În contextul în care se înregistrează un număr crescător ale cazurilor de cadre medicale infectate cu coronavirus – în aprilie, Grupul de Comunicare Strategică a raportat peste o mie de cazuri, în România – este lesne de înțeles de ce anxietatea, cât și grijile cotidiene, se resimt și mai puternic atunci când cauți un loc de muncă în domeniul asistenței medicale. Însă tocmai acum, sistemul de sănătate are cea mai mare nevoie de cadre medicale.
Cum îți poți găsi de lucru în timpul pandemiei și care sunt pașii de urmat pentru a-ți crește șansele de-a fi angajat ca asistent medical, în această perioadă?
Una dintre cele mai mari provocări la ora actuală, din perspectiva pieței muncii, este deficitul de cadre medicale care să susțină sistemul de sănătate suprasolicitat peste măsură. Spre deosebire de alte industrii, unde companiile au fost nevoite să reducă numărul angajaților și să oprească procesele de recrutare, sau în care mulți angajați au fost forțați de împrejurări să intre în șomaj tehnic, sistemul medical se confruntă cu o problemă opusă.
Există un deficit de asistenți medicali la nivel internațional – deficit care afectează pacienții care au nevoie de servicii medicale din cauza infecției cu coronavirus, care afectează și companiile din domeniu, cât și specialiștii în sine. Anxietatea provocată de teama de-a fi infectat și de a lucra ture suplimentare nu este una de ignorat. Însă, pentru cei care să se angajeze în această perioadă a pandemiei, șansele de-a găsi un job ca asistent medical sunt foarte mari. Trebuie doar să ții cont de anumiți pași în căutările tale actuale.
Recrutorii lucrează constant să găsească soluții eficiente, rapide și creative pentru a angaja personal medical, respectând măsurile de precauție față de expunerea la COVID-19:
- Procesul de recrutare (mai ales ce ține de logistică și documentație) este accelerat pentru a suplimenta numărul de asistenți medicali în spitalele suprasolicitate
- Se apelează constant la alternative remote pentru interviurile cu candidații – videoconferințe, discuții live folosind tool-uri de comunicare online
- Recrutorii se orientează spre angajări din alte industrii, unde oamenii fără loc de muncă pot fi instruiți rapid și pot folosi abilitățile pentru a susține munca indirectă cu pacienți (în azile, centre sociale)
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă în asistența medicală, iată cum te poți adapta la situația pandemică și cum poți să îți mărești șansele de-a fi angajat cât mai curând.
1. Creează-ți un plan cu etape de urmat
Într-o perioadă atât de imprevizibilă, e ușor să ne dăm seama că sunt multe lucruri pe care nu le putem controla sau schimba: nici gândurile care ne trec prin minte, nici lucrurile ce țin de exterior și de ceilalți. Singurele pe care le putem controla sunt acțiunile și eforturile noastre. Când vine vorba de a-ți găsi un job potrivit, cel mai mult te ajută să planifici etapele pe care să le urmezi pas cu pas. Bineînțeles, acest plan depinde și de urgența găsirii unui loc de muncă. Poți să te gândești la o cronologie care să includă:
- Să te gândești la obiectivele și motivele pentru care ai nevoie de job
- Să faci o listă cu rolurile la care vrei să aplici, cât și ce tip de job cauți: temporar, part-time, full-time
- Să-ți pui la punct CV-ul și scrisoarea de motivație sau de intenție astfel încât să corespundă descrierii joburilor la care aplici
- Să îți stabilești căutările online și offline: platformele online, rețeaua ta de cunoștințe etc.
- Să faci eforturi de networking
- Să setezi o perioadă de timp pentru fiecare etapă de mai sus
2. Comunică activ și intră în contact cu persoane relevante
Mai sus, am menționat networking-ul ca etapă importantă în căutarea unui job, mai ales în timpul pandemiei, pentru că este o sursă de oportunități neașteptate. Networking-ul se referă la eforturile de comunicare și schimb de idei cu diferite comunități importante pentru tine. Chiar dacă pare un termen corporate sau de business, networking-ul se referă, practic, la “rețelele” în care activezi: poate fi grupul tău de prieteni sau de colegi de facultate, pot fi mentorii sau profesioniști în domeniu, pe care îi admiri, poate fi un grup pe social media a asistenților medicali.
Cert este că e timpul să dai tonul unor conversații noi, interesante, prietenoase și oneste cu acești oameni, pentru a afla despre posibile oportunități sau recomandări cu privire la căutarea unui loc de muncă. Cu cât ești mai activ, cu atât cresc șansele ca cineva să îți propună un loc de muncă sau să te pună în contact cu cineva avizat sau cu o propunere.
3. Urmărește companiile care s-au adaptat la această perioadă, cât și specialitățile căutate
Deși, în ceea ce privește instituțiile și companiile medicale, lucrurile stau aproximativ la fel – este nevoie de personal medical mai ales în perioada coronavirusului – poate te-ai gândit să aplici la anumite tipuri de job, într-un mediu de lucru specific. Dacă și cultura organizațională contează pentru tine, atunci cu atât mai mult merită să treci în revistă companiile medicale care s-au adaptat bine la situația pandemică și care s-au echipat și mobilizat la timp, pentru a face față noului “normal”.
De asemenea, poți să aplici și pe posturi disponibile din domenii conexe cu cele în care ai experiență – cu siguranță dispui de skill-uri transferabile, cât și de o pregătire medicală de bază ( care poate fi continuată dacă este cazul) care să te ajute în a aplica și pentru locuri de muncă similare cu cele specifice specialității tale.
