INTERVIU | Bodirlau Ion Cristian, medic rezident Gastroenterologie

INTERVIU | Bodirlau Ion Cristian, medic rezident Gastroenterologie

Bodirlau Ion Cristian este Medic rezident pe Gastroenterologie, anul I si a fost de acord sa ne raspunda catorva intrebari legate de examenul de Rezidentiat, precum si de modul in care si-a ales specialitatea si cum s-a adaptat noului stil de viata.

Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?

A fost un examen dificil: atat prin volumul de materie, cat si prin stresul acumulat. Din punct de vedere cantitativ materia a fost structurata in aproximativ 1000 de pagini si accentul s-a pus pe foarte multe detalii. Din punct de vedere calitativ anumite capitole au fost bine realizate, altele destul de modest, cu doze si procente irelevante.

Organizarea de anul acesta a lasat de dorit, iar amanarea examenului cu 3 saptamani si incertitudinea sustinerii examenului a generat o presiune suplimentara.

Consideri util acest examen? 

Pe de o parte examenul este util, intrucat este necesara o departajare a viitorilor medici rezidenti, dar pe de alta parte consider ca ar trebui introduse si grile care sa testeze logica si abilitatile clinice, capacitati esentiale pe care trebuie sa le aiba un medic indiferent de specialiatate, alaturi de capacitatea de memorare.

Citește și INTERVIU | Ana Bunea, medic rezident Oftalmologie: “Am inceput rezidentiatul cu entuziasm […] cred ca cel mai important la inceput este colectivul”

Ce schimbari ai aduce ?

As propune reducerea numarului de intrebari, alaturi de introducerea unui alt sistem de raspuns. Se pierde mult timp cu imbulinarea si introducerea cazurilor clinice. De asemenea, consider oportuna o revizuire importanta a materiei deoarece anumite capitole prezinta o multitudine de greseli, informatia nu este prezentata intr-un mod logic si unele detalii sunt irelevante.

Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen? 

Timpul alocat pentru a invata eficient difera de la student la student.  Fiecare ar trebui sa inceapa studiul celor doua compendii atunci cand considera ca ar avea timp suficient sa memoreze toata materia. Eu cred ca este necesara rezervarea unui timp de aproximativ 1-2 luni inainte de sustinerea examenului pentru revizuirea materiei si autoverificarea cunostintelor prin grile.

Pentru a invata si retine eficient materia consider ca studentul trebuie sa invete constant la toate stagiile din cei 6 ani. Astfel notiunile mai grele vor fi stapanite si efortul lui va consta mai mult in memorarea detaliilor, nu si in invatarea notiunilor de baza. Eu am inceput sa invat pentru acest examen cu aproximativ un an inainte, timp in care am trecut prin materie de aproximativ 4 -5 ori si am facut constant grile.

Citește și Grile-rezidentiat.ro: platforma adresata celor care se pregatesc de examen

Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?

Prima recomandare este sa ia in serios acest examen. Sa nu uite ca Medicina este mai mult decat o profesie si ca nu este suficienta doar antrenarea memoriei (desi este si aceasta o calitate importanta).

Sa tina cont de faptul ca vor trata persoane, nu doar boli si ca pentru acest lucru este absolut necesar sa stie cum sa imbine memoria cu logica si empatia.

Sa invete din timp, sa lucreze constant grile, sa participe la simularile de  sustinere a examenului de Rezidentiat. Simularile sunt utile ca un antrenament, mai ales in gestionarea timpului pe parcursul examenului. 

Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate? 

Decizia finala de alege aceasta specialitate am luat-o in timpul stagiului din facultate. Am avut norocul de a colabora cu medici foarte pasionati de aceasta ramura si deschisi spre a ne invata.

Afectiunile din aceasta sfera au devenit mai frecvente si afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor, de aceea consider ca este o  specialitate cu mare potential in viitor.

O importanta deosebita in diagnosticarea acestor pacienti o au explorarile paraclinice functionale specifice (Endoscopia digestiva superioara si inferioara ), care ma pasioneaza in mod deosebit.

Patologia si metodele de diagnostic ale acesteia fac din Gastroenterologie o specialitate complexa, interesanta de abordat si cercetat, care testeaza abilitatile clinice de diagnostic.

Citește și Ce Să Iei În Considerare Și Ce Nu Atunci Când Alegi Rezidențiatul?

Asteptari vs realitate? 

Am inceput rezidentiatul cu nerabdare si dorinta de a alina suferintele pacientilor, cea mai mare implinire pentru un medic este sa vada pacientul vindecat.

Un medic rezident fata de un student are mai multa responsabilitate pe sectie si se implica in mod activ. Bineinteles programul poate varia mult mai mult decat cel al unui student, motiv pentru care si timpul alocat invatatului este diferit (de cele mai multe ori putin), chiar daca volumul este mai mare.

Inca din primele zile de munca m-am simtit bine alaturi de colegi si ma bucur ca ne-am organizat perfect echipa. Atmosfera este primitoare, iar colegii sunt intelegatori, cooperanti si prietenosi.

In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?

Facultatea m-a invatat importanta invatarii in mod sistematic, precum si sa acord atentie in egala masura atat detaliilor cat si principilor de baza. Acest lucru este deosebit de important atunci cand vrem sa intelegem o anumita patologie. De asemenea, tot in timpul facultatii am invatat sa imi respect colegii si sa lucrez in echipa.

Ce le-ai recomanda viitorilor colegi? 

Viitorilor colegi le recomand sa tina cont de ceea ce isi doresc cu adevarat, fara sa se lase influentati de prejudecati.

Citește și Un nou început – află cele mai utile sfaturi pentru un rezident, înainte de prima sa zi!

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment