5 lucruri de luat în considerare înainte de a alege o carieră în domeniul medical

5 lucruri de luat în considerare înainte de a alege o carieră în domeniul medical

Dacă urmărești seriale ce au legătură cu domeniul medical sau poate în timpul studiilor ai excelat la chimie sau biologie și ai visat la o carieră în domeniul sănătății, este posibil ca profesia de medic sau asistent să fie potrivită pentru tine. În continuare vom încerca să împărtășim cu tine câteva lucruri de care să ții cont în alegerea unei cariere în domeniul medical.

1.Ce te-ar motiva să alegi o carieră în sistemul medical?

Vrei să îi ajuți pe ceilalți? Ești pasionat de știință? Vrei să ai un venit stabil și destul de substanțial? Vrei să ai o meserie apreciată? Acestea sunt câteva motive bune care te pot determina să iei în considerare o carieră în domeniul medical.

Deși o carieră medicală este plină de satisfacții și de cele mai multe ori profitabilă, se poate dovedi a fi și o meserie destul de stresantă, care presupune munca asiduă, rezistență psihică și fizică.

2. Cum te pregătești pentru cariera ta în domeniul medical, din punct de vedere educațional?

A fi un medic bun sau un asistent bun necesită o investiție semnificativă de timp, dar și de bani. Trebuie să te asiguri din timp că ai veniturile necesare pentru a-ți finanța studiile, dar și timpul necesar pentru a urma aceste cursuri.

Dacă dorești să devii medic, dar nu ai timpul necesar pentru a finaliza anii de studiu, există totuși și alte opțiuni. Una dintre aceste opțiuni ar fi aceea de a deveni asistent medical, meserie ce nu necesită la fel de mulți ani de pregătire, precum cea de medic. 

Citește și: Pași simpli spre meseria de asistent medical

3. Aptitudinile și punctele tale forte sunt potrivite pentru domeniul medical?

Orice carieră în domeniul sanitar necesită abilități diferite, cu toate acestea, există și câteva atribute comune pe care majoritatea carierelor medicale le cer. Majoritatea specializărilor medicale impun abilități interpersonale și de comunicare excelente, un anumit nivel de capacitate tehnică și o etică de lucru puternică. În plus, majoritatea locurilor de muncă din domeniul medical implică și o mare responsabilitate și maturitate. Bunăstarea pacientului tău și chiar viața lui depinde de calitatea muncii tale.

Dacă ești o persoană care adoră să învețe lucruri noi, asta îți va servi, de asemenea, în calitate de profesionist în domeniul medical, deoarece acest domeniul se schimbă constant pe măsură ce apar noi tehnologii, proceduri avansate sau chiar boli noi.

4. Care ar fi domeniul medical cel mai potrivit pentru tine?

Indiferent ce te atrage către acest domeniu, sigur există o specializare care ți se potrivește perfect, poate fi aceea de asistent medical sau poate fi cea de medic.  Există o multitudine de oportunități. De exemplu, dacă te atrage cardiologia, ai putea opta pentru profesia de cardiolog sau asistent medical pe secția de cardiologie. Dacă îți place să lucrezi cu copiii, pediatria ar putea să fie ocupația ideală. În cadrul fiecărei specialități medicale, există locuri de muncă disponibile pentru orice nivel sau experiență. Indiferent dacă ai doar o diplomă de liceu sau una de studii superioare, ai toate șansele să găsești locul de muncă mult visat în domeniul sanitar.

5. Unde te vezi lucrând?

În ce tip de mediu te-ai simții cel mai confortabil? De exemplu, dacă spitalele ți se par prea mari sau prea sumbre, probabil nu ar fi indicat să alegi chirurgia sau asistența medicală. Dacă ești o persoană sensibilă, nu ar trebui să lucrezi într-un mediu unde pacienții își petrec ultimele zile din viață, însă ai putea să fi un bun asistent medical într-un cabinet de pediatrie sau într-un cabinet medical școlar, unde nu ai de-a face cu mortalitate sau cu boli grave. De asemenea, dacă nu îți place să interacționezi prea mult cu oamenii, ai putea să te regăsești într-un laborator de analize medicale.  

Citește și: Cum să rămâi motivat pentru a-ți îndeplini visul de a deveni un doctor de succes

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment