Ce este adeverința de vechime în muncă
Potrivit legislației, adeverința de vechime în muncă reprezintă instrumentul de atestare a vechimii în muncă, după desființarea Carnetului de Muncă. Este bine știut faptul că, începând din 2011, nu se mai întocmesc carnetele de muncă pentru angajați, evidența muncii realizându-se în format electronic, cu ajutorul Registrului General de Evidență a Salariaților, așa numitul Revisal.
Perioadele care sunt considerate vechime în muncă
Cu excepția perioadelor de lucru efectiv, persoanele asigurate în sistemul public de pensii datorează contribuția la pensie și atunci când beneficiază de unele forme de concediu, spre exemplu.
Mai jos sunt principalele perioade considerate vechime în muncă:
Concediul de risc maternal
De acest tip de concediu pot beneficia, conform Ordonanței de Urgență nr. 96/2003 privind protecția maternității la locul de muncă, salariatele gravide sau care au născut recent, precum și cele care alăptează. De regulă, acest tip de concediu este recomandat dacă locul de muncă reprezintă un risc pentru sarcină sau afectează alăptarea.
Salariatele pot beneficia de un concediu întreg sau fracționat, de cel mult 120 de zile, iar indemnizația se calculează ca 75% din baza de calcul (media veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni ale stagiului de cotizare, în limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar).
Citește și: Codul Muncii: ce drepturi ai ca angajat
Concediul de maternitate
Concediul de maternitate cuprinde concediul pentru sarcină și pe cel pentru lăuzie și poate avea până la 126 de zile calendaristice, conform Ordonanței de Urgență nr. 158/2005. Concediul pentru sarcină include 63 de zile înainte de naștere, iar cel de lăuzie, cel mult 63 de zile după naștere (minimul este de 42 de zile calendaristice), însă pot fi alese și alte perioade. Concediul de maternitate se plătește cu o indemnizație calculată ca 85% din baza de calcul.
Concediul paternal
Concediul paternal este oferit tatălui, pentru a participa la îngrijirea nou-născutului. Conform Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal, tatăl primește cel mult cinci zile lucrătoare în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, justificate prin certificatul de naștere. Indemnizația se calculează similar perioadei de concediu.
Concediul pentru creșterea copilului
Pot beneficia de concediu pentru creșterea copilului acele persoane care au realizat venituri impozabile 12 luni în ultimii doi ani înainte de naștere. Indemnizația se calculează ca 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni și are drept limită 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară.
Te-ar putea interesa și: Ce spune legea și Codul Muncii: Concediul de maternitate și reîntoarcerea la muncă
Pe lângă situațiile de mai sus, și următoarele sunt încadrate în vechimea în muncă:
- Perioada de studii militare sau pentru agenți de poliție;
- Concediul de acomodare (în cazul adopțiilor);
- Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav;
- Concediul de odihnă;
- Perioada de invaliditate;
- Perioada în care s-a primit ajutor social;
- Perioada de serviciu militar în termen în care persoana a fost concentrată, mobilizată sau în prizonierat;
- Concediul pentru incapacitate de muncă – în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
- Concediul de studii;
- Concediul fără plată de cel mult 30 de zile dintr-un an calendaristic;
- Cursurile de pregătire profesională;
- Suspendarea din funcție, precum și cazurile de desfacere a contractului de muncă, dacă acestea au fost anulate ulterior.
Cine și când eliberează adeverința de vechime în muncă?
Există două situații în care se poate obține adeverința de vechime în muncă, conform Hotărârii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.
1. Eliberarea automată de către angajator. Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului individual de muncă, o adeverință de vechime în muncă, se arată în actul normativ. Art. 34 din Codul muncii prevede următoarele: “La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în munca, în meserie și în specialitate”, dar și un extras din Revisal.
2. Eliberarea la cerere de către angajator. Totodată, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate ori un extras din Revisal Acesta din urmă trebuie să fie datat și certificat pentru conformitate. Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării.
De asemenea, mai există și varianta obținerii unui extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de muncă. Mai precis, se poate apela la această variantă atunci când salariatul cere angajatorului un extras, iar acesta nu-l poate elibera. Astfel, inspectoratele eliberează extrasul din Revisal, din care să rezulte activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat, în cel mult 15 zile de la data solicitării.
Citește și: Concediul în Codul Muncii: Tot ce trebuie să știi când vrei să ceri concediu fără plată
Se plătește o taxă de eliberare a adeverinței de vechime?
După cum spuneam, angajații pot solicita și un extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de muncă. Eliberarea adeverințelor de vechime se face în baza unei cereri scrise și se supune unei taxe anticipate de 20 lei conform Ordin nr.826/2014 al MMFPSPV.
Model de adeverință
Dacă ești salariat în mediul privat, nu există un formular tip pentru adeverința de vechime în muncă, însă este recomandat ca aceasta să conțină informații precum:
- Date identificare salariat;
- Date identificare Contract individual de muncă, pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și data încheierii lui);
- Durata activității salariatului;
- Funcția, respectiv funcțiile ocupate de salariat;
- Schimbările suferite de Contractul individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);
- Valoarea salariului de bază, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual;
- Vechimea în muncă, în meserie și în specialitate;
- Perioadele de concediu fără plată;
- Absențele nemotivate de la serviciu.
Dacă ești salariat în mediul bugetar, formularul tip pentru Adeverința de Vechime în muncă este stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 611/2008.
Am pregătit pentru tine un model de adeverință. Descarcă-l de aici 👇
Cum poți afla ce vechime în muncă ai acumulat
Toții salariații din România, deci inclusiv medici și asistenți medicali, pot afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat, dacă își creează un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Trebuie să îți faci un cont online pe site-ul CNPP, pentru a putea vedea vechimea ta în muncă din evidențele autorităților. În acest sens, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.
Citește și: Ce spune Codul Muncii despre concediere, demisie și dreptul la preaviz: ce trebuie să știi ca angajat
Odată realizați acești pași, poți afla vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală.
Așadar, undeva în parcursul carierei voastre medicale, cu siguranță veți avea nevoie de o adeverință de vechime în muncă. Aceasta este utilă pentru dosarul de pensie, pentru a obține ajutorul de șomaj sau când schimbați locul de muncă. Documentul poate fi obținut de la angajator sau de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.