Procesul interviului de angajare este privit cu teama de catre candidati, intrucat acestia sunt obisnuiti ca recrutorii sa le adreseze o serie de intrebari la care ei trebuie sa raspunda.
In realitate, un interviu de recrutare trebuie organizat in doua sensuri. Recrutorul adreseaza o serie de intrebari candidatilor, dar, la randul lor, acestia au oportunitatea de a evalua daca compania este potrivita pentru obiectivele si abilitatile lor, de aceea este indicat sa-si pregateasca o serie de intrebari inainte de interviu.
Iata o lista de intrebari pe care ar trebui sa le adresati specialistilor HR in cadrul interviului, inainte de a accepta un job:
1. Cum abordeaza conflictele aceasta companie?
Cultura organizationala este foarte importanta, iar relationarea cu colegii este un factor esential pentru orice angajat. De aceea, inainte de a accepta un job, trebuie sa va asigurati ca veti lucra intr-un mediu placut, in care conflictele sunt gestionate foarte bine.
2. Acest job ma poate ajuta sa evoluez?
Aceasta intrebare poate fi inconfortabila pentru unii recrutori, dar astfel veti afla oportunitatile de cariera pe care vi le ofera compania, dar, in acelasi timp, veti demonstra ca sunteti o persoana ambitioasa care isi doreste sa evolueze. Raspunsul ar trebui sa includa nu numai ce asteptari are compania din partea angajatilor, dar si cum puteti progresa lucrand pe postul respectiv.
3. Se pot negocia conditiile contractuale?
Inainte de a accepta o oferta, un candidat nu trebuie sa ezite niciodata sa ceara informatii despre beneficiile oferite de companie care sunt rezonabile si importante pentru fiecare. In timp ce unele lucruri sunt standard pentru intreaga companie, majoritatea angajatorilor sunt dispusi sa negocieze si sa lucreze cu cei mai buni candidati.
4. Ce rol are acest post in misiunea companiei?
Raspunsul la aceasta intrebare ar putea arata volumul investitiilor pe care conducerea le-a facut pentru a se asigura ca fiecare angajat se simte apreciat si este parte din echipa care lucreaza pentru o misiune comuna. Aceasta intrebare poate fi adresata atat recrutorilor, cat si managerului de resurse umane, precum si altor intervievatori pentru a cauta consecventa raspunsurilor.
5. Ce abilitati trebuie sa am pentru a avea rezultate bune in companie?
Aceasta este o intrebare simpla si eleganta pe care toti candidatii ar trebui sa o puna pentru a intelege daca pozitia este potrivita pentru ei si pentru setul lor de abilitati. Aceasta arata specialistului HR ca sunteti o persoana analitica si orientata catre obiective, in timp ce dezvaluie mai multe despre companie.
Citește și: Ce Întrebări să Pui la Interviu pentru a Afla Adevărul despre Cultura Organizațională a Unei Companii
6. Cum sunt considerate vocile angajatilor in activitatile de zi cu zi?
Liderii stabilesc cultura, tonul si asteptarile in cadrul unei companii. Pentru a intelege nivelul de sprijin acordat angajatilor, o intrebare pe care un candidat ar trebui sa o puna intotdeauna intr-un interviu de angajare este modul in care este luata in considerare vocea angajatului in activitatile de zi cu zi.
Intrebati intotdeauna posibilitatile de promovare in companie. Aceste detalii va vor oferi informatii despre cultura organizationala si despre modul in care organizatia gestioneaza experienta angajatilor.
Daca descoperiti ca veti putea deveni al treilea manager in trei ani sau daca jobul implica transformari in fiecare an, evaluati daca acesta este rolul si organizatia potrivite pentru propriile asteptari si dorinte.
8. Mi se va permite sa esuez?
Esecul este o necesitate pentru cresterea personala si profesionala. Mai mult, esecurile inseamna ca exista riscuri, iar riscul masurat duce in final la beneficii organizationale. Din acest motiv, candidatii ar trebui sa intrebe intotdeauna daca li se va permite sa esueze.
9. Ce lucruri ar trebui facute sau evitate cel mai mult in aceasta companie?
Aceasta intrebare este valoroasa, deoarece se refera direct la ceea ce angajatii iubesc sau urasc in legatura cu cultura, operatiunile sau conducerea companiei. Fiecare raspuns va fi bazat pe experiente, deci cu cat auziti acelasi raspuns, cu atat este mai probabil ca acel lucru sa existe in intreaga companie.
10. Acest job poate satisface valorile mele personale?
Desi poate parea contra-intuitiv, cea mai buna intrebare de pus in timpul interviului de angajare este daca organizatia si jobul se aliniaza valorilor personale. Nu veti gasi niciodata un job care sa va implineasca profesional daca va aflati intr-o pozitie in care valorile personale nu sunt onorate.
Dupa ce vi s-a raspuns la aceste intrebari, puteti accepta jobul sau nu, stiind ca ati luat cea mai informata decizie posibila. Si amintiti-va: oricat de sumbru ar arata piata muncii, nu trebuie sa acceptati la intamplare orice job. La urma urmei, merita sa gasiti un loc de munca care sa fie cu adevarat potrivit.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).