Job-ul de asistent medical este considerat o meserie nobila deoarece asistentii medicali trebuie sa stie sa asculte cu rabdare si calm, sa sfatuiasca bolnavii, sa le inspire incredere, pacientii sa inteleaga ca toate actiunile pe care le inteprind sunt spre beneficiul lor. De cele mai multe ori este vorba despre munca in echipa, curaj, daruire si zambete, insa exista si numeroase provocari pe care un asistent medical trebuie sa le infrunte:
Riscurile biologice
In aproape orice sectie, asistentii medicali sunt expusi la boli infectioase periculoase cum ar fi: HIV, virusii hepatici B si C, tuberculoza, MRSA sau alte boli infectioase foarte contagioase.
In sectiile de radiologie si imagistica, asistentii medicali sunt expusi la radiatii ionizante, ceea ce ii predispune la aparitia unor mutatii genetice care pot provoca evolutia mai multor tipuri de cancer, cum ar fi: al sangelui, al sanilor, glandei tiroide sau al pielii.
In sectiile de laborator si in cele de anatomie patologica asistentii medicali pot intra in contact cu anumite pulberi, cu reactivi, aerosoli sau alte substante potential periculoase. Acestea predispun la aparitia bronhopneumopatiei obstructive cronice, a astmului bronsic profesional sau a altor boli ale aparatului respirator.
Toate aceste riscuri pot fi evitate daca asistentul medical foloseste echipamentul de protectie necesar si isi ia toate masurile de siguranta. Mai mult, trebuie luat in considerare ca unele afectiuni pot fi prevenite prin vaccinare!
Pacienti cu temperament dificil
In momentul in care o persoana are nevoie de ingrijiri medicale, probabilitatea este ca aceasta sa nu se afle in cea mai buna dispozitie a sa. Majoritatea pacientilor aunevoie de un grad ridicat de empatie si de o comunicare clara. In general, pacientii vor sa fie asigurati ca personalul medical face tot posibilul ca starea lor se imbunatateasca.
Misiunea unui asistent medical este sa fie transparent si sa informeze constant pacientii si familiile acestora despre toate interventiile ce urmeaza a fi facute. De asemenea, asistentul medical are rolul de a oferi siguranta ca tratarea tuturor pacientilor este realizata intotdeauna intr-un mod profesionist.
Mediul de lucru
Statisticile SANITAS confirma ca peste 14.000 de medici si 28.000 de asistenti medicali au plecat din Romania in perioada 2009-2015. Acest lucru face ca numarul de pacienti aflati in grija asistentilor medicali ramasi a crescut considerabil. Asteptarile pacientilor raman aceleasi, insa munca depusa din partea cadrelor medicale creste exponential. Un studiu realizat de Mark Linzer aduce in prim plan stresul si dezminte afirmatia conform careia cadrele medicale sunt stresate de pacienti. Concluziile sale sunt chiar opuse si afirma ca grija fata de pacienti ii motiveaza pe specialistii medicali.
Accidente profesionale
In 2010 a fost elaborata Directiva 2010/32/UE privind prevenirea ranilor provocate de obiecte ascutite în sectorul spitalicesc si in cel al asistentei medicale pentru punerea in aplicare a Acordului-cadru. Acesta se refera la prevenirea ranilor provocate de obiecte ascutite în sectorul spitalicesc si in cel al asistentei medicale, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 134 din 1 iunie 2010.
Potrivit Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate în Munca, la nivelul Uniunii Europene numarul aproximativ al ranilor cauzate de intepaturi cu ace sau ranirea cu obiecte ascutite este de 1 milion pe an, acest lucru insemnand ca 1 milion de cadre medicale isi pun viata in pericol. Este important de retinut ca accidentele profesionale sunt intalnite in toate meseriile, insa pot fi evitate daca sunt folosite materialele de protectie si toate ustensilele se folosesc conform instructiunilor.
In concluzie, putem afirma ca in meseria de asistent medical exista numeroase provocari, insa pentru fiecare exista si solutii. Fiind o profesie care are in centru interactiunea umana, este foarte important felul in care se realizeaza comunicarea si raportarea la ceilalti.