Bugetul 2020 propus pentru Sănătate: Mai mulți bani la CNAS, mai puțini la Ministerul Sănătății

Bugetul 2020 propus pentru Sănătate: Mai mulți bani la CNAS, mai puțini la Ministerul Sănătății

Bugetul propus pentru Ministerul Sănătății, pentru anul 2020, este mai mic decât cel din 2019. În schimb, Casa Națională de Asigurări de Sănătate primește mai mulți bani pentru anul viitor. 

Informațiile se regăsesc în proiectul de buget aferent anului 2020 și prezentat de Ministerul Finanțelor Publice pe site-ul instituției. 

În anul 2020 se autorizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate să negocieze și să încheie contracte cost-volum/cost-volum-rezultat în limita sumei de 4.180.000 mii lei”, se arată în proiectul de buget. 

Citește și Elicopterele SMURD vor putea efectua intervenții de urgență atât ziua, cât și noaptea

Ce înseamnă: Prin proiect este propusă alocarea sumei de aproape 41 de miliarde de lei pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în document se arată că lipsurile se completează cu suma de 22.527.520.000 lei, care se alocă de la bugetul de stat (de la Ministerul Sănătății).

Propunerile pentru bugetul Ministerului Sănătății aferent anului 2020 este de 11,48 miliarde de lei.

Potrivit unei anexe a proiectului, în domeniul sănătății, obiectivul general este următorul: „Un sistem de sănătate care sprijină şi oferă posibilitatea cetăţenilor să atingă o stare cât mai bună de sănătate şi care contribuie la creşterea calităţii vieţii acestora”.

Unul dintre obiectivele fundamentale este continuarea reformei sectorului de sănătate prin continuarea măsurilor prevăzute în cadrul Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020. 

Acesta presupune o serie de reforme în sistemul public de asistenţă medicală, esenţiale pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, creşterea  calităţii şi eficienţei serviciilor de sănătate şi îmbunătăţirea accesului populaţiei la îngrijirile de sănătate”, mai arată sursa citată. 

Autoritățile spun că politicile se vor reflecta în creșterea speranței de viață, reducerea poverii îmbolnăvirilor, dizabilității și a deceselor premature și, implicit, în creșterea calității vieții.  

Citește și Schimbările din Sănătate anunțate pentru 2020: De la pași pentru spitale regionale, la măsuri pentru a opri mita în spitale

Stabilirea priorităților a fost influențată, în principal, de decalajele în ceea ce privește indicatorii de sănătate și inechitatea din domeniul sănătății: mortalitatea maternă și infantilă, bolile transmisibile principale (de exemplu TB, HIV/SIDA), precum și principalele cinci patologii cronice care pot fi diagnosticate şi tratate de timpuriu (cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, tulburările mintale, bolile rare), cunoscute ca având un impact mai puternic asupra persoanelor celor mai sărace și vulnerabile.

Ministerul Sănătății va realiza o analiză riguroasă a infrastructurii și dotărilor celor 367 de spitale publice și stabilirea unei liste de priorități urgente a investițiilor acolo unde există condiții insalubre sau care pun în pericol siguranța pacienților”, promite instituția.

Citește și Raport Comisia Europeană: România are cei mai puțini medici și asistenți pe cap de locuitor

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment