesta este primul spațiu comun de date al UE într-un domeniu specific.
„Spațiul european al datelor privind sănătatea va marca un nou început pentru politica UE în domeniul sănătății digitale, astfel încât datele privind sănătatea să ofere beneficii cetățenilor și științei”, a subliniat Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.
Te-ar putea interesa și Lege: De la 1 iulie, cuantumul alocației de hrană în spitale trebuie să fie mai mare de 22 lei/zi
Cum funcționează EHDS
Cetățenii Uniunii Europene vor avea acces imediat, gratuit și ușor la datele lor, în format electronic. Aceștia pot partaja cu mare ușurință datele cu alți profesioniști din domeniul sănătății, în interiorul statelor membre UE (dar și la nivel transfrontalier) pentru a îmbunătăți furnizarea de îngrijiri de sănătate.
Oamenii vor avea acces deplin asupra datelor lor, în sensul că vor putea adăuga informații, vor corecta date greșite, vor opri accesul altor persoane la datele lor și vor afla cum sunt folosite informațiile lor și în ce scop.
Statele membre, deci și România, se vor asigura că dosarele de sănătate ale pacienților, prescripțiile electronice, rapoartele de imagistică medicală, rezultatele de laborator și biletele de externare sunt eliberate și acceptate într-un format european comun. Iar sistemele de evidență electronică vor trebui să respecte standardele privind securitatea și interoperabilitatea.
„Pentru a garanta faptul că drepturile cetățenilor sunt protejate, toate statele membre trebuie să desemneze autorități în domeniul sănătății digitale. Aceste autorități vor participa la o infrastructură digitală transfrontalieră (MyHealth@EU) care va sprijini pacienții să-și partajeze datele la nivel transfrontalier”, mai arată Comisia Europeană.
Cum pot avea acces la date profesioniștii din sistemul medical
EHDS reprezintă un cadru pentru utilizarea datelor pentru cercetare, inovare, sănătate publică, elaborarea politicilor și reglementare. Iar în anumite condiții stricte, cercetătorii, instituțiile publice sau întreprinderile din sectorul medical au acces la cantități mari de date privind sănătatea de înaltă calitate. Datele pot ajuta la dezvoltarea unor tratamente, vaccinuri sau dispozitive medicale care vor salva vieți sau la asigurarea unui acces mai bun la îngrijiri medicale.
„Pentru a obține acces la astfel de date, cercetătorii, întreprinderile sau instituțiile vor solicita o autorizație din partea organismului de acces la datele privind sănătatea, care urmează să fie înființat în fiecare stat membru. Accesul va fi permis numai dacă datele solicitate sunt utilizate în scopuri specifice, în medii închise și sigure și fără a dezvălui identitatea persoanelor vizate”, informează sursa citată.
Va fi interzisă folosirea datelor pentru a lua decizii în detrimentul persoanelor înregistrate, precum dezvoltarea unor produse sau servicii dăunătoare sau chiar majorarea unei prime de asigurare.
Care sunt etapele următoare
Acest spațiu este în curs de dezvoltare, având în vedere că implică inteligență artificială, calcul de înaltă performanță, cloud computing, softuri de operare inteligente. Însă propunerea va fi discutată acum de Consiliu și de Parlamentul European. Ulterior, vor fi puși la punct următorii pași.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.