8 sfaturi pentru a-ti incepe anul profesional cu succes

8 sfaturi pentru a-ti incepe anul profesional cu succes

In teorie, stim cu totii ca, pentru a avea succes, ar trebui sa adoptam un stil de viata sanatos, sa dormim mai mult, sa mancam mancare sanatoasa, sa ne relaxam si sa ne concentram asupra a ceea ce avem de facut.

Zi de zi, tindem sa avem aceeasi rutina care nu ne ajuta sa evoluam. A invata cum sa ai succes inseamna a accepta un nou mod de a face lucrurile.

Succesul nu este un obiectiv sau o destinatie, ci este un un mod de gandire pe care il setezi pentru a-ti atinge obiectivele. Si, ca toate celelalte moduri de gandire, nu renunta la el odata ce ti-ai atins obiectivele propuse, adopta-l pentru totdeauna.

Iata o lista de sfaturi esentiale care te vor ajuta sa devii o persoana de succes in 2023:

Evita sa te plangi, actioneaza

Cu siguranta ai intalnit situatii care te-au facut sa simti sentimentul frustrarii si sa incepi sa te plangi. Aceasta tensiune mentala poate fi rezolvata atunci cand o exprimi verbal, insa, pentru a schimba ceva, trebuie sa actionezi, pentru ca situatia se poate repeta la nesfarsit.

De exemplu, unii oameni continua sa se planga de meseria lor fara sa schimbe nimic. Cand faci asta, pur si simplu perpetuezi stresul si frustrarea. 

Daca esti in aceasta situatie, in anul 2023 este momentul sa schimbi ceva. Atunci cand incepi sa te plangi de jobul tau, este timpul sa vorbesti cu managerul sau sa iti  gasesti un nou loc de munca.

Nu te compara cu ceilalti

Fiecare persoana are calitatile sale specifice. Daca le compari cu niste sabloane uniforme, doar unele dintre ele se vor incadra in acestea. 

Acelasi lucru este valabil si pentru angajati. Cu totii avem mentalitati si medii sociale diferite. De aceea, ar trebui sa ne comparam doar cu obiectivele, preferintele si dorintele noastre individuale. Astfel, daca obisnuiesti sa te compari cu cei din jur, cu colegii de munca si te tensionezi, este timpul sa nu o mai faci.

Comparandu-te cu ceilalti nu vei face decat sa-ti alimentezi starea de tensiune, ceea ce va duce la subestimare, lipsa de atentie si ineficienta.

Stabileste-ti obiective concrete

Fiecare persoana care lucreaza trebuie sa-si stabileasca anumite obiective profesionale pentru a avea o evolutie frumoasa.

Daca iti faci treaba fara niciun scop specific, nu vei avea un impuls care te va impinge sa evoluezi. In plus, progresul va fi mult mai lent.

Cand iti stabilesti obiectivele, alege cateva intervale diferite pentru ele. Poti sa iti setezi obiectivele pe termen scurt, mediu si lung. Ele se pot referi atat la partea financiara, la abilitatile profesionale, cat si la viata personala. Cu cat petreci mai mult timp in planificare lor, cu atat vei avea mai multe sanse sa-ti atingi obiective realizabile.

De asemenea, oamenii cu cariere de succes isi fac planuri la nivel zilnic si saptamanal. Astfel, se confrunta mai usor cu sarcinile lor de zi cu zi si au mai mult succes.

Citește și 20 de citate motivationale, pe care orice asistent trebuie sa le citeasca cel putin o data

Renunta la lucrurile neplacute

Angajatii care se simt frustrati din cauza locului de munca au mai multe sanse sa renunte la tot ce este negativ pe plan profesional daca isi gasesc un job pe placul lor. 

Daca ai petrecut mai mult timp intr-o companie, cu siguranta ai stabilit conexiuni sociale si profesionale. Ar fi o pierdere de timp si de resurse sa stergi in mod intentionat toate aceste contacte, mai ales daca nu ti-au creat neplaceri.

Renunta doar la lucrurile si la persoanele care ti-au creat stari neplacute la locul de munca si nu numai, astfel vei face curatenie in viata ta si te vei simti mai bine.

De asemenea, uneori, noii angajatori pot cere informatii despre tine managerilor precedenti, asa ca, pastreaza-ti calmul si incheie lucrurile cu diplomatie, iar succesul nu va intarzia sa apara.

