Rețeaua națională de medicină legală din România este alcătuită din 53 de unități medico-legale unde, pe parcursul anului trecut, au lucrat 1.040 de persoane.
În momentul de față, încadrarea cu personal de specialitate, în majoritatea instituțiilor medico-legale se află mult sub nivelul minim acceptabil, în raport cu volumul de muncă. Aceste concluzii se regăsesc în Raportul asupra activității de medicină legală în anul 2018.
Aceste 53 de unități sunt împărțite după cum urmează: Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București, 5 Institute de Medicină Legală în Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu-Mureș și Timișoara, 35 de Servicii de Medicină Legală Județene în municipii reședință de județ și 11 cabinete medico- legale.
„La această lipsă acută de personal se adaugă o repartizare dizarmonică pe județe și municipii a medicilor legiști, neexistând nici un fel de corelație cu populația județelor deservite, 15 Servicii de Medicină Legală Județene se situează mult sub necesarul minim de un medic legist la 100.000 de locuitori: Maramureș 0,58; Vrancea 0,76; Ialomița 0,77; Albă 0,78, pentru a da numai câteva exemple”, punctează raportul.
Reperul de un medic legist / 100.000 locuitori nu reprezintă un raport ideal, ci reprezintă un minimum aflat la limita functionalității sistemului medico-legal.
Atunci când există un singur medic legist încadrat într-un serviciu județean de medicina legală, este „iluzoriu” să se discute de calitatea și celeritatea activității judiciare, spune sursa citată.
Autorii raportului mai atrag atenția aspra faptului că asigurarea unui serviciu de gardă permanentă pare a fi, în aceste condiții de subdimensionare a personalului, o cerință mai greu de pus în practică. Garda permanentă este solicitată de organele judiciare.
Exceptând lipsa personalului, medicii legiști punctează că există multe structuri județene unde nu există nici cele mai elementare posibilități de investigare toxicologică, anatomopatologică sau serologică.
În anul 2018, în întreaga țară s-au efectuat 24.424 de autopsii, iar din numărul total de autopsii medico-legale, 43% au fost reprezentate de morți violente, iar 56% au fost morți neviolente.
În aproximativ 20% din autopsii, medicii legiști trebuie să efectueze necropsia asupra unor cadavre care reprezintă un risc biologic ridicat (TBC activ, hepatita B și C, SIDA, putrefacție avansată).
„Trebuie subliniat că, în ciuda folosirii unor echipamente de protecție, riscul de contaminare a personalului care efectuează autopsia nu poate fi eliminat, ceea ce explică incidența crescută a TBC și hepatitelor în rândul personalului din aceste instituții.
Medicii au avut cazuri cu morți violente, pe primul loc ca frecvență fiind decesele în circumstanțe accidentale, accidente rutiere și sinucideri. Între cauze sunt: lovire cu corp dur, asfixie mecanică prin spânzurare și intoxicații.
Pe parcursul anului trecut, medicii legiști din țară au efectuat 15.826 de constatări și expertize medico-legale pe persoane în viață fie la solicitarea autorităților, fie la solicitarea persoanelor fizice.
La aceste cifre se mai adaugă 1.535 evaluări efectuate de Comisiile de Avizare și Control a actelor Medico-Legale și 225 de expertize analizate în cadrul Comisiei Superioare Medico-Legale.
„Acest volum enorm de expertize au fost efectuate în condițiile unor restricții bugetare severe, a unor dotări de laborator insuficiente și a unui număr de personal situat mult sub minima acceptabilă”, atrag atenția autorii raportului.
Sursa citată arată că „iritarea” față de prelungirea termenelor de efectuare a celor care au solicitat expertizele medico-legale trebuie să se îndrepte către următoarele cauze:
- subdotarea cu oameni
- subdotarea cu echipament de laborator
- subdotare cu echipament informatic
- subdotare cu mijloace de comunicare și transport
Anul trecut au fost efectuate 15.826 de expertize medico-legale psihiatrice. Acest tip de expertiză implică un grad ridicat de răspundere, iar organele judiciare acordă un timp prea scurt pentru efectuarea acestora.
În privința calculului alcoolemiei, numărul acestor expertize este mai mic (1.851) față de anii anteriori, fenomen care poate fi explicat prin intrarea în vigoare a noilor Coduri.
În România există doar 3 laboratoare, în sistemul medico-legal, apte să detecteze drogurile stupefiante.
Așteptări
Medicii legiști din toată țara vor actualizarea tarifelor pentru serviciile medico-legale, laboratoare, bugetare completă a salariilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă, mijloace de transport, sau chiar dobândirea personalității juridice a serviciilor.
De asemenea, specialiștii propun, pentru îmbunătățirea activității, modificarea legislației și acordarea unitară a sporurilor, în funcție de categoriile de persoane și de condițiile de expunere la noxe.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.