4. Adaptează-ți CV-ul și profilurile online de pe platformele de recrutare
Fără doar și poate, este timpul să revizuiești documentele relevante pentru aplicarea la joburi, dar și să îți actualizezi profilurile de candidat de pe diferite platforme online. Concentrează-te pe a evidenția abilitățile cheie și cele transferabile, reușitele din ultima vreme, pasiunile și abilitățile, dar și pe a motiva de ce profilul tău este unul bun pentru angajator, mai ales în aceste vremuri schimbătoare. Poți miza pe reziliență, empatie sau abilități care te recomandă să lucrezi în medii de lucru provocatoare sau dificile.
5. Urmează cursuri online – chiar și pentru abilități soft
Departe sunt timpurile în care doar munca fizică era apreciată, iar abilitățile de comunicare sau așa-numitele soft skills erau opționale. În sistemul de sănătate contează la fel de mult expertiza medicală și experiența cu pacienții, dar și abilități esențiale pentru asistenți medicali, precum:
- atenția la detalii – care poate face diferența chiar și în starea de sănătate a pacientului;
- reziliența în fața adversității, care este prioritară mai ales acum, în timpul pandemiei,
- empatia și compasiunea, necesare pentru oricine lucrează în asistență medicală
- Inteligența socială și emoțională – care se referă la comunicarea bună și eficientă cu pacienți și specialiști medicali diverși
Poți să îți fructifici timpul liber accesând și urmând diferite cursuri online care să îți lărgească orizontul cunoașterii, să te facă un profesionist mai bun și adaptat la timpurile provocatoare pe care le trăiești. Astfel de cursuri, webinarii sau ateliere sunt gratis și pot să îți dezvolte abilități soft foarte căutate de angajatorii medicali, de folos pentru o carieră într-un viitor plin de schimbări.
6. Fii deschis și la oportunități de lucru temporar
Nevoile companiilor medicale sunt foarte mari, iar șansele de a-ți găsi un job ca asistent medical sunt destul de ridicate. Însă tocmai pentru că procesele de recrutare sunt accelerate pentru a suplini deficitul de specialiști medicali, este posibil ca joburile oferite să nu fie cele ideale sau mult dorite de tine, iar condițiile de lucru să fie destul de provocatoare. De asemenea, multe locuri de muncă disponibile pot fi pentru o perioadă limitată de timp.
Dacă îți dorești foarte mult să îți găsești de muncă și este o prioritate pentru nivelul tău de trai, poți să-ți antrenezi „mușchiul” flexibilității și să fii deschis și la joburi temporare de nursing. Adaptarea îți poate aduce numai beneficii – și există și șansa de-a primi noi oferte și recomandări pentru joburi full-time sau de lungă durată, în urma experienței temporare avute.
Ponturi utile ca să te adaptezi ușor la piața muncii, în timpul pandemiei
Indiferent că este vorba de o specialitate mai puțin populară în aceste zile sau nu, că ești la început de carieră sau, din contră, ai foarte mulți ani de experiență în domeniul medical și îți găsești mai greu de lucru, există câteva direcții care te pot ajuta să navighezi mai bine pe piața muncii – mai ales în viitorul apropiat, când economia va continua să sufere schimbări, chiar dacă într-un ritm mai lent.
Gândește-te cât de prioritară este găsirea unui loc de muncă acum
Pentru anumite persoane, găsirea unui job ca asistent medical nu este prioritatea numărul unu în aceste vremuri sau, poate, există alte modalități de a-și asigura un trai decent pentru o vreme. De asemenea, există și persoane care deja lucrează, dar se gândesc să caute ceva mai bun pentru aspirațiile lor. În aceste cazuri, poate e mai bine să aștepți pentru o oportunitate potrivită fără a căuta jobul perfect.
Obișnuiește-te cu – și propune, dacă e cazul – discuții și interviuri online
Lucrul remote a devenit deja o rutină pentru companiile din diferite industrii care permit asta – IT, consultanță, marketing online etc., la fel și videoconferințele, interviurile pe Skype, Zoom sau Slack, prezentări ale sediilor de companii sau ale echipei în mod virtual. Sunt soluții creative prin care economia poate fi susținută, iar angajatorii pot găsi relativ repede candidații potriviți.
Prin urmare, pregătește-te de o perioadă în care procesul de recrutare va avea loc, cel mai adesea, online. Asta presupune să te pregătești și logistic, și fizic – să ai o conexiune bună de Internet, să ai o pereche de căști la îndemână sau orice ți se pare necesar pentru un interviu video ca în viața reală, să ai o ținută corespunzătoare etc..
Nu în ultimul rând, antrenează-ți reziliența!
… pentru că schimbarea este singura constantă din viața noastră. În vremuri bune, dar mai ales neplăcute sau chiar dificil de asimilat, mintea noastră are tendința de a găsi soluții creative și de a se adapta la noi contexte și noi medii. Trebuie doar să îi lași spațiu și să practici cât mai mult reziliența în fața adversității, prin diferite tehnici și eforturi. Ea te ajută să răspunzi constructiv și să acționezi, în loc să reacționezi emoțional, de fiecare dată când întâmpini o provocare în viața ta – inclusiv un nou job sau un restart de carieră!
MEDIjobs te ajută să îți construiești cariera medicală la care visezi: creează-ți un cont gratuit de candidat, pe platformă, și vei primi oferte de la companii, în funcție de nevoile tale.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.