Site icon MEDIjobs

OMS face apel la solidaritate de Ziua Mondială a Siguranței Pacienților

ziua mondială a siguranței pacienților

Pe 17 septembrie cadrele medicale, autoritățile naționale, dar și ceilalți membrii ai comunității sărbătoresc Ziua Mondială a Siguranței Pacienților. Este un moment de o însemnătate colosală, care merită a fi celebrat în fiecare zi a anului. Organizația Mondială a Sănătății face apel la toate țările să implementeze acțiuni concrete pentru a oferi pacienților tratamente de calitate în fiecare instituție medicală.

Totuși, siguranța nu este altceva decât un termen abstract pe coridoarele spitalelor din România. Sistemul medical a rămas cu multe cutume din perioada comunistă. Din păcate, problemele se resimt cu putere și acum, chiar dacă societatea se vrea una modernă, cu principii și valori liberale.

De Ziua Mondială a Siguranței Pacienților conștientizarea este cuvântul cheie. Uneori, cea mai bună modalitate de a nu repeta greșelile este de a lua aminte la ce s-a întâmplat în trecut. Până la urmă, perfecțiunea nu poate fi materializată, însă, cu pași mici, dar siguri se poate ajunge la rezultate impresionante.

Cât de sigur este sistemul medical din România?

Răspunsul este destul de îngrijorător. De-a lungul timpului au existat câteva cazuri șocante, care nu au făcut altceva decât să descrie cel mai bine modul în care este tratată siguranța pacienților.

Iată doar câteva dintre cele mai mediatizate întâmplări din industria medicală românească:

·       În martie 2021 un fost angajat al Spitalului Județean Sibiu a făcut câteva declarații șocante despre felul în care erau tratați pacienții de la ATI. Procesul de sedare a pacienților nu era făcut conform protocolului, tocmai de aceea s-au înregistrat numeroase decese. Mulți pacienți au fost legați de mâini și picioare și au sfârșit sufocați. „Așa se practică, acolo nimeni nu este interesat dacă la bolnav îi e sete, dacă îi este foame, de ce e agitat omul, dacă îl doare ceva. Credeți-mă, un calmant nu se dă.”, a povestit fostul angajat.

·       În octombrie 2021 la Spitalul de boli infecțioase din Constanța a izbucnit un incediu care s-a soldat cu șapte decese. Din păcate, nu este singurul incident de o asemenea amploare care s-a petrecut de-a lungul anului. Pe 11 noiembrie 2021 la Spitalul Movila din Ploiești s-a produs un incendiu și doi pacienți au murit. De asemenea, probabil cel mai mediatizat caz a fost cel de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, care s-a petrecut pe 29 ianuarie 2021. Bilanțul morților a ajuns rapid la 20, o statistică îngrijorătoare mai ales că instituția fusese dotată cu toate echipamentele necesare. Și lista incendiilor care s-au întâmplat în spitalele din România nu se oprește aici.

Citește și: Rafila le atrage atenția medicilor: Comportamentul uman lipsește, tratăm pacienții într-un mod distant

·       Erorile medicale încă sunt la ordinea zilei în instituțiile medico-sanitare. De-a lungul timpului au fost raportate numeroase cazuri de malpraxis, însă unele dintre ele sunt demne parcă de filmele SF. Cele mai multe greșeli s-au comis la urgențe, unde pacienții veneau cu probleme grave, dar erau tratați superficial. O femeie de doar 30 de ani din Râmnicu Vâlcea s-ar prezentat la spital cu răni toracice grave. Personalul medical a sfătuit-o să meargă acasă pentru că starea de sănătate părea stabilă, din punctul lor de vedere. Patru ore mai târziu, femeia a murit în brațele soțului său. Asemenea probleme au fost sesizate și în cazul copiilor. Un copil din Craiova a fost plimbat de la un spital la altul, însă niciun medic nu i-a putut pune diagnosticul corect.

Conform unui studiu, principalele cauze care au dus la suprasolicitarea sistemului românesc sunt corupția, condițiile din spitale, dar și lipsa de interes pentru nevoile pacienților. De asemenea, există și cadre medicale insuficient pregătite din punct de vedere profesional. Însă, motivul principal pentru o asemenea situație este felul în care sunt tratați studenții în școală. Aparatura insuficientă, indiferența medicilor cu experiență, dar și lipsa implicării autorităților sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă majoritatea studenților.  

Ce poți face tu ca personal medical?

Schimbarea intervine numai atunci când toți cei responsabili pentru siguranța pacienților sunt interesați să ia atitudine. Cel mai mare cuvânt într-o asemenea situație îl au cadrele medicale și autoritățile naționale. Statul este obligat să finanțeze instituțiile medicale și să încurajeze personalul să adopte tehnici de lucru moderne. Medicii, asistenții medicali dar și celelalte cadre medicale au responsabilitatea de a-și respecta jurământul și de a face tot ce se poate pentru a salva vieți.

Există, de asemenea și alte lucruri pe care le poți face dacă activezi în industria medicală:

·       Semnalează orice neregulă cu care te confrunți la locul de muncă – Majoritatea cadrelor medicale aleg să tacă uneori, din frică de a nu concediați sau excluși din echipă. Nu încerca să faci pe plac altora sau să respecți niște pseudo reguli, care nu fac altceva decât să creeze și mai mult haos. Ia legătura cu superiorii în cazul în care ai sesizat probleme, fie că e vorba de prescrierea tratamentelor, comunicarea cu pacienții sau utilizarea aparatelor medicale.

Citește și: România este campioană mondială la acordarea primului-ajutor avansat în traumă

·       Nu lăsa corupția să se perpetueze – Mita a devenit un obicei foarte înrădăcinat în rândul pacienților, tocmai pentru a se asigura că primesc suficientă atenție din partea personalului medical. Încearcă să perpetuezi ideea conform căreia siguranța pacienților nu este doar un moft, ci o necesitate. Fii mereu amabil, prietenos și dornic să ajuți.

·       Găsește-ți locul potrivit în care să evoluezi armonios – Dacă vrei să faci performanță și să aduci o contribuție semnificativă sistemului încearcă alege un job care să ți se potrivească. Mulți medici pleacă din țară după ce dau cu ochii de realitatea cruntă a domeniului. Totuși, nu există doar povești nefericite dacă te orientezi către opțiunile premium. Platforma MEDIjobs îți pune la dispoziție alternative diverse, personalizate în funcție de nevoile tale. Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Concluzii

De Ziua Mondială a Siguranței Pacienților cea mai bună modalitate prin care poți sărbători este să iei inițiativă. OMS încurajează toate statele să adopte măsuri concrete pentru cei aflați în nevoie. Sistemul medical din România mai are mult până să ajungă la rezultate deosebite, tocmai din cauza corupției și lipsei fondurilor. De-a lungul timpului au apărut numeroase cazuri îngrijorătoare în instituțiile medicale publice, dar și private.

Personalul medical este responsabil să respecte standardele de siguranță și tratare aflate în vigoare. Totuși, contează foarte mult și mediul de lucru. MEDIjobs devine alegerea ideală pentru cei care își doresc să se bucure de un ambient modern și sigur.

Ia inițiativa și sprijină siguranța pacienților, indiferent de situație!

Exit mobile version