Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.
Dacă nu ai avut norocul să locuiești la cinci minute de spitalul sau clinica unde muncești, sigur petreci cel puțin o oră dus-întors ca să ajungi la muncă. De multe ori, acesta este un timp pierdut, în care ești blocat în trafic cu mașina sau înghesuit în mijloacele de transport în comun.
Dar “naveta” nu trebuie să fie o corvoadă, poate fi timpul perfect pentru relaxare, dezvoltare și uneori, chiar muncit. Ți-am pregătit câteva moduri prin care să te bucuri de drumul spre muncă și să nu simți că îl pierzi degeaba:
În loc să te joci candy crush, poți încerca să îți sporești productivitatea. Astfel, poți să îți faci o listă cu tot ce ai vrea să faci în acea zi, începând cu cele mai importante și presante lucruri și mai apoi, cu treburi pe care poate le-ai ignorat pentru că nu ai avut timp.
Spre exemplu, dacă știi că ai programați pacienți la anumite ore și ai o pauză destul de mare între aceștia, o poți folosi pentru a-ți organiza mai bine documentele. În acest mod, profiți la maximum de orele disponibile și reușești să faci mai multe într-un timp mai scurt.
Îți dorești de ceva timp să citești o anumită carte sau un articol, dar ai senzația că nu ai niciodată timp? Folosește timpul petrecut în transportul în comun pentru a citi! Dacă nu vrei să ai cărți grele în ghiozdan, optează pentru un e-book reader, care este ușor de folosit și nu îți afectează ochii.
Poți citi o carte pentru relaxare sau, dacă vrei să te simți mai productiv, poți să fii la curent cu noile descoperiri. Astfel, vei înțelege mai bine domeniul în care muncești și poate vei afla lucruri care să te ajute la jobul de zi cu zi.
Dacă mijlocul de transport în comun este foarte aglomerat sau ești la volan sau pe bicicletă, cititul nu mai este o opțiune. În schimb, te poți bucura de o carte în format audio sau poate un podcast educativ.
Spre exemplu, The Clinical Podcast Solvers prezintă diverse cazuri reale și modul în care au fost diagnosticate. Dacă ai o zi mai grea și nu vrei să te gândești la muncă încă, mai bine pune-ți în căști muzica preferată și bucură-te de ritm.
Zilele tale sunt de obicei foarte ocupate, la muncă ești mereu prins cu pacienții sau alte treburi și acasă abia aștepți să te relaxezi. Astfel, de multe ori, nu îți rămâne foarte mult timp de socializat cu cei dragi.
Ești o ființă socială și ca să te bucuri de o stare mentală cât mai bună este important să menții relații sociale puternice cu cei dragi. Alege, deci, să petreci timpul spre muncă conversând cu prietenii și familia.
Mișcarea îți poate da energie pentru întreaga zi dar e greu să găsești timp pentru exerciții, mai ales dacă muncești în ture sau pentru un timp îndelungat (spre exemplu, când ești de gardă).
Pentru a te bucura de beneficiile exercițiilor, poți încerca să faci mișcare în drum spre muncă. Te poți trezi cu zece minute mai devreme ca să cobori mai devreme cu o stație din mijlocul de transport în comun. Vei observa că te simți mai bine, chiar dacă te-ai plimbat doar câteva minute.
Drumul spre și de la muncă nu trebuie să fie timp pierdut. Te poți relaxa cu o carte și cu muzica preferată sau îți poți începe ziua în forță, cu un plan bine pus la punct și cu puțină mișcare care să îți dea energie pentru orele lungi de la job.
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.