Nu te subestima

Internetul, tehnologia si dezvoltarea rapida a limbajelor de programare au transformat piata muncii. Dintr-o data, toata lumea incearca sa se retraga din meseria pe care o practica si sa devina un dezvoltator de software. Asadar, s-ar putea parea ca aceasta devine profesia cea mai dorita in prezent.

Nu te subestima. Este bine sa stii ca aceasta lume mai are nevoie si de alte profesii, mai ales in domeniul medical. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa iti respecti meseria, educatia, precum si abilitatile de lucru. 

Prin urmare, fii mandru de ceea ce poti face. Daca esti nemultumit inseamna ca nu ai gasit locul potrivit pentru a te dezvolta profesional, asa ca, nu te multumi doar cu atat, continua sa vrei mai mult, sa evoluezi si te vei simti implinit profesional.

Nu iti irosi pauzele

Daca nu lucrezi in conditii de munca extrem de dificile, probabil ca ai una sau mai multe pauze in timpul zilei de munca. Este dovedit stiintific ca pauzele sunt benefice pentru productivitatea angajatilor. Cand te deconectezi din modul de lucru, oferi mintii timp de relaxare.

Dar daca iti pierzi pauzele citind stiri banale sau te pierzi printre postari pe paginile de socializare, nu iti vei relaxa si nu iti vei reimprospata mintea, ci o vei obosi si mai mult.

Asadar, cand faci o pauza, incearca sa faci ceva util pentru minte. Citeste cateva pagini dintr-o carte, asculta muzica relaxanta cu ochii inchisi, socializeaza cu colegii, ia o gustare sanatoasa etc.

Cu cat iti vei recupera mai multa energie in aceste pauze, cu atat vei avea mai mult spor pentru restul zilei de munca. Astfel, poti fi sigur ca evolutia ta pe plan profesional este una fireasca si constanta.

Evita supraalimentarea dupa munca

Multi angajati refuza sa manance la serviciu, deoarece considera ca le va incetini eficienta in munca. Cu toate acestea, sarind peste masa de pranz este atat nesanatos, cat si neproductiv.

O alta consecinta negativa este supraalimentarea dupa orele de munca. Multi astfel de angajati ajung acasa si mananca mult, la ore tarzii, in special mancare nesanatoasa, de aceea nu se pot odihni, iar a doua zi nu au energia si starea necesare pentru a-si desfasura activitatea la locul de munca.

Astfel de obiceiuri nu sunt benefice pentru productivitatea si succesul pe plan profesional, in plus, acestea pot afecta considerabil starea de sanatate a angajatilor.

Aminteste-ti ca trebuie sa mananci mancare gatita, sanatoasa si sa ai trei mese obisnuite in fiecare zi. In acest fel, vei ramane in forma mentala si fizica timp de zeci de ani, ceea ce va duce la o eficienta mai mare pe plan profesional si nu numai.

Citește și Sa vorbim despre pasiunea in medicina

Profita de timpul liber in natura

Oamenii din toate generatiile obisnuiesc sa-si petreaca weekend-urile si timpul liber vizionand continut prin intermediul site-urilor web si al serviciilor de streaming.

Desi aceasta poate fi o activitate interesanta, cele mai recente cercetari stiintifice au aratat ca acest tip de oameni ar putea fi mai anxiosi si mai epuizati, precum si mai putin concentrati la locul de munca. Chiar daca alegi sa vizionezi filme sau emisiuni TV in weekend, s-ar putea sa nu te recuperezi complet pentru urmatoarea saptamana de lucru.

De asemenea, persoanele carora le place sa se uite la emisiuni TV petrec mai putin timp afara. Daca stai ore intregi la serviciu in timpul saptamanii si ramai in casa si la sfarsit de saptamana, mintea ta nu va avea suficient aer proaspat si energia necesara pentru a se recupera.

Cu siguranta ati auzit de motto-ul „no pain, no gain”. Chiar daca conditiile de viata s-au imbunatatit mult pentru oamenii care lucreaza in tarile dezvoltate, aceasta zicala este inca relevanta. Daca iti doresti sa devii un profesionist in meseria ta, este crucial sa fii disciplinat si concentrat. Multi angajati moderni sunt distrasi de zeci de stimuli online si offline tot timpul. Acest lucru trebuie sa se schimbe daca iti doresti sa incepi anul 2020 cu succese pe plan profesional.

Succesul nu inseamna sa fii catapultat in stratosfera peste noapte. Este vorba despre a lua masuri consecvente, a testa diferite optiuni si a vedea rezultatele.